Share Now rijden

Review: Share Now – een deelauto huren, werkt dat?

Je ziet ze rondom Amsterdam wel eens rijden: auto’s met daarop Share Now-bestickering. Leuke stadsauto’s, zoals BMW i3, Fiat 500 en Smart ForTwo, en nog elektrisch ook. Zo’n deelauto klinkt aanlokkelijk: je hoeft geen wegenbelasting te betalen, geen benzine, je kunt ze zo even pakken en wegrijden. Maar, werkt dat in de praktijk ook zo? TechGirl LauraJenny probeerde het uit.

Ik ben een groot fan van de deelmaatschappij. Waarom zou ik een boormachine kopen, als mijn buren er ook één hebben? En andersom ook: als ik een kledingstomer heb, waarom zou ik die dan niet uitlenen aan mijn beste vriendin die haar gordijnen onder handen wil nemen. Om die reden heb ik ook geen auto: ten eerste is alles wat ik nodig heb binnen fiets- of OV-bereik, en voor die paar keren dat ik ergens heen moet waarbij de auto handig is, leen ik een auto van bekenden (met uiteraard een tegenprestatie). Dus ja, ik heb geen auto voor de deur. Dat maakt me een ideale kandidaat voor Share Now. Tenminste, dat dacht ik.

Share Now Auto

Share Now

Toen we Share Now mochten gaan uitproberen, was ik gelijk enthousiast. Ik wilde altijd al eens elektrisch rijden, en vooral: in een Smart ForTwo, wat heel lang een soort droomautootje van me is geweest. Het lijkt me zo handig: makkelijk parkeren, keren op de weg en je makkelijk door het verkeer heen kunnen manoeuvreren. Echter heeft het heel lang geduurd voordat ik eindelijk aan het testen toekwam. Dat komt omdat Share Now alleen in Amsterdam beschikbaar is. Hoewel het niet werkt zoals Greenwheels met alleen specifieke plekken voor de auto’s (je kunt ze overal neerzetten), is er wel een beperkt gebied waar je de auto kunt neerzetten. Dat gebied begint op ongeveer een kwartier rijden met de auto bij mij vandaan. Dus ja, als er eenmaal iemand is die zo’n auto in die regionen neerzet, dan moet ik dus een auto hebben om daar snel heen te komen (je kunt een auto voor 20 minuten reserveren).

Dus ja, mijn eerste probleem met Share Now is dat het niet heel handig is als je niet woont of verblijft in de buurt van zo’n auto. Je ziet overigens ook aan de app dat hij daarvoor is gemaakt: als je dichtbij genoeg bent, dan zie je een looproute met zwarte stipjes naar de auto. Het is er niet echt op bedacht dat jij eerst nog in een auto springt om naar die auto te gaan (wat natuurlijk ook niemand zou doen, want dat is immers onzinnig als je al een auto tot je beschikking hebt). Maar goed, de eerste les is dus wel dat Share Now op dit moment echt voor Amsterdammers is. 

Toen was er nog een probleem: we reden naar de ‘Bataviastraat 35, waar de auto zou staan, maar dat bleek op de kaart een heel andere plek te zijn dan waar de auto met zijn icoon stond. Heel vreemd. We zijn dus maar zelf naar het auto-icoon gereden en zagen daar gelukkig wel de auto staan, maar dat was op een heel andere straat, in een andere wijk, zelfs in een ander stadsdeel. Het begon niet heel goed, helaas, maar toen ik de auto zag was ik dat bijna vergeten: wat is het een leukerd, die Smart ForTwo. En zelfs als de persoon die hem voor je heeft gereden als een idioot heeft geparkeerd, dan kun je deze kleine held er vrij makkelijk uitmanoeuvreren.

Auto huren

De auto huren is trouwens heel makkelijk: in de app maak je een account aan, geef je je betaalgegevens door (zoals Paypal) en je kunt vervolgens op de auto tikken op een landkaart en dan op ‘huren’. De app vraagt je om je Bluetooth aan te zetten en zodra de connectie er is met de Bluetooth van de auto hoor je de sloten openen. De app geeft aan dat de sleutels in het dashboardkastje liggen en je kunt gaan zitten. Eén ding is handig: de app vraag je of het interieur er goed uitzag. Helaas: de persoon voor me heeft een vieze Starbucks-beker achtergelaten. Dat kun je aangeven en dat is fijn, maar vervolgens weet je niet zo goed wat je met het afval moet doen. Gooi je het niet weg, dan gaat de persoon na je ook weer zeggen dat de auto vies is, alsof jij dat hebt gedaan. Dus ja, dan toch maar het vuil van een ander opruimen?

