Review: Kobo Sage e-reader – Lezen, luisteren én schrijven in één

Kobo lanceerde afgelopen maand twee gloednieuwe e-readers: de Kobo Libra 2 en de nieuwe Kobo Sage. Twee e-readers die beide een gloednieuwe feature hebben waar we héél blij van worden… Je kunt er audioboeken op luisteren! Aan TechGirl Susan de eer om beide e-readers te testen én te reviewen. In dit artikel lees je alles over de Kobo Sage: een e-reader waarop je kunt lezen, luisteren én schrijven.

Meer lezen over de Kobo Libra 2? Dat kan in deze review. Of check het vergelijkingsartikel: Kobo Libra 2 versus Kobo Sage.

Kobo Sage: de specs

De e-reader wordt bezorgd en mijn oog valt meteen op de glimmende goudfolie op de doos. Heerlijk, dit wil je toch? Maar goed, zoals mijn moeder altijd zegt: het gaat (ook) om de inhoud. Snel de doos open, dus, want dit zijn de specs van deze nieuwe e-reader:

Kobo Sage
De Kobo Sage
 • Scherm: 8” HD flush E Ink Carta 1200-touchscreen
 • Opslag: 32 GB (dat zijn ongeveer 24.000 e-books)
 • Afmeting: 160,5 x 181,4 x 7,6 mm
 • Gewicht: 240,8 gram
 • ComfortLight PRO – instelbare helderheid en kleurtemperatuur
 • Bluetooth voor je oordopjes of hoofdtelefoon
 • Waterdicht
 • Kobo Stylus-compatibiliteit
 • Dropbox-ondersteuning
 • Handgeschreven notities toevoegen
 • Opladen met het bijgeleverde USB-C kabeltje
 • Prijs: €289,99

De Kobo Sage in gebruik

Een hele rits aan informatie, maar het allerbelangrijkste: hoe is deze e-reader in gebruik? Aanzetten en installeren gaat eenvoudig: je kiest de taal, logt in met je bol.com of Kobo-account en de rest gaat vanzelf. De Kobo Store werkt heel intuïtief en in plaats van alleen e-books vind ik nu ook audioboeken tussen Mijn Boeken. Dat gaan we meteen even testen…

Audioboeken luisteren op de Kobo Sage

Ik heb een Kobo Plus Lezen en Luisteren-abonnement, dus ik tik een audioboek aan, download het op de Sage en zodra ik op ‘Play’ druk, verschijnt er automatisch een menu om mijn hoofdtelefoon te koppelen via Bluetooth. Die koppeling verloopt supermakkelijk, dus amper een minuut later klinkt de zoetgevooisde stem van de voorlezer al in mijn oren. Dit. Is. Heerlijk.

Al moet ik wel zeggen: als je de Kobo-app gebruikt voor je audioboeken, heb je hier eigenlijk niet de e-reader voor nodig. Toch merk ik al meteen verschil bij de eerste keer luisteren. Ik luister vaak tijdens huishoudelijke klusjes zoals schoonmaken of de was opvouwen, en als ik dan mijn telefoon in de buurt heb ben ik toch geneigd af en toe even wat berichten te checken of door Instagram te scrollen. Nu ligt mijn telefoon beneden en vouw ik boven de handdoeken op, mét audioboek in mijn oren. Stiekem best een prettige afwisseling.

Notities maken tijdens het lezen

Nog zo’n nieuwe feature van de Kobo Sage: je kunt er notities op maken. Net als de Kobo Elipsa is de Sage compatibel met een stylus (bij de Elipsa krijg je die erbij, bij de Sage moet je ‘m erbij kopen). Met die stylus kun je notities maken in e-books en PDF’s. Per boek zijn je notities gemakkelijk terug te vinden via een menuutje. Ook is er een ingebouwd notitieboek waarmee je digitaal je gedachtenspinsels kunt neerkrabbelen en je kunt je handgeschreven tekst omzetten in getypte tekst. Je kunt je notities opslaan in Dropbox. Kleine kanttekening: dat geldt niet voor de notities die je hebt gemaakt in je e-books.

De stylus is uitgerust met twee knoppen – één om te markeren en één om te gummen. Voor mijn gevoel reageert de Sage iets sneller dan de Elipsa. Wellicht is dat gewoon de roze bril die ik op heb na het uitproberen van de audioboeken, want de interne processor is hetzelfde: beide e-readers beschikken over een quad-core 1,8 GHz CPU. Wel heeft de Sage 300 ppi ten opzichte van 227 ppi bij de Elipsa, maar dat zorgt er vooral voor dat de letters en mijn notities er net wat scherper uitzien.

