Slimme snijmachine Cricut Joy getest: laat je creativiteit spreken

Slimme snijmachine Cricut Joy getest: laat je creativiteit spreken

Cricut is hét merk van de snijmachines voor thuis. Sinds kort hebben ze de Cricut Joy in het assortiment: een slimme en kleine snijmachine voor creatievelingen ‘on the go’. En wij hebben ‘m getest!

Wat is de Cricut Joy?

Volgens Cricut is de Cricut Joy de allereerste compacte, slimme snijmachine die het mogelijk maakt om alledaagse voorwerpen gemakkelijker en handiger te personaliseren. Van overhemden met gepersonaliseerde afbeeldingen tot versierde fotolijsten en telefoonhoesjes: er is heel veel mogelijk. Er wordt tijdens de huidige lockdown meer en meer geknutseld. Niet zo gek, want we zitten vooral thuis natuurlijk. Een grote, reguliere Cricut kan al gauw ‘too much’ zijn voor de starter op dit gebied en met de Cricut Joy speelt Cricut dus in op de tussenliggende behoefte.

De Cricut Joy is dus een kleine, handzame snijmachine. Met zijn precisiemes snijdt de Cricut Joy vele materialen in elke vorm die je wilt: alles van vinyl en iron on tot cardstock, pel- en plakpapier en regulier knutselpapier. Ook kan de Cricut Joy tekenen. In dat geval vervang je het snijmesje voor een pen.

In de speciale app – daar lees je hieronder nog meer over – vind je honderden kant-en-klare ontwerpen en lettertypen, die je trouwens ook nog naar wens kunt aanpassen. Of je uploadt gewoon je eigen ontwerpen. Nog niet voldoende? Voor een klein maandelijks bedrag kun je toegang krijgen tot duizenden premium ontwerpen.

What’s in the box?

In de doos van de Cricut Joy vind je de Cricut Joy zelf, een stroomkabel, een mes (snijmes – reeds geïnstalleerd in de machine), een pen (0,4mm – zwart) en een standaard snijmat. Daarnaast ontvingen we ook nog de Cricut Joy draagtas, de Cricut Starter Tool Set (met daarin een pelhaak, spatel en een schraper), Cricut Joy Glitter Gelpennen, Cricut Joy Smart Vinyl, Cricut Joy Transfer Tape en een setje ‘Insert Cards’ voor het maken van kaarten. Ook ontvingen we de Cricut EasyPress Mini.

De installatie van de Cricut Joy

Tijd om de Cricut Joy te installeren! Het is dus een snijmachine die je verbindt met een app, en ook de installatie gaat via dit proces. In de doos vind ik een leuk envelopje met een simpel stappenplan, een ‘standard grip’ snijmatje, een stukje papier en een stukje Smart Vinyl voor de installatie en wat testcreaties.

Via cricut.com/setup doorloop je dit gemakkelijk via je telefoon (of je laptop) en binnen een aantal minuten is de Cricut Joy geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Voor de installatie van de Cricut Joy volg je dus simpelweg de stappen die de app aangeeft.

Belangrijk in ieder geval is dat je de Cricut Joy de ruimte geeft – zowel voor als achter het apparaat – zodat ‘ie de items die je wil uitsnijden goed kan verwerken.

Het is even kijken wat je nu precies nodig hebt voor welk project en hoe de snijmachine werkt, maar daar heeft Cricut wat op bedacht in het installatieproces. Je maakt namelijk meteen al een test-snijwerkje. Het mesje van de Cricut is al geïnstalleerd en met het stukje Smart Vinyl dat erbij zit ga je direct al wat maken. Ik kies in de app voor het vormpje van een kroontje. Die gaan we uitsnijden op het materiaal. De app geeft aan dat ik het stukje Smart Vinyl in de Cricut Joy mag doen en – het is volledig op maat gemaakt – dat doe ik. Een snijmatje eronder is niet nodig. Binnen een minuut is m’n snijwerkje al klaar. Dat ging snel!

Cricut Design Space app voor desktop/laptop en telefoon

Via een speciale website van Cricut, design.cricut.com, download ik de gratis Cricut Design Space app voor mijn MacBook Pro. In deze app voor m’n laptop vind ik mijn projecten, betaalde en gratis templates en een heleboel inspiratie voor creatieve projecten. De app is intuïtief en overzichtelijk in gebruik en je filtert gemakkelijk op dat wat je zou willen vinden.

Musthave items voor de Cricut Joy

Goed, om lekker te kunnen knutselen met de Cricut Joy heb je een aantal musthave items nodig. Dus los van het apparaatje is het handig om dit er altijd bij te hebben, zodat je aan de slag kunt. Het is voor iedereen natuurlijk ‘voor zich’ wat je er aan items bij wil hebben, maar in mijn ogen is dit in ieder geval onmisbaar:

  • Cricut Joy Starter tool kit – Deze set bestaat uit een pelhaak, spatel en een schraper en is absoluut onmisbaar. Met de spatel kun je (uitgesneden) afbeeldingen makkelijk van je snijmat afhalen. Met de schraper maak je de snijmat schoon of kun je ’t vinyl aanbrengen/polijsten en met de pelhaak verwijder je kleine/ongewenste onderdelen.
  • Cricut Joy Smart Vinyl – Smart Vinyl gebruik je dus voor je projecten. Het is te verkrijgen in allerlei kleuren en variaties, waaronder zilver en goud. Met Smart Vinyl hoef je geen snijmat te gebruiken: het materiaal gaat zo onder de Cricut Joy. Gebruik je ‘gewoon’ vinyl, dan moet je wel een snijmatje gebruiken.
  • Cricut Joy Transfer Tape – Zonder Transfer Tape kun je je uitgesneden kunstwerkje niet overbrengen naar ander materiaal (zoals bijvoorbeeld een opbergbakje, mok of wat dan ook). Deze tape werkt met het grootste deel van de Smart Vinyl materialen, maar check altijd of ‘ie geschikt is voor jouw werkje.
  • Insert Cards – Wil je heel snel een setje kaarten (of een enkele kaart, dat kan natuurlijk ook) maken, dan is een setje Insert Cards (per 12 stuks) heel fijn om te hebben. De setjes bevatten kaarten van A2-formaat met witte enveloppen en ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren/uitvoeringen.
  • Card mat – Om de dubbelzijdige kaarten (die hierboven) goed te snijden, heb je een speciale card mat nodig.

Daarnaast kun je natuurlijk losgaan op alle mogelijkheden voor de Cricut Joy, zoals gelpennen of Smart Iron-On materiaal (voor het opstrijken van de gemaakte items).

En… aan de slag dan maar!

Als eerste besluit ik om een ‘simpele’ uitsnede te maken. Er zit een stukje testpapier bij de Cricut Joy, maar je kunt ook gewoon je eigen papier gebruiken natuurlijk. Via de app kies ik voor een plaatje van een planeet (ik vermoed Saturnus, gezien de ring) en tik ik de naam van onze zoon Jae erbij.

MobileMobile

Volgens de instructies van de app moet ik na het designen het stukje papier op de ‘Standard Grip’ mat plakken. Het kleeft een beetje, maar is niet plakkerig. Ik druk op doorgaan en bij de volgende stap controleert de Cricut of ik het papier goed heb geplakt. Dat heb ik, dus hij begint te snijden. Binnen no-time (het is ook geen grote tekening, natuurlijk) is het uitgesneden op papier. Het papier kleeft nog op de Standard Grip mat, dus ik gebruik de pelhaak om ’t voorzichtig los te pellen. Dat lukt gemakkelijk, ook bij de dunne lijnen van de ringen van de planeet.

Als je gek bent op scrapbooken of ’t maken van foto-albums, dan is de Cricut Joy dus echt wat voor jou. Ik ben zelf fan van scrapbooken en voor onze zoon wil ik natuurlijk een mooi album maken. De items die ik hiermee uitsnijd op papier, plak ik er bij.

Slimme snijmachine Cricut Joy getest: laat je creativiteit spreken

Volgende week lees je hoe je dubbelzijdige kaarten kunt maken met de Cricut Joy. Daarvoor gebruik ik een setje ‘Insert cards‘ en de speciale ‘Card mat’.

Conclusie

De Cricut Joy is een absolute must-have voor de creatievelingen onder ons. Het is een klein en handzaam apparaatje, met de kracht van een groot apparaat. Omdat ‘ie naast snijden ook kan tekenen haal je een 2-in-1 apparaatje in huis. Binnen no-time heb je een gepersonaliseerde kaart gemaakt, labeltjes voor de organisatie in je keuken of een applicatie voor op ‘wat je maar wil’.

Ik heb wel twee kleine minpunten. Ik had verwacht dat – vanwege het handzame on-the-go-formaat – de Cricut Joy ook te gebruiken was zonder stroom. Dus op batterijen, bijvoorbeeld. Dat is niet het geval. De accessoires die je nodig hebt, de materialen eigenlijk, zijn wel wat kostbaar. Je kan ook met eigen materiaal werken, maar het gemak zit ‘m natuurlijk in het handzame en de Smart Vinyl-materialen van Cricut vereisen geen extra snijmatje.

Ik geef de Cricut Joy een 8,5 aan cijfer. Het item zelf is een 9 waard, maar omdat de accessoires en materialen die je nodig hebt kostbaar zijn en de Cricut Joy niet (ook) op batterijen werkt, geef ik een overall cijfer van 8,5.

Je scoort de Cricut Joy voor €189,99.

Slimme snijmachine Cricut Joy getest: laat je creativiteit spreken
Snel en handzaam: de Cricut Joy is ideaal voor thuis én on-the-go
Pluspunten
Handzaam formaat
Snijdt/tekent snel en precies
Grote database aan (gratis) projecten
Mooie, stevige draagtas
Gave materialen om te gebruiken
Minder positief
Niet te gebruiken op batterijen
Benodigde materialen kunnen kostbaar zijn
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten