Samsung Galaxy Watch 3

Review Samsung Galaxy Watch 3: het nét-niet-sporthorloge

Koop je de Samsung Galaxy Watch 3, dan koop je een Zwitsers zakmes op het gebied van health monitoring. Hij meet je hartslag, het zuurstofgehalte in je bloed en heeft zelfs een ECG-functie (die vanwege wetgeving nog niet toegankelijk is in Nederland). Maar wil je er echt iets mee? Then get your MacGyver on! Dit zakmes vraagt namelijk om een hoop geknutsel met apps en instellingen.

Ik ben geen horlogemens, dat vooropgesteld, maar ik was toch onder de indruk van de Samsung Galaxy Watch 3 toen ik het doosje opentrok. Met z’n 63 gram (nog zonder de band) heb je een fascinerend stuk staal en glas in je handen dat miljoenen kleuren tevoorschijn tovert, trilt en muziek speelt als het moet. De installatie is in enkele minuten gepiept en al gauw zap je met de bezel (de ring rondom het horlogeglas) door tal van voorgeïnstalleerde apps. Alles ademt wat Samsung met dit horloge nastreeft: het monitoren van je gezondheid.

Ik mat mijn hartslag, mijn stresslevels en bloedzuurstof. Het horloge telde fanatiek elke stap die ik zette en stimuleerde me om in actie te komen als ik te weinig bewoog. Trots liet ik iedereen zien dat ik wist hoe mijn gezondheid ervoor stond. Maar toen vroeg iemand: “Hoe app je eigenlijk met zo’n smartwatch?”. Ik realiseerde me dat ik wel wat WhatsApp-berichten voorbij had zien komen, maar dat ik in die gevallen telkens mijn smartphone (ook Samsung) erbij pakte om ze te lezen en te beantwoorden.

Appen

Er is geen officiële WhatsApp-app voor de Galaxy Watch. Je ontvangt wel notificaties en je ziet in full colour dat het WhatsApp betreft, maar écht meedoen op WhatsApp is er niet bij. Daar kan ik mee leven, want een horloge kan de smartphone niet overbodig maken. Even snel een berichtje checken op het horloge gaat prima. Beantwoorden net even wat minder.

Er zijn een paar manieren om te antwoorden op een bericht op je Galaxy Watch 3. Dat kun je doen door letters te ‘schrijven’ op je scherm. Het horloge zet die (na de nodige oefening) om in getypte tekst. Het gaat allerminst snel en het ziet eruit alsof je door je horloge heen aan je pols probeert te krabben, maar het werkt.
Een andere manier is via T9, dat je wellicht nog kent van vroeger. Als je maar genoeg hebt ge-sms’t aan het begin van deze eeuw, dan heb je nog T9-spiergeheugen en is dit een snelle manier om een antwoord in te voeren.

En dan is er de meest logische manier: spraakinvoer. Je spreekt je antwoord uit en voilà: het staat op het scherm. En het is ook nog eens razendsnel. Even testen, met de woorden: “Nou. Dit is wel veel makkelijker natuurlijk.” Ehhh… ik zag in Whatsapp dat mijn reactie uiteindelijk werd: “Now did this well feel”. De Galaxy Watch 3 had het eerste deel van mijn reactie dapper vertaald en bij ‘makkelijker natuurlijk’ had hij het opgegeven. Conclusie: dat ding spreekt geen Nederlands. En zoals het er nu uitziet, gaat hij dat voorlopig ook nog niet doen. Reden genoeg voor sommigen om hem teleurgesteld terug te brengen naar de winkel. En dat snap ik maar al te goed, want deze ervaring bleek exemplarisch te zijn voor de Galaxy Watch 3.

Hardlopen

Het horloge wilde me aan het bewegen hebben, dus ik nam hem opgetogen mee met hardlopen. Hij kan stand-alone Spotify afspeellijsten afspelen (moet je ze wel even downloaden), dus voor het eerst kon ik mijn smartphone thuislaten. Mijn Aftershokz Aeropex had geen enkele moeite om te verbinden met de Galaxy Watch, maar het is wel jammer dat veel functionaliteit zoals skippen en terugspoelen door middel van de knop op de hoofdtelefoon niet werkt. Op een smartphone gaat dit naadloos, maar bij het horloge moest ik telkens de Spotify-app op het scherm toveren om een nummer vooruit of terug te gaan. Ook dat is nog wel ergens acceptabel, als dat het enige zou zijn. Nou… Dat is het niet!

