Na de zoveelste koude lentedag besloot TechGirl Anke deze ‘depressieve factor’ naar een kans om te zetten. Want als TechGirl ga je niet bij de pakken neer zitten. Nee, dit is juist ultiem weer om de Stoov Big Hug warmtedeken te testen, één die ook geschikt schijnt te zijn voor bureaustoelen. Hieronder lees je Anke’s verhaal én mening over het product.
Deze koukleum is fan van Stoov
Hey, it’s me! Anke de koukleum. Helaas: ik ben super gevoelig voor het weer en de temperatuurverschillen. Regelmatig zie je me met een dekentje op de bank, en tijdens het thuiswerken gebruik ik er ook vaak eentje. Natuurlijk zo, dat het net buiten het zichtveld van de webcam blijft. Maar… zelfs als ik dan ook nog mijn dikke trui en wollen sokken draag, koel ik (te) makkelijk af.
Klinkt dat herkenbaar?
Kijk, voor zulke mensen is er Stoov. Een fabrikant van niet zomaar de zoveelste warmtedeken, maar eentje die verschillende infrarood warmteproducten op de markt brengt in fashionable design. En mag ik je ook even meenemen in de volgende Unique Selling Points die het bedrijf extra ‘likeable’ maakt?
- De producten zijn gemaakt van hoge kwaliteit materialen,
- de onderdelen zijn vervangbaar,
- plastic wordt zo min mogelijk gebruikt, en is waar nodig van gerecycled materiaal gemaakt,
- Stoov werkt met een sociale werkplaats om mensen te helpen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt,
- en ten slotte, plant Stoov tien fruitbomen voor iedere ton CO2 die ze uitstoten.
Stoov heeft dus echt de gunfactor.
En toch…
Een slecht cijfer voor de Stoov Big Hug
Ik vind het vreselijk jammer, maar ik heb mezelf afgevraagd: “Zou ik dit product aan iemand aanraden?” – En ik moet dan toch eerlijk zijn: dat zou ik niet zo snel doen. Laat me onderbouwen hoe dat komt.
Design van de Big Hug
Het design van de Stoov Big Hug is prachtig, daar ligt het dus niet aan. Ik ontving de Woolly White voor deze test ter grootte van 110 centimeter lang en 40 centimeter breed. Het gedeelte waarop je zit (en tegenaan zit) lijkt op een soort wolletje. De andere zijde is ‘glad’ en gemaakt van recyclebare, synthetische vezels. Het komt daarmee wat industrieel, maar misschien ook wel wat Scandinavisch, over. Aan de achterzijde bevindt zich een rits en wanneer je die opent zie je een stroomkabel waar je de batterij aan kunt koppelen. De batterij schuif je vervolgens in de oranje uitsparing bovenaan de Big Hug. Deze hang je over het hoofdeinde van de stoel heen. Deze warmtedeken kun je dus draadloos gebruiken, een echte plus wat mij betreft.
De infrarood kabels voel je wel wat aan de achterzijde van deze warmtedeken. Dat vind ik niet per se heel elegant overkomen, maar niet getreurd: je ziet (en voelt) er niets van in het gebruik, als je de Big Hug op de stoel plaatst. Ik vind de Big Hug niet misstaan in mijn werkstoel, maar loop wel tegen twee problemen aan: één, de 110 centimeter-versie is te klein voor mijn bureaustoel met hoge leuning. De Stoov glijdt telkens van de stoel af. En twee, mijn bureaustoel heeft bovenop de leuning ook een hoofdsteun, die vervelend in de weg zit. Ik kan de Big Hug daarmee niet helemaal recht in de stoel plaatsen. Het was fijner geweest als er ook rekening was gehouden met zulke stoelen.
Verwarmt het goed?
Stoov-producten koop je om lekker warm te blijven. Doet deze Big Hug dan ook wat het beloofd? Het antwoord is ‘ja’, maar beperkt. Het product biedt warmte-elementen in het zitvlak en in de onderrug. Maar bovenin de warmtedeken zit dat niet, je bovenlijf blijft dus koud. Dat is wel logisch als je een stoel gebruikt met lage leuning, maar de mensen met bureaustoelen hebben dus echt pech. Persoonlijk vind ik dat een rare keuze: veel mensen hebben tijdens de corona-tijd geïnvesteerd in een degelijke thuiswerkplek met dito bureau en bureaustoel. De meeste bureaustoelen komen echt wel wat hoger dan alleen je onderrug.
Als ik kijk naar hoe de Big Hug verwarmt, dan ben ik best wel tevreden. Standje sauna moet je niet verwachten, maar een aangename warmte geeft deze warmtedeken wel af. Ik gebruik het product ook wel eens zonder het warmte-element aan te zetten, en ik moet zeggen dat zo’n wolletje van zichzelf al warmer is, dan dat je rechtstreeks op de bureaustoel zit.
Het ‘aanzetten’ van de Big Hug is super simpel. Aan de rechterzijde zie je een oranje label met een aan-uit-knop. Druk deze één keer in en je verwarmt het product direct op de hoogste stand (te zien aan de drie lampjes in het label). Druk de knop nog een paar keer in en je wisselt naar standje twee, één, en weer helemaal uit. Een kind kan de was doen! En het is nog aangenaam ook.
Batterij
De Big Hug heeft twee varianten als we kijken naar de verwarmingsduur: versie één kan 1,5 tot 3 uur opwarmen, de andere biedt 3 tot 6 uur aan warmte. Volgens mij heb ik versie één ontvangen, want binnen no-time moet ik het product opnieuw opladen.
Let op: er zit een oververhittingsbeveiliging in het product en het schakelt zichzelf ook automatisch uit. Ik heb gecheckt of de verwarmingsduur daardoor zo kort leek, maar dat is niet het geval. De Big Hug is letterlijk op wanneer ik het weer aan de oplader hang. Je moet rekenen op inderdaad 1,5 tot maximaal 2 uur aan verwarming als je deze warmtedeken op de warmste stand zet.
Het doet wat het beloofd dus, maar wie zit er nou te wachten op elke 2 uur op te laden wanneer je 8 uur in een behoorlijk koude kamer werkt? Natuurlijk; je hoeft ’t niet de hele dag door te gebruiken, maar om eerlijk te zijn, irriteert de duur me behoorlijk. Zit je net lekker in de flow, koelt dat ding weer af.
Prijs
De goedkoopste variant van de Big Hug warmtedeken (110 centimeter/1,5 -3 uur verwarmen) kost op dit moment 129,95 euro. Een simpele zoektocht op Google wijst uit dat concurrerende elektrische dekens tussen de 30 en 100 euro kosten. De Stoov Big Hug valt daarmee flink boven het gemiddelde.
Conclusie van deze Big Hug
De Stoov Big Hug is een stijlvolle warmtedeken, maar ook niet geschikt voor iedereen. Je betaalt er behoorlijk voor en moet er niet van uit gaan dat je hele werkdag lekker ‘comfy’ is. Je zitvlak en onderrug zullen lekker warm zijn voor een beperkte duur. Misschien is dit product wel het meest geschikt om lekker mee naar buiten te nemen tijdens een frisse zomeravond?