Review: Slim springtouw van SmartRope is meedogenloos, maar gezond

Touwtjespringen. In TechGirl Jenny’s hoofd is het iets dat kinderen in groten getale doen op het schoolplein bij de basisschool, of iets wat boksers doen die wat energie kwijt moeten. Mensen zeggen echter ook dat je flink kunt afvallen door te touwtjespringen. Dus: stevige sportbeha aan en gaan met de SmartRope

Het is erg fascinerend om de SmartRope uit te pakken. Je krijgt een touw, je krijgt twee handvatten en dat is het dan. Het gebeurt me niet vaak, maar ik moest echt even in het boekje lezen wat ik moest doen om met deze tech te beginnen. Hoewel de SmartRope ook een app heeft, gaat die app ervan uit dat je het geheel al in gereedheid hebt gebracht. Dat vind ik wel een gemiste kans, want als je in de app uitleg krijgt hoe het allemaal moet, dan heb je een iets ‘smartere’ ervaring.

Aan de slag met de SmartRope

Geeft verder niks hoor, want zoveel hoeft er niet te gebeuren om je slimme springtouw in gereedheid te brengen. Het touw moet je bevestigen aan beide handvatten: dat doe je zelf, want je kunt dan instellen hoe lang je hem wilt hebben. Daar zit volgens mij niet echt wetenschap achter: je kunt zelf even voelen hoe lang het touw moet zijn om niet teveel over de grond te zwabberen, maar ook niet tot je knieholte te komen.

Je hoeft vervolgens op het rechterhandvat alleen een schuifje uit te schuiven waarin de batterij zit, die stop je aan de bovenkant in het linkerhandvat en al gauw zal je merken dat het springtouw contact maakt met je telefoon. Dan is het even de vraag wat je dan moet: op zich leidt de telefoon je wel door een korte vragenlijst met je lengte, je gewicht, et cetera, maar verder motiveert hij niet echt om ook iets te gaan doen. 

Gelukkig zijn we nieuwsgierig – en willen we gewoon heel graag afvallen –, dus gaan we zelf naar interval training. Hierbij moet je bijvoorbeeld 30 keer springen en vervolgens krijg je dertig seconden rust. Nu is dat wel heel veel rust tussen vrij weinig sprongen, maar dit is ook echt het beginnersdeel. Je kunt ook selecteren dat er veel meer gesprongen moet worden met veel minder rust ertussen. 

Alles meteen beschikbaar

Alles is meteen out in the open: je kun ook meteen voor Level 9 kiezen, waarin je 1000 keer moet springen met een rustpauze van anderhalve minuut ertussen. En niet één keer: je moet vijf keer 1000 sprongen maken. Vrij pittig dus, maar gelukkig zit er nog van alles tussen. Daarnaast is er ook nog Basic Count, waarin je persoonlijke records kunt zetten en dagelijks kunt bijhouden in hoeverre je verbetert. 

Het springen is wel zwaar. De eerste keer dat je het doet denk je bij de beginnersoptie: fluitje van een cent, is dit het nou? Maar aangezien er ‘maar’ 9 levels zijn, is de leercurve vrij stevig. Of tenminste, je hoeft niet veel te leren aan touwtjespringen, maar de vermoeidheidscurve is heftig. Zorg dat je jezelf niet ‘oversport’, maar let goed op je lichaam en wat je aankunt. Een beetje goed buiten adem raken en zweten is natuurlijk fijn, maar je lichaam is er waarschijnlijk niet aan gewend om zoveel en snel achter elkaar te springen, dus maak het jezelf niet te moeilijk. Touwtjespringen is juist heel leuk om te doen, het voelt alsof je weer dat basisschoolmeisje bent. Zorg dat je die gedachte vasthoudt en je niet teveel in boksermodus schiet, waardoor je je lijf misschien overvraagt.

Wat ik erg verrassend vind en niet had verwacht, is dat het wel een heel sociale app is. Je kunt je vrienden uitnodigen, zien hoe zij het doen en zelfs een wedstrijdje beginnen dat je helemaal zelf kunt instellen op jullie niveau. Zeker nu januari eraankomt is het fijn dat je op die manier een extra motivator hebt. Tegelijkertijd is Smartrope dus heel meedogenloos, maar dat ligt dan echt aan jezelf: wordt het te zwaar, ga dan gerust weer een niveautje naar beneden. Je hebt er meer aan als je het langer volhoudt, dan als je opgeeft, want je wil niet dat Smartrope in een hoek belandt omdat je helemaal geen motivatie meer hebt.

Een mooi design

De SmartRope mag dan qua app niet heel veel motiveren zoals een Fitbit dat wel doet met zijn batches enzovoort, het is toch een heel aantrekkelijke manier om fitter te worden. Het touw ziet er erg mooi uit en het blijft grappig dat het kan bijhouden hoevaak je hebt gesprongen. Dat doet het trouwens omdat de bovenkant van elk handvat een los draaiknopje heeft waaraan dat touw bevestigd is. Jij houdt het handvat natuurlijk recht vast, en het touw slingert dan dankzij dat draaiknopje steeds rond en die ‘rondjes’ worden geteld.

De SmartRope ziet er bovendien erg mooi en strak uit. Het touw voelt goed, je kunt er makkelijk mee springen en wat ik een grote plus vind, is dat je er niet een uur per dag mee bezig hoeft te zijn. Je kunt het bij wijze van spreken elk uur tussen werk doen even een paar minuten doen, of in één keer een sessie van een kwartier. Hiermee breng je toch je hartslag weer even omhoog en dat is goed voor de verbranding en voor je fitheid.

Goed voor goede voornemens

Hoewel de app wat mij betreft wel iets uitgebreider mag, of tenminste wat meer kleine tweaks kan gebruiken om beter te motiveren, is de SmartRope een mooi product. Ik ga in ieder geval springend 2021 door. Het kan binnen, het kan buiten en dat betekent dat je eigenlijk nooit een excuus hebt om het niet te doen. Je hoeft er ook niet echt een dure outfit voor aan te schaffen of bijzondere schoenen: je kunt het zelfs op blote voeten doen als je dat wil. Zorg wel dat je een paar goede sportbeha’s hebt, want dat is wel een essentieel deel van je springtouw-outfit. Veel plezier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.