Kobo Sage versus Kobo Forma

Links: Kobo Sage. Rechts: Kobo Forma

Afgaande op het uiterlijk doet de Kobo Sage me meteen denken aan zijn broertje: de Kobo Forma. Ook in gebruik merk ik dit meteen. De Sage is even groot en ligt net zo fijn in de hand als de Forma, al heeft de forma (rechts) een opstaande rand die bij de Sage (links) niet zo sterk aanwezig is. Ook lijkt de Forma een blauwer licht te hebben, maar dat kan ook lichtinval zijn. Beide e-readers staan op de foto op 100% met geen enkele andere aanpassing. Ze beschikken beide over ComfortLight PRO waarbij je de warmte van het licht (automatisch) kunt aanpassen, al is de kans dus aanwezig dat de Sage alweer verder doorontwikkeld is en dus net wat warmer licht heeft. De Sage is ook iets zwaarder dan de Forma (240 gram versus 197 gram). En dan zijn er natuurlijk die twee nieuwe features audioboeken en handgeschreven notities. Ja, die vind je alleen op de Sage.

Switchen tussen lezen en luisteren?

Dan de hamvraag die ik in veel Facebookgroepen met leesfanaten voorbij zie komen: kun je switchen tussen lezen en luisteren in hetzelfde boek? Bij de Storytel Reader kon dat wel en was het een van mijn favoriete features. Maar helaas, op de Kobo Sage kun je niet switchen tussen lezen en luisteren binnen hetzelfde boek.

MobileMobile

En daar is een logische reden voor: een audioboek is iets anders dan een e-book. Het is letterlijk een ander product. In zekere zin zou je het kunnen vergelijken met een papieren boek en een e-book, daarin wordt je leesvoortgang onderling ook niet gesynchroniseerd.

Ik hoor het je denken… waarom kan het bij de Storytel Reader dan wel? Waarschijnlijk omdat Storytel lezen en luisteren heeft gecombineerd in één abonnement, én, belangrijker: omdat je zonder dat abonnement de Reader niet kunt gebruiken. Met andere woorden: alles wat binnen Storytel verkrijgbaar is, is te lezen of luisteren op de Storytel Reader. De Kobo Sage (evenals de andere Kobo e-readers) is te gebruiken met Kobo Plus Luisteren en Kobo Plus Lezen, maar je kunt er ook ‘gewoon’ e-books en audioboeken op aanschaffen. Daarmee is het aanbod vele malen groter, maar betekent dat ook dat het niet automatisch betekent dat als het e-book in Kobo Plus Lezen zit, je het audioboek er ‘gratis’ bij krijgt.

Of dat in de toekomst ook zo blijft, dat weet alleen Kobo. Het zou natuurlijk geweldig zijn om te switchen tussen audioboeken en e-books. Als dat betekent dat mijn Kobo Plus-abonnement iets duurder wordt, maar dan standaard lezen én luisteren beschikbaar is, heb ik dat er graag voor over.

Conclusie

Oké. Ik zei het acht jaar geleden toen ik mijn verloofde leren kennen, maar ik zeg het nu toch echt nog eens: ik ben verliefd. Wat een fijne e-reader is dit, zeg! De toevoeging van audioboeken is geweldig en doordat de koppeling met mijn hoofdtelefoon soepel verloopt, ben ik binnen één minuut aan het luisteren. Ook de Kobo Store werkt zoals altijd heel fijn.

De e-reader heeft geen headphone jack, maar om eerlijk te zijn miste ik die niet. Ik luister toch audioboeken terwijl ik met iets anders bezig ben, en dan is het vooral onhandig als je met een kabeltje aan je e-reader vastzit. Daarnaast is de notitie-functie ontzettend prettig. De Elipsa is voor mij te groot om echt lekker mee weg te kruipen, maar de Sage is daarvoor het perfecte formaat. Deze past in mijn tas en kan overal mee naartoe. Daarmee heb ik niet alleen overal mijn leesboeken bij me, maar óók mijn luisterboeken én een digitaal notitieboek. Oef, heerlijk. Excuseer me, ik kruip nog weer even op de bank…

De Kobo Sage is te koop voor €289,99. Voor €49,99 koop je er een Sleep Cover bij en de stylus is los te koop voor €39,99. Binnenkort is ook de Kobo Sage Power Cover beschikbaar: een cover met uitsparing voor de stylus én een ingebouwde batterij, die ervoor zorgt dat je e-reader langer mee gaat.

Kobo Sage
Pluspunten
Audioboeken luisteren op je e-reader
Intuïtief in gebruik
32GB opslagruimte
ComfortLight PRO: in te stellen kleurtemperatuur en helderheid
Alles-in-één: luisteren, lezen en notities maken
Waterdicht
Minder positief
Niet mogelijk om te switchen tussen lezen en luisteren
Geen headphone jack (alleen Bluetooth)
9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.