Samsung The Frame

Review: Samsung The Frame. Is deze tv een gimmick?

The Frame: een televisie als kunstwerk. Daar hadden we voor 2017 nog nooit van gehoord. Bij TechGirl schreven we al eerder over deze bijzondere tv, maar nu proberen we hem voor het eerst zelf. TechGirl Anic testte The Frame. Lees hier de review!

Samsung The Frame

Deze tv is dus bedoeld om aan de muur te hangen. Bij de meeste flat tv’s heb je nog steeds een ‘kastje’ achter het scherm. Een gedeelte waar je kabels in gaan etc. Flat, but not so flat. 

The Frame is 25 mm breed en heeft een losse box, dat kun je dan bijvoorbeeld in een kastje eronder zetten zodat je het scherm echt tegen de muur kan, zoals tadaa…een ingelijst schilderij! 

Je hebt wel stroom nodig. In tegenstelling tot je kunstwerk aan de muur loopt hier dus nog wel een kabel. Zowel stroom als data gaan door één kabel. Samsung noemt deze kabel de ‘Invisible Connection’. De draad is ietwat doorzichtig, maar je ziet dat ding echt wel lopen. Tenzij je het kabeltje wegwerkt in een sleuf in de muur natuurlijk.

Ontwerp

De lijst zelf bestaat uit vier latjes. Die bevestig je er heel makkelijk met magneetjes op. De lijst is verkrijgbaar in verschillende varianten. Je kan dus nog eens veranderen na je aanschaf. Ik heb de teakhout look. Het is kunststof, maar lijkt hout. Ook wordt The Frame geleverd met twee poten erbij, voor als je de televisie toch op een kastje wil zetten. De hoogte van de poten is verstelbaar. Dat is handig als je er nog een soundbar onder kwijt wilt.

Kunst kijken

Via de Art Mode toont The Frame kunstwerken als je geen tv kijkt. Ja, Mona Lisa wordt hier met één druk op de knop vervangen voor Meisje met de Parel. Je hebt alleen wel een abonnement nodig om gebruik te maken van de kunstgalerij. Dat kost € 4,99 per maand. 

Ik vind het leuk om mijn favoriete foto’s te tonen in deze functie, waardoor de tv mijn fotolijstje werd. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat de tv alleen aan staat als er iemand in de kamer is. Door het nieuwe Matte Display is er minder irritante spiegeling van lichtbronnen op het scherm.

Beeldkwaliteit

Deze 4K tv geeft mooi beeld. De kleuren zijn helder en het beeld geeft een fris gevoel. De periode dat ik The Frame in huis heb, staat deze naast m’n huidige tv, een LG. Beide fabrikanten werken met een totaal andere technologie: LG met OLED en Samsung met QLED. Toch is het zonde om niet op beide televisies naar tegelijk naar hetzelfde te kijken, dus who you gonna call? 

Ik riep David Attenborough erbij en kwam tot de volgende conclusie: 

De diepe oceaan lijkt dieper zwart op de LG (OLED), maar de frisgroene vlaktes van de Pantanal zijn frisser en helderder op The Frame (QLED).

Beeld delen

Naast een goede smart tv en kunstlijst, heeft Samsung’sThe Frame nog een paar features die het vermelden waard zijn.

  • Tap View: tik met je telefoon tegen de hoek van de tv en je kan het beeld van je telefoon delen. Leuk wanneer je gasten hebt en je even de foto’s van je weekendje Parijs wilt laten zien aan iedereen. Dit is alleen trouwens beschikbaar met bepaalde Android modellen.
  • Multi View: de inhoud van twee apparaten op je tv. Dit lijkt even wennen, maar als je vaak werkt met twee vensters op je laptop, voelt dit eigenlijk best wel logisch.  Handig wanneer je het nieuwe seizoen van Sex/Life kijkt en je tegelijkertijd in de wachtrij staat om tickets voor The Weekend te kopen. Links Netflix, rechts wat er op je telefoon staat. Of de aftrap van een voetbalwedstrijd aan de ene kant van het scherm terwijl je met je je vrienden, die ook live kijken, in een videocall zit. Zo zie je hen ook op het scherm.

Stroomverbruik

Een scherm dat de hele dag aanstaat verbruikt zeker hartstikke veel stroom? Dat dacht ik ook. Toch is er een aantal trucjes waardoor The Frame slim omgaat met energie. Zo kun je de bewegingssensor inschakelen: als er geen beweging in de kamer is geweest, schakelt de tv na een bepaalde periode uit. Ook past The Frame de helderheid van het beeld automatisch aan naar het licht in de kamer: is het donker, wordt het beeld ook wat gedimd.  

Toch blijft het wel een feit dat je meer energie verbruikt wanneer je de hele dag je kunstwerk ‘aan’ hebt staan. Het zou gaan om zo’n 30% meer. Om inzicht te krijgen wat dat in mijn geval betekent heb ik er 24 uur een verbruiksmeter tussen gezet. Het was een weekenddag waarbij ik veel in de kamer was, dus veel de Art Mode aan had en ‘s avonds ook een serie keek. The Frame verbruikte in die tijdsperiode 0,9 kWh. Uitgaande van een stroomprijs van € 0,40 per kWh keer 31 dagen, kom je dan uit op € 11,16 kosten voor stroom in een maand. Wat uiteindelijk wat lager is, aangezien je doordeweeks minder vaak thuis bent. Zou ik de aanschaf van The Frame daarvoor laten? Ik denk het niet.

Conclusie

Voor deze 55” variant betaal je zo’n € 1000. Ik vind dat niet extreem geprijsd, gezien wat je ervoor krijgt. Een kwalitatief goede smart tv: alle apps zitten al geïntegreerd in het toestel (Je hoeft daardoor geen aparte Chromecast te kopen, wat ik bij mijn LG nog wel nodig heb). Met het concept van de lijst en de Art Mode weet Samsung zich te onderscheiden van de rest. Als je van fotografie en kunst houdt dan is dit absoluut jouw ding.

Toch zet je die Art Mode niet altijd aan. Zeker wanneer ik ‘s avonds met het gezin aan tafel zit, wil ik juist niet dat er nog een scherm aan staat. En overdag, tja, waarom zou ik stroom gebruiken voor een kunstwerk? Dus, is het een gimmick? Voor de een wel en voor de ander niet. Samsung er sowieso fantastisch in geslaagd los te breken uit het traditionele concept van een tv. Met leuke extra’s waar je alles uithaalt als je in het Android/Samsung ecosysteem zit.

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.