Philips stoomapparaat

Review: Philips Stand Steamer 3000 – kledingstomer met kantelbaar StyleBoard

Nu de temperaturen éindelijk in de lift zitten, komen de zomerse outfits weer voor de dag. Misschien heb je zelfs wel een nieuwe outfit (of meer) gescoord… hoog tijd om fris en fruitig voor de dag te komen, zonder te veel gedoe. Al je kleding wassen en strijken is misschien wat veel van het goede. En trouwens ook slecht voor het milieu. TechGirl Anke vroeg zich af of het anders kon. Ze testte daarom de Philips Stand Steamer 3000 kledingstomer. Of het de moeite waard is? Lees hier de pro’s en con’s wat haar betreft…

Mijn situatie

Volgens mij is het goed om je te beseffen wie dit schrijft, dat plaatst wat context bij dit verhaal. Geen vrouw is hetzelfde, ook al ken ik er maar weinig die schoonmaken en wassen wél tot hun hobby’s beschouwen. In dat opzicht ben ik misschien wel een beetje als de gemiddelde vrouw, en wellicht zelfs een tikkeltje minder netjes. Ik strijk vrijwel nooit (te veel gedoe) en wasjes draaien doe ik maximaal één dag per week (ook te veel gedoe). Een huishoudelijke hulp had ik ooit wel, maar ook die hield niet van strijken. Met als gevolg dat ik best wel eens met gekreukelde kleding loop of voor een ander kledingstuk kies. Het is echt gewoon niet mijn favoriete bezigheid.

En toch test ik deze Philips Stand Steamer 3000. Waarom, vraag jij je af. Simpel: ik ontving een persbericht waarin de kledingstomer zo mooi werd omschreven, het wekte mijn interesse. Zou dit apparaat mijn leven makkelijker kunnen maken? Bovendien blijkt de Stand Steamer 3000 ook behoorlijk duurzaam te zijn en daar ga ik op ‘aan’. Dus: kom maar op met dit experiment!

Philips Steamer 3000 is duurzaam

Meer stomen = minder wassen. En minder wassen is beter voor het milieu. Naast ontkreuken, verfrist de kledingstomer je kleding ook en verwijdert het geuren door tot 99,9% van de bacteriën te doden. Met de MyEssence-infuser kun je ook je favoriete geur toevoegen. Alles samen betekent dat minder wasbeurten, wat duurzamer voor het milieu is én natuurlijk ook beter voor je kleding.

Over het energieverbruik durf ik niet exact iets te zeggen, want dat heb ik niet gemeten. Wel durf ik te beweren dat dit sowieso minder kost dan bijvoorbeeld een wasmachine; die is immers een half- tot drie uur bezig om je kleding schoon te krijgen en moet daarbij een zware trommel op hoge snelheid zien rond te draaien. Ja, de Stand Steamer doet ‘maar’ één kledingstuk per keer, moet je er een paar, dan lopen de minuten ook wel op. En toch zal het energieverbruik nog steeds minutieus blijken in vergelijking met de wasmachine.

En wist je dat je er ook meubelbekleding, gordijnen en stoffen speelgoed mee kan stomen? Handig, handig, handig, zeg maar.

Nou, is het dan echt zo handig?

Absoluut. Laat ik beginnen bij het begin: het installeren van deze kledingreiniger. Ik ontving een behoorlijk grote doos, zeg maar ‘ikea-style’. Er zaten flink wat onderdelen in die in elkaar geklikt moesten worden. Gelukkig niet met diezelfde inbussleutel van Ikea: dit kan zonder gereedschap in elkaar gezet worden. In de doos zit ook een praktische handleiding, die me binnen enkele minuten door de opbouw loodste. Kind kan de was (stoom) doen.

In het reservoir stop je de vloeistoffen, stekker in het stopcontact, en gaan met die banaan. Direct pakte ik mijn satijnen shirt, plaatste dat op het kantelbord, zette het apparaat op standje twee, even wachten en… ja, hoor. Na een minuutje was de Stand Steamer opgewarmd en begon ik met stomen op mijn kledingstuk. Door de kantelbare strijkplank, het ‘StyleBoard’, pers je je kledingstuk als het ware tussen de stoomplaat en het bord. En zo schijn je het beste resultaat te krijgen van boord tot zoom.

Over dat StyleBoard gesproken: ik moet eerlijk bekennen dat ik zijn volledige optie weinig gebruikte in de praktijk. Je kunt het vergelijken met een korte strijkplank, maar dan om te stomen. Wat de plank van Philips net even anders maakt dan die van anderen, is dat het dus kan kantelen in twee verschillende standen. Van volledig verticaal tot een hoek van ongeveer 45 graden. Er zijn vast redenen om dat heel erg prettig te vinden, maar ik heb me vooral tot de hoek van 45 graden beperkt. In de praktijk had ik geen behoefte om te kantelen (en dat is rot, want het is nou net het Unique Selling Point van dit product).

Philips Stand Steamer prijs

De Philips Stand Steamer 3000 heeft een adviesprijs van 179.99 euro en valt daarmee net boven het gemiddelde uit als je kijkt naar vergelijkbare kledingstomers van dezelfde grootte en dezelfde opzet. Een prima prijs dus, concurrerend met de rest. Bol biedt het momenteel ook aan voor 194,99 euro

Conclusie

Je hebt kledingstomers in vele vormen en maten. Ze variëren van heel luxueus tot kleine stomertjes die op veredelde plantenspuiten lijken. Je moet geen appels met peren vergelijken. Ben jij op zoek naar een kledingstomer voor regelmatig gebruik, eentje die niet te veel ruimte in beslag neemt als je het juist even aan de kant zet? En vind je het belangrijk dat je altijd voorzien bent van een ondergrond om tegenaan te stomen? Dan kan de Philips Stand Steamer iets voor jou zijn. Maak je geen illusies; het tovert je niet om tot schoonmaakprinses, zo ben ik achter gekomen. Maar het is absoluut een product met een mooie gunfactor.

Lees ook:

Philips stoomapparaat
Pluspunten
Makkelijk te gebruiken
Duurzaam
Werkt snel
Minder positief
Wat duurder dan gemiddeld
Ik gebruik het kantelbare bord weinig in de praktijk
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.