tado Slimme Aircobediening v3+

Review: maak zelf je slimme airco met Tado Aircobediening V3+

Een airco aanschaffen, klinkt als een heerlijke keuze, maar brengt ook luxeproblemen met zich mee. Want als je er eenmaal eentje hebt, wil je steeds meer. Had je net op de kleintjes gelet bij de aanschaf van dat verkoelende apparaat, kom je erachter dat het ook wel fijn zou zijn dat je dat ding aan kunt zetten als je naar huis toe rijdt. Het liefst maak je op dat moment nog zelf een slimme airco van dat apparaat, en voila dat kan gewoon, zo testte TechGirl Anke voor jou. Met de Tado Aircobediening V3+ maak je van (bijna) elke domme airco, juist een slimme variant.

Mijn situatie

Hoeveel apparaten ik ook test, ook ik heb gewoon nog domme apparaten in huis. Een goed voorbeeld hiervan is de airco. Die had ik natuurlijk in een WiFi-variant kunnen kopen, maar dat heb ik toentertijd niet gedaan. Het is een enorm ding, geïnstalleerd in de muur; dat vervang je ook niet eventjes.

Mijn airco zit op de gang van de eerste verdieping. Als het heel erg warm is zet ik het op standje ‘High’ en 18 graden. Met een lekker briesje blaast de airco de gang en slaapkamer lekker koel. Daarna mag de airco op een laag standje doorgaan. ’s Nachts staat het soms de hele nacht aan. I know, niet iets om trots op te zijn… Het slaapt wel een stuk lekkerder en maakt me veel productiever overdag.

Is je apparaat geschikt om een slimme airco te worden?

Om eerlijk te zijn, weet ik niet eens precies welke airco er in mijn huis hangt. Het is een AC1, maar welk type… geen idee. Maar via dit toegestuurde plaatje kon ik snel ontdekken of ik de Aircobediening V3+ op mijn airco kon koppelen. Je domme airco wordt namelijk niet zomaar slim! Daar gebruik je het apparaatje van Tado voor. Check wel eerst of je airconditioning geschikt is dus.

checklist voor slimme airco

Makkelijk installeren

De Tado Slimme Aircobediening V3+ is een plat, wit kastje, en als je het uit de doos haalt, wijst het eigenlijk voor zichzelf. Je sluit de oplader aan, en de ledjes gaan branden door de behuizing heen. Daarna download je de Tado app. Kies binnen de app voor ‘Voeg nieuw apparaat toe’ en je wordt stap voor stap meegenomen in het installatieproces. Het leest de afstandsbediening van je airco naar de Tado, en de app geeft na een paar seconden aan dat hij jouw afstandsbediening heeft herkend.

Dat is dus precies wat de Tado doet. Het leert hoe jouw afstandsbediening werkt, en weet vervolgens welk signaal het naar de airco moet sturen om het te bedienen. De Tado Aircobediening V3+ is via de app verbonden met jou telefoon en op die manier heb je de airco ‘slim’ gemaakt.

Ook echt een slimme airco in het gebruik?

Ik zou de Tado Slimme Aircobediening V3+ behoorlijk slim willen noemen, geen Einstein. Houd er rekening mee dat je het apparaatje enigszins in het zicht houdt van de airconditioning. Dat ging (bij mij) de eerste keer mis. Ik snapte maar niet hoe dat kwam. Ik had het hele installatieproces doorlopen en toch werkte de airco niet op mijn commando’s in de app. Tja… een beetje dom van mijzelf natuurlijk. De Tado kopieert letterlijk signalen van de afstandsbediening. Die afstandsbediening kun je ook niet vanaf een andere etage gebruiken, daarvoor moet je vrij zicht hebben naar het airco-apparaat. Geen wonder dat de airco het niet deed dus. (Alhoewel het natuurlijk super slim zou zijn als het wel zou kunnen!)

De beschikbare app werkt gebruiksvriendelijk. Het is een soort dashboard waar je allerlei Tado gadgets in kunt beheren, zoals ook bijvoorbeeld die van je centrale verwarming. Het vakje voor de airconditioning zie je linksboven in beeld. Klik erop en speel met het aantal graden Celsius, de fan-stand en kies of je juist koelte wilt of wilt verwarmen. Ook handig voor in de winter dus!

Elke keer ontdekte ik weer nieuwe toepassingen met het langer gebruiken van de Tado Slimme Aircobediening V3+. Niet alleen controleert het de warmte, het ziet ook wat je luchtvochtigheid is. En via de staafdiagrammen (rechtsbovenin) ontdek je een volledig schema van jouw dagelijkse situatie in huis, maar ook omgevingsfactoren worden weergegeven, zoals bijvoorbeeld een regenbui, zon en bewolking. Ten slotte is het zelfs mogelijk de Tado toe te voegen aan je Apple Homekit of om binnen de Tado app zelf een slim schema in te stellen. Handig voor als je wilt dat de kamer altijd op dezelfde temperatuur blijft of dat je wilt dat de airco altijd op hetzelfde moment begint te werken.

Prijs

De Tado Slimme Aircobediening V3+ kun je momenteel kopen voor 99,99 euro, bijvoorbeeld bij Bol.com. Ik vind dit een hele schappelijke prijs voor een heleboel gemak.

Conclusie

De Tado Slimme Aircobediening V3+ is een fantastische toevoeging om een slimme airco te maken van je domme apparaat. Het heeft een mooie prijs, werkt erg gebruiksvriendelijk en geeft een leuke nerdy vibe dankzij het functionele LED-panel. Of er ook verbeterpunten zijn? Absoluut! Het zou fijn zijn als de stekker iets minder groot was en de USB uitgang aan de bovenzijde zou zitten. Scheelt in mij geval een kast die ik raar opzij moet schuiven om het werkend te krijgen. Ook qua app handelingen zou het nog iets eenvoudiger kunnen: ik heb geen zin om elke keer mijn keuze te moeten bevestigen bij elke temperatuur-aanpassing die ik doe. Maar verder..? Strik erom en een dikke pluim verdiend!

tado Slimme Aircobediening v3+
Pluspunten
Heel gebruiksvriendelijk
Clean, nerdy design
Product maakt het leven echt leuker, mooier en makkelijker
Prijs
Minder positief
Stekker
Aantal clicks om acties te bevestigen, mag minder
9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.