Kobo Libra 2

Review: Kobo Libra 2 e-reader – Twee liefdes gecombineerd

Kobo lanceerde afgelopen maand twee gloednieuwe e-readers: de Kobo Libra 2 en de nieuwe Kobo Sage. Twee e-readers die beide een gloednieuwe feature hebben waar we héél blij van worden… Je kunt er audioboeken op luisteren! Aan TechGirl Susan de eer om beide e-readers te testen én te reviewen. In dit artikel lees je alles over de Kobo Libra 2: een e-reader waarop je kunt lezen én luisteren.

Meer lezen over de Kobo Sage? Dat kan in deze review. Of check het vergelijkingsartikel: Kobo Libra 2 versus Kobo Sage.

Kobo Libra 2: de specs

Allereerst: boeken lezen en luisteren zijn mijn twee grote liefdes in het leven. Als je bij dit artikel bent beland en geen boeken leest, hoop ik dat je na het lezen van deze review direct een e-reader aanschaft. Of naar de boekhandel rent om een boek te kopen. Of een Kobo Plus Luisteren-abonnement afsluit om audioboeken te proberen. Of Kobo Plus Lezen en Luisteren afsluit voor de combinatie, dan heb je het beste van beide werelden.

Lezen is voor mij dé ultieme ontspanning. Even helemaal verdwijnen in een boek en in een andere wereld tevoorschijn komen, dat is toch geweldig? Soms heb ik alleen geen tijd om uren op de bank te liggen met een goed verhaal, dus zweer ik naast lezen ook bij luisteren. Hoe fijn is het om tijdens het wandelen, schoonmaken of autorijden naar een verhaal te luisteren? DAT WIL TOCH IEDEREEN?

De Kobo Libra 2

Goed, ik word misschien iets te enthousiast. Eens kijken of deze e-reader mijn lees- en luisterdromen waar kan maken! Eerst de specs van de Kobo Libra 2.

  • Scherm: 7” HD flush E Ink Carta 1200-touchscreen
  • Opslag: 32 GB (dat zijn ongeveer 24.000 e-books)
  • Afmeting: 144 x 161,6 x 9 mm
  • Gewicht: 215 gram
  • ComfortLight PRO – instelbare helderheid en kleurtemperatuur
  • Bluetooth voor je oordopjes of hoofdtelefoon
  • Waterdicht
  • Opladen met het bijgeleverde USB-C kabeltje
  • Te koop in wit en zwart
  • Prijs: €189,99

De Kobo Libra 2 in gebruik

Ik mag de Kobo Libra 2 en de Kobo Sage tegelijk testen, dus ik zet ze tegelijk aan (oké, na elkaar. Niet letterlijk 3, 2, 1… GO). Het installeren van de Libra 2 verloopt eenvoudig: je kiest de taal, logt in met je bol.com of Kobo-account en de rest gaat vanzelf. De Kobo Store werkt heel intuïtief en zodra ik Mijn Boeken open, vind ik naast de rechthoekige e-bookcovers ook de vierkante audiobookcovers. Dat gaan we meteen even testen…

Audioboeken luisteren op de Kobo Libra 2

Ik heb een Kobo Plus Lezen en Luisteren-abonnement, dus ik tik een audioboek aan, download het op de Libra 2 en zodra ik op ‘Play’ druk, verschijnt er automatisch een menu om mijn hoofdtelefoon te koppelen via Bluetooth. Dat gaat supergemakkelijk. Het kost nog geen minuut voordat ik met mijn oortjes in de stem van de voorlezer hoor en mijn huishoudelijke klusjes hervat.

En ja, als je een Kobo Plus Luisteren-abonnement hebt, kun je ook luisteren via de Kobo app. Maar toch… Het heeft echt iets om een apparaat te hebben dat echt alleen om boeken draait. Mijn telefoon is mijn lijntje met de rest van de wereld. Ik ontvang dagelijks tientallen meldingen en berichten en zodra ik hem oppak is er altijd wel een app die ik ‘nog even snel open’, waarna ik weer kan terugscrollen in het audioboek omdat ik een stuk gemist heb. De Libra 2 is mijn lijntje met de boekenwereld en meer niet. Lezen deed ik al duizend maal liever op mijn e-reader dan op mijn telefoon of iPad, maar dat ik nu ook kan luisteren is simpelweg héérlijk.

Kobo Libra 2 versus Kobo Libra H2O

Links: Kobo Libra H2O. Rechts: Kobo Libra 2

Als iemand een product uitbrengt met in de naam ‘2’, dan betekent dat meestal dat het ergens een nieuwe versie van is. In dit geval van de Libra H2O. Ik móét dan ook even een vergelijking te leggen tussen beide e-readers. Want is de Libra 2 naast een update ook een upgrade?

Het korte antwoord is ‘ja’. De e-reader is praktisch hetzelfde qua uiterlijk en is net als zijn broertje te koop in wit en zwart. Wel is-ie iets zwaarder: de Libra 2 weegt 215 gram en de Libra H2O 192 gram. Ze zijn beide waterdicht, beschikken beide over ComfortLight PRO waarmee de helderheid en kleurtemperatuur is aan te passen, maar de Libra 2 heeft een net wat scherper scherm waardoor je echt dat bijna-boek gevoel hebt.

MobileMobile

Daarnaast beschikt alleen de Libra 2 over de donkere modus, waarmee je witte tekst op een zwarte achtergrond kunt weergeven. Nog een groot verschil: de Libra H2O beschikt over 8 GB opslagruimte en de Libra 2 over 32 GB. 32 GB betekent ruimte voor ongeveer 24.000 e-books of 150 luisterboeken! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind 24.000 boeken aardig véél. En natuurlijk, het grootste verschil: die audioboeken, ik raak er maar niet over uitgepraat…

Switchen tussen lezen en luisteren?

Dan de hamvraag die ik in veel Facebookgroepen met leesfanaten voorbij zie komen: kun je switchen tussen lezen en luisteren in hetzelfde boek? Bij de Storytel Reader kon dat wel en was het een van mijn favoriete features. Maar helaas, op de Kobo Libra 2 kun je niet switchen tussen lezen en luisteren binnen hetzelfde boek (op de Kobo Sage overigens ook niet).

En daar is een logische reden voor: een audioboek is iets anders dan een e-book. Het is letterlijk een ander product. In zekere zin zou je het kunnen vergelijken met een papieren boek en een e-book, daarin wordt je leesvoortgang onderling ook niet gesynchroniseerd.

Ik hoor het je denken… waarom kan het bij de Storytel Reader dan wel? Waarschijnlijk omdat Storytel lezen en luisteren heeft gecombineerd in één abonnement, én, belangrijker: omdat je zonder dat abonnement de Reader niet kunt gebruiken. Met andere woorden: alles wat binnen Storytel verkrijgbaar is, is te lezen of luisteren op de Storytel Reader. De Kobo Libra 2 (evenals de andere Kobo e-readers) is te gebruiken met Kobo Plus Luisteren en Kobo Plus Lezen, maar je kunt er ook ‘gewoon’ e-books en audioboeken op aanschaffen. Daarmee is het aanbod vele malen groter, maar betekent dat ook dat het niet automatisch betekent dat als het e-book in Kobo Plus Lezen zit, je het audioboek er ‘gratis’ bij krijgt.

Of dat in de toekomst ook zo blijft, dