Samsung Galaxy Watch4 Pro natuur

Review: Samsung Galaxy Watch5 Pro is veel te groot

Samsung kondigt elk jaar nieuwe smartphones aan en het is natuurlijk tof als je daar ook een mooi klokje bij hebt. De Samsung Galaxy Watch5 is een mooie smartwatch in verschillende groottes, maar de Galaxy Watch5 Pro die we nu reviewen, is er alleen in een flinke 45 millimeter. Is dat flinke formaat een plus of een min?

Je hebt je telefoon waarschijnlijk altijd wel in de buurt, maar toch is een slim horloge een fijn gadget. Het voelt alsof de stappen nog nauwkeuriger worden bijgehouden, je kunt er een tof fashion statement mee maken door de wijzerplaten te matchen met je outfit en je kunt appjes handig lezen en beantwoorden vanaf je pols. Plus: je slimme horloge kan -afhankelijk van welke je kiest- hartfilmpjes maken. Er is dus zeker wel iets te zeggen voor het gebruiken van een smartwatch bij je slimme telefoon. Maar, is deze Pro-variant van de Samsung Galaxy Watch5 daarvoor een goede keuze?

Samsung Galaxy Watch4 Pro doosje

Samsung Galaxy Watch5 Pro

Sorry, ik kan er letterlijk en figuurlijk niet omheen: dit horloge is groot. Heel groot. Hij past hierdoor niet goed op mijn pols, ziet er enorm gigantisch uit en dat hij ook nogal een hoogopstaand ‘uurwerk’ heeft, maakt het helemaal een nogal grote uitstulping op je pols. Het is wat mij betreft om die reden eigenlijk al geen goede keuze. Het is een feit dat veel vrouwen dunne polsen hebben, maar ook zijn er veel mannen met dunnere polsen. Wat wil het Koreaanse techbedrijf precies zeggen door de ‘Pro’-variant zo grof te maken? Misschien is het geen boodschap die het bewust wil uitdragen, maar onbewust voelt deze smartwatch vooral heel erg als iets dat niet voor mij gemaakt is. De Rolex-achtige manier van bevestigen is ook niet heel prettig. Bij dunnere polsen moet je het stuk bandje dat je niet nodig hebt, zien weg te proppen. Daardoor ontstaat er een flinke uitstulping.

Samsung Galaxy Watch4 Pro zijkant
Samsung Galaxy Watch4 Pro bandje

Stevig materiaal

Misschien zijn er veel andere dingen aan deze smartwatch om van te houden, waardoor deze Pro-watch toch een weg naar het hart verovert. Er zijn zeker goede punten aan dit apparaat te ontdekken. Zo heeft het een sterke behuizing en is hij voorzien van saffierglas. Als je dat gevaarte een keer per ongeluk tegen een deurpost aanstoot, dan is hij in ieder geval nog helemaal de oude dankzij deze stevige materialen. Bovendien heeft hij door zijn grootte wel meer ruimte voor de batterij, waardoor de accuduur zeker is om over naar huis te schrijven.

Samsung Galaxy Watch4 Pro
Samsung Galaxy Watch4 Pro zij

Slim horloge

Als je een Fitbit gewend bent, of menig andere wearable, dan zal deze smartwatch je wegblazen met zijn apps. Er is binnen het besturingssysteem WatchOS enorm veel apps beschikbaar, waardoor je veel keuze hebt in hoe je dit slimme horloge inzet. Dat is erg fijn, want bij veel horloges is dat niet het geval. Zeker niet als ze nog niet heel lang uit zijn, maar daar heeft Samsung Galaxy Watch5 Pro dus gelukkig geen last van. Je kunt er onder andere Microsoft Outlook opzetten of zelfs Gboard om te werken op je smartwatch. Maar hoe vaak zul je dat nou doen?

Wat ook het voordeel is aan het zeer gevestigde WatchOS, dat is dat je een enorme kust en keur hebt aan wijzerplaten. Je kunt dus heel makkelijk je horloge het uiterlijk geven dat bij je stemming, outfit en stijl past. Vooral op het digitale vlak, want je kunt qua klokkleuren aanzienlijk minder kleuren kiezen. Met klok bedoelen we de hardware. Verder bedien je deze smartwatch door aanraking: er is ditmaal geen ring rond het klokje te besturen. Wel zijn er twee losse knoppen te vinden. Ook heb je met dit klokje een flink aanraakscherm tot je beschikking. Dat swipen gaat lekker snel. Als je echt de weg kwijt bent, dan heb je altijd nog die fysieke knoppen om je uit de brand te helpen.

Samsung Galaxy Watch4 Pro apps

Conclusie

Dat aanraakscherm is een plaatje om te zien. Het heeft geweldige kleuren en die stralen ervanaf. Hierdoor valt je zorgvuldig gekozen uurwerk nog meer op. Dat hij ook nog heerlijk swipet en lekker meewerkt, helpt enorm. Toch blijf ik erbij dat het uurwerk veel te groot is: het zorgt er juist in combinatie met dat scherm voor dat je een soort televisie om je arm hebt. Het is niet charmant en voelt ook erg zwaar aan. Ik zou zeker kiezen voor een Galaxy Watch5 als je het graag bij een Samsung wilt houden, maar deze grote Pro is -hoewel dat moeilijk is met zijn formaat- beter om aan je neus voorbij te laten gaan. 

Samsung Galaxy Watch4 Pro groot

Samsung Galaxy Watch5  Pro heeft een adviesprijs van 469 euro. 

Lees ook:

Samsung Galaxy Watch4 Pro natuur
Pluspunten
Gemaakt van stevig materiaal
Kleurenscherm straalt
Minder positief
Veel te groot
Sluiting niet ideaal
5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.