Samsung Health

Het hardlopen met de Samsung Health-app, die voorgeïnstalleerd staat op het horloge, is een drama. Eerst is er het gedonder met de instellingen, want in de standaardmodus gaat het scherm telkens uit tijdens het rennen om energie te besparen. Het horloge herkent de polsbeweging die je maakt als je op je horloge wilt kijken en zet dan het scherm automatisch aan. Maar niet als je aan het rennen bent. Het gevolg: ik liep de eerste hardloopronde te schudden met mijn arm alsof ik een horde wespen van me af moest slaan, alleen om het scherm aan te krijgen, zodat ik kon zien hoe hard ik liep. Gelukkig was het met de instellingen in de app (‘scherm altijd aan’) op te lossen.

Maar dan is er ook nog de weergave van de snelheid. Die is, om het mild uit te drukken, all over the place. Als ik probeer een goede koerssnelheid aan te houden en ik zie dat ik 9 kilometer per uur loop en een fractie van een seconde later 13 kilometer per uur, dan heb ik óf onontdekte talenten (warp speed!) of een sporthorloge dat loopt te gissen naar de actuele snelheid.

Wat wel prettig is, zijn de trainingsschema’s die de Samsung Health-app biedt. Wat minder prettig is, is dat je de trainingen van het schema met moeite terug kunt vinden op je horloge. Je weet simpelweg niet welke training in het schema je voor je hebt. Daarbij gaf hij mij ongeveer elke tiende mijl feedback via mijn koptelefoon, wat dus om de tien seconden een onderbreking van de muziek die ik wilde luisteren opleverde. Vast ook weer op te lossen via de instellingen, maar waarom moet ik alles steeds tweaken voor ik het een beetje fatsoenlijk kan gebruiken?

Geen sporthorloge

Al rennende brokkelde ieder enthousiasme voor de Galaxy Watch 3 af. Strava bood geen uitkomst want die is voor verschillende Samsung horloges beschikbaar maar nou nét niet voor deze. Endomondo is beschikbaar, maar bleek in de praktijk ook nog aardig wonky. Uiteindelijk was Run4Gear het prettigst en meest punctueel, maar ook daar stuitte ik op een nieuwe uitdaging. Met Run4Gear had ik hardloopdata, maar moest ik toch nog flink aan de bak om dat via allerlei synchronisaties naar mijn favoriete hardloop-app te krijgen.

Na twee weken heb ik het horloge aan de wilgen gehangen. Samsung mag met de Watch 3 inzetten op fitness, maar de geoefende sporter wordt hier niet gelukkig van. Gelukkig had ik mijn Garmin Forerunner 230 nog niet weggegooid. Want ondanks dat dat plastic sporthorloge van Garmin in uiterlijk flink onderdoet voor de Galaxy Watch 3, kan ik me er tijdens het hardlopen aan vasthouden. De metingen zijn accuraat, zonder toeters en bellen. Misschien tovert hij niet zulke fancy berichten op het scherm, maar ik weet wel dat er een bericht is. Dat ik vervolgens vanaf mijn smartphone beantwoord.

Conclusie

Ik ben niet tegen toeters noch bellen. Natuurlijk is de stand-alone Spotify-speler prettig. En al die constante metingen van hartslag en stresslevel zijn een leuke gimmick. Het is een horloge dat op je gezondheid let, maar daarmee nog geen horloge voor iemand die aan zijn gezondheid werkt.

Opgeteld is de Samsung Galaxy Watch 3 gewoon een heel dik horloge, waar je mee gezien kunt worden. En met een miljoenmiljard watchfaces, pas je hem heel makkelijk aan jouw smaak aan. Met dit horloge hangt er een echt sieraad aan je pols. Een sportwagen. Maar wel zo’n eentje die blijft hangen op iedere drempel die je onderweg tegenkomt.

Samsung Galaxy Watch 3
Review: Samsung Galaxy Watch 3
Pluspunten
Stijlvol uiterlijk
Makkelijk te gebruiken door bezel en touchscreen
Eindeloos veel watchfaces
Stand-alone Spotify speler
Verbeterpunten
Niet erg precies bij afstand-/snelheidmetingen
Geen Nederlandse spraakherkenning
Weinig prettige sport-apps
7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.