Robotchirurgie… hoe leer je dat?

Als je aan een ziekenhuis denkt, denk je natuurlijk aan het beter maken van mensen. Maar denk je ook aan al die technologie die daarbij komt kijken? Van hartslagmonitor tot röntgenapparaat: allemaal vormen van technologie waar ziekenhuismedewerkers dagelijks mee werken. En wat dacht je van robotchirurgie? Dat lijkt mij pas ingewikkeld!

In de aflevering van deze week mocht ik in gesprek met cardiothoracaal chirurg Ghada Shahin. Ze studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en voltooide in 2000 haar opleiding tot cardiothoracaal chirurg in het St. Antonius ziekenhuis te Nieuwegein. Tegenwoordig werkt ze in het Isala ziekenhuis te Zwolle waar ze onder andere hartoperaties uitvoert en ook robot-longchirurgie.

“Wat het feitelijk inhoudt is dat er een machine zit tussen de patiënt en mij”, aldus Ghada. Want ik zet de machine aan het werk met masters. En binnen in de patiënt bewegen dan de instrumenten. Wij tikken niet in de machine wat er moet gebeuren om vervolgens koffie te gaan drinken. Nee, wij bedienen hem echt zelf tijdens de operatie.”

Oefenen op tomaatjes en druiven

Isala maakt inmiddels al 7 jaar gebruik van de robot. Dat het niet zomaar iets is wat je 1, 2, 3 kunt bedienen legt Ghada treffend uit: “Aanvankelijk deden wij droge oefeningen met een plastic model, een soort van buik. Maar ik heb ook in de weekenden geopereerd op tomaatjes en druifjes en paperclipjes en dergelijke.” Ook oefende ze in Parijs op kadavers om het uiteindelijk van een ervaren (robot)chirurg te leren. Samen en daarna zelf.

Bekijk het volledige interview in de video boven deze tekst. (Play-button staat in de afbeelding)

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Isala ziekenhuis in Zwolle. Bekijk het interview met Nikki Hendriks om meer te weten te komen over tech op de radiologie afdeling.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.