Review: Samsung 8K QLED Q800T – je kunt er niet omheen (deel 2)

TechGirl Jenny woont niet in een villa, maar zo voelde ze zich wel even toen de Samsung 8K QLED Q800T-televisie werd gebracht. Wat een gigantisch apparaat. Met 75 inch is het een enorme blikvanger, of je nu echt in die giga-villa woont of in een smalle jaren ‘30-woning. Het is echt een televisie waar je tenminste tien jaar enorm van kan genieten. Waarom, dat vertelt ze je in het tweede deel van onze review van de Samsung 8K QLED Q800T.

Nieuwsgierig naar het eerste deel van deze review? Die lees je hier.

Dankzij full array local dimming kan de televisie een beter contrast weergeven. Achter het televisiepaneel zitten namelijk ledjes die de achtergrondverlichting regelen. In een pikzwarte nacht heb je soms juist geen licht nodig, dat full array local dimming zorgt dat het licht uitgaat, zodat zwart ook echt zwart is. Hoewel ik deze televisie prijs om zijn zwartheid, merkte ik wel dat als de maan in de donkere nacht was te zien, de televisie toch wel wat doorloop had van die witte maan. En ik keek naar Night on Earth, wat op zich content is van zeer goede kwaliteit. Dat was een kleine tegenvaller, maar tegelijkertijd ook een van de weinige tegenvallers. Dit is gewoon een heel mooie televisie.

Een onsexy menu

Het enige waar ik als Samsung absoluut nog verbeteringen aan zou toebrengen, is het menu van de 8K QLED Q800T. Hoewel het heel makkelijk is in gebruik, heeft het niet bepaald de meest futuristische look. Het is vrij simpel met allerlei blokjes en het voelt simpelweg alsof je een menu voor je hebt van een televisie die 300 euro kost in aanschaf. Dat is zonde, want het zou maar om een kleine visuele aanpassing gaan om daar grote stappen in te maken. Er zijn overigens ook positieve dingen te melden aan het menu: het werkt als een trein. Deze televisie is zo snel, dat ik elke keer outzone uit gewoonte, terwijl het apparaat dus vrijwel meteen doet wat ik vraag. Dat was dus wél even wennen.

Het is echt een televisie waar je u tegen zegt. Niet alleen in zijn formaat, wat praktisch gewoon een thuisbioscoop is, maar ook de scherpte van het beeld en de kwaliteit van het geluid. Het is geen goedkoop apparaat, maar dat zie je er ook aan. Het is een mooi toestel waar je enorm lang plezier van kunt hebben. En ja, dat er niet zoveel 8K-content is, dat is eigenlijk niet zo’n probleem. 4K is al adembenemend en deze televisie bewijst dat hij daar raad mee weet.

Randen

Zoals je op de foto’s in dit artikel ziet heeft de tv vrij dunne randen. Hierdoor lijkt het niet een soort schilderij in een lijst, zoals veel andere televisies wel hebben. Hij vloeit mooi over in de ruimte. Wat daarbij helpt is het geluid, want ook dat vloeit via het scherm naar de rest van ruimte. De speakers zitten namelijk aan de zijkanten en de bovenkant. Deze tv heeft een audiosysteem waardoor een auto die links het beeld in komt rijden ook echt klinkt alsof hij van links komt. Bedankt kunstmatige intelligentie.

Op zich was ik goed te spreken over de audio van de televisie, maar als je net even wat meer bas nodig hebt, of sowieso bijvoorbeeld veel muziek luistert op je televisie, dan kun je er nog een soundbar bij aanschaffen. Voor het eerst werkt de televisie samen met de soundbar op zo’n manier dat ook de speakers van de televisie worden ingezet, in plaats van dat de soundbar het helemaal overneemt. De soundbar hebben we voor deze recensie niet getest. Nu zou ik er ook niet direct een soundbar voor aanschaffen. Het is namelijk geen goedkope televisie in aanschaf. Het is wel een apparaat van 5499 euro (bij sommige retailers krijg je er zelfs een Samsung Galaxy S20-smartphone bij cadeau).

Samsung 8K QLED Q800T: het eindoordeel

Toegegeven: daar heb je wel een televisie voor waar je een hele tijd volop plezier aan beleeft. Er zijn zoveel manieren waarop je het beeld kunt instellen, zodat je heel natuurlijke, realistische kleurtinten hebt of juist heel fel en levendig. De Samsung 8K QLED Q800T is de ideale televisie om je eigen thuisbioscoop te creëren. Ik heb er in ieder geval met diverse vrienden van genoten en de opmerkingen over het toestel bleven maar komen. Hij beviel dus niet alleen mij goed.

Dus uiteindelijk ben ik niet de enige geweest die vooral niet moest wennen aan QK QLED Q800T: mijn vrienden vroegen weken nadat hij weg was of ik die spetter van een televisie nog had staan. Helaas, die moest weer terug, en gelukkig heeft het logistieke bedrijf me daar voor het retourzenden wel een handje bij geholpen: als ik het zelf had moeten doen, dan stond hij er namelijk waarschijnlijk nu nog.

Samsung 8K QLED Q800T
Pluspunten
Minder positief
8.2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.