Philips EnergyUp

Meer energie! Review: Philips EnergyUp (HF3430/01)

De winter, hartstikke leuk wanneer er sneeuw ligt, maar hoe vaak is dat nu eigenlijk? Ik kijk uit mijn raam en zie sneeuw liggen! Toch ben ik meer een zomermens, ik hou van de zon die me energie geeft. De Philips EnergyUp belooft me diezelfde energie te geven, dus ik testte deze voor jullie.

Op de verpakking lacht een spontane meneer vol energie me toe. In grote letters staat er op de verpakking ‘Feel more engergised with light, naturally’. Nieuwsgierig download ik de aanbevolen app en haal ik de handleiding tevoorschijn – want hoe gaat dit lampje ervoor zorgen dat ik meer energie krijg?

Het principe lichttherapie heeft me al vaker geïntrigeerd. Ik herinner me een bezoekje aan de sauna waarbij het langzaam donker, “nacht” en licht, “ochtend” werd. Het doel hiervan is je een (uit)geslapen gevoel te geven. Sceptisch betrad ik de ruimte en vol verbazing (en een stukje meer uitgerust dan ervoor) verliet ik de ruimte weer na mijn dutje. Ondanks mijn bewijs dat licht ervoor kan zorgen dat ik meer energie kan krijgen, bekijk ik het schattig uitziende apparaat met eenzelfde sceptische blik. De komende weken zal het moeten bewijzen dat ik het gevoel heb de zon achter de hand te hebben.

Cijfertjes:

  • Afmetingen 14,3 x 14,3 x 3,5 cm
  • Levensduur lampen 10.000 uur
  • Snoerlengte 180cm
  • Accuduur 60 min.
  • Reisslot
  • Krachtige LED
  • Speciaal blauw licht met hetzelfde effect als 10.000 lux
  • Lichtintensiteitsinstellingen 5
  • Behandeltijdindicator
  • Stroomadapter 10W
  • Klinisch getest
  • 100% UV-vrij licht dus veilig voor de ogen en huid
  • Adviesprijs Philips €219,99

Design & in gebruik
Het witte apparaatje is voorzien van een accu en wordt geleverd met een mooie hoes zodat je de lamp overal mee naar toe kan nemen. Omdat de lamp niet zo heel groot is, kan je hem bijna overal neerzetten. Je hoeft ook niet direct in de lamp te kijken – hij hoeft slechts in je zichtveld te staan. In de handleiding staan waarschuwingen voor mensen die echt depressies hebben. Uiteraard kan de lamp een ondersteuning zijn, maar dit moet je dan in overleg doen met je behandelende arts. Omdat de lamp helpt bij verschillende klachten (ochtendmens kan in de avond een dip krijgen en de zomermens voelt zich wellicht algeheel moe in de winter) zijn er ook verschillende programma’s voor de lamp.

EnergyUp & vermoeidheidsklachten
In de handleiding staat mooi omschreven hoe lang en wanneer je de lamp aan moet zetten per vermoeidheidsklacht. Maar goed… wie leest er nog een handleiding, right?! Ik moet toegeven dat ik ook erg dankbaar ben voor de bijbehorende app op mijn telefoon. De app geeft duidelijke instructies over waar de lamp ongeveer moet staan, in gezichtsveld op armlengte afstand. Met de app kan ik aangeven welk programma ik wil volgen;

  • Energie binnenshuis
  • Bestrijd de dip
  • Winterenergie
  • Vroege vogel
  • Nachtbraker
  • Persoonlijk advies

Deze programma’s helpen je met wanneer je de lamp moet gebruiken en ook voor hoe lang de lamp aan moet staan. Fijn is dat je ook een herinnering kan instellen in de app, zodat je de lamp dus niet vergeet. Omdat de lamp erg persoonlijk is, kan je zelf in een schema bijhouden hoe de lamp zijn uitwerking op je heeft. Het fijne is dat je hierdoor een mooi overzicht hebt over de werking van de lamp. Ook erg fijn dus voor de sceptische mensen onder ons die eerst overtuigd willen worden door cijfers en schema’s.

Ik ben een echte Nachtbraker!
Zelf kies ik voor het programma Nachtbraker. Hoewel ik niet zo dol ben op de winter, vind ik het al helemaal niet prettig om ’s ochtends vroeg mijn bed uit te stappen. ’s Nachts lijk ik meer energie te hebben. Om het programma goed te kunnen beoordelen, moet je het in ieder geval twee weken vol houden. Na twee weken ga je echt het verschil merken en eventuele effecten ervan ervaren. Ik stuit wel meteen op probleem 1: — om het programma te laten werken moet ik meteen na het wakker worden de lamp aanzetten. De lamp komt bij mij dus op mijn nachtkastje te staan en slaperig zet ik trouw de lamp aan zodra mijn wekker afloopt. Omdat ik minstens 30 min. de lamp in mijn zichtveld moet houden zet ik de wekker dus eerder dan normaal. Maar als ik dit vol houd, win ik na twee weken weer 10 min. want dan hoef ik voor onderhoud maar 20 min. de lamp te gebruiken.

Lastiger is het om fel licht of sterk blauw licht in de uren voor het slapen gaan te vermijden. Dus niet even gamen voor het slapen en ook niet even op de iPad Facebook langs scrollen, maar gewoon een van mijn boeken lezen. Ik moet toegeven dat het me wel meer rust geeft, alleen… toch roept mijn pc zo nu en dan en kan ik de iPad ook niet zo makkelijk laten liggen. Om toch iets tegemoet te komen dim ik wel de lichten van de schermen en dat geeft ook meteen wat meer rust aan mijn ogen. Heb ik dit twee weken volgehouden en heeft het geholpen?

Conclusie:
Ondanks dat ik erg sceptisch was over de lamp moet ik toegeven dat (mede door de app) je meer structuur in je dagelijks leven aanbrengt. De Philips EnergyUp heeft daadwerkelijk effect en dat is te zien in mijn schema op de app. Na twee weken voel ik me ’s ochtends echt energierijker. Het echt nachtbraken blijf ik wel doen, maar dat komt waarschijnlijk door mijn eigenwijsheid om toch nog voor het slapen gaan een game te willen spelen.

Pluspunten:
Werkt op en top!
Klein maar fijn
Handige app
Minder omdat:
Alleen in wit verkrijgbaar
9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.