Share Now Beker

Daarnaast is er als je de auto nog niet hebt gehuurd een mogelijkheid om schade door te geven, maar niet als je de auto net huurt. Dat is gek: ik ontdekte toen ik ging zitten dat er een scheur in het schermpje van de auto zat: ik kon dat niet meer doorgeven, dat had ik dan blijkbaar moeten doen voor ik op ‘huren’ tikte. Je moet de auto dus goed inspecteren vanaf de buitenkant om te checken of er schade is. Nu weet je dat, dus nu zal je dat volgende keer wel doen, maar zo voor het eerst zo’n deelauto huren, dat maakt dan toch een beetje onzeker. Doe ik het wel goed?

Als je echter eenmaal aan het rondkarren bent, dan vergeet je dat allemaal. Gelukkig maar ook. Je kunt er heerlijk in rondrijden en je kunt van tevoren aangeven of je de auto een uur wil huren voor 10 euro, of langer (of dat je per minuut wil betalen). Ik raad je aan om voor een uur te kiezen als je het voor het eerst wil proberen, want ik was voor 27 minuten ruim 8 euro kwijt. Je kunt dus beter kiezen voor 10 euro voor een uurtje, dan heb je wat langer plezier. Hoewel, de reden dat je de auto nodig hebt, dat is waarschijnlijk iets heel specifieks, dus kijk vooral naar wat je nodig hebt.

Lekker rondrijden

Het rondrijden in de auto gaat heerlijk: je hebt het snel onder de knie, dat keren op de weg gaat heel makkelijk, dat wegrijden met die elektrische bolide ook en het was een heel plezierige rit. Bovendien spreekt alles in de auto ook redelijk voor zich, waardoor je verder niet met een groot vraagteken boven je hoofd zit. Wel raad ik je aan om de auto uit te stappen voor je je rit beëindigt: dan gaat hij namelijk op slot en je kunt er dan nog wel uit vanuit de binnenkant, maar hij gaat dan niet meer op slot. Je moet de auto dan dus snel nog een keer huren en goed afsluiten. Nu rekende de app me daar 0 euro voor, dus het is geen ramp als zoiets gebeurt, maar je wil dat natuurlijk liever voorkomen.

Verder lijkt Share Now een heel goed idee, mits je in de buurt woont van waar zo’n auto staat, en dat is juist omdat er zoveel vrijheid is qua neerzetten, niet altijd een heel zeker iets. Verder weet ik ook niet precies wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt of de auto moet opladen: dat was in onze rit niet het geval (gelukkig). Wel krijg je bijvoorbeeld korting of credits als je de auto oplaadt.

Maar goed, zoals het nu ging, liep veel wel als een zonnetje. Alleen blijf ik het raar vinden dat er een totaal ander adres bij de auto stond, waardoor we bijna hartstikke ver van de auto af waren. Toch vervelend als je een specifieke auto hebt gereserveerd (je kunt trouwens ook een auto van tevoren boeken, mocht je nu al weten dat je over een week een sollicitatiegesprek hebt waar je met de auto naartoe wil, om maar iets te noemen). 

Share Now app

Conclusie

Ik denk dat ik Share Now wel vaker zou gebruiken, het is namelijk qua kosten heel erg goed te doen, maar de vraag is wel: is het heel handig, als er geen auto in je buurt staat? Het feit dat het me ongeveer een half jaar kostte om eindelijk de test aan te gaan zegt eigenlijk al genoeg: niet echt. Bovendien is het ook de vraag wat je gaat doen dat je een auto nodig hebt. Moet je een kippenhok ophalen dat je op Marktplaats hebt gekocht, dan gaat dat in een groot deel van de Share Now-karretjes echt niet lukken. En wil je eens gaan winkelen bij de IKEA en heb je wel een wat grotere auto, dan zit je weer met het feit dat je ook moet betalen voor die minuten dat je aan het shoppen bent. Het is geen ramp, maar het is dus even kijken waarvoor je zo’n deelauto allemaal wil gebruiken. Het is wel goed dat ze er zijn: als het een aantal mensen kan tegenhouden om zelf aan een auto te beginnen, dan is daar al veel mee gewonnen. En om eerlijk te zijn vond ik het ook gewoon heel erg leuk om eens zo rond te rijden, gewoon lekker in de zon, op zoek naar een ijsje, dus misschien word ik wel een klant die vooral redelijk onzinnige dingen doet, maar er is niks mis met af en toe even de rijvaardigheden op peil houden, toch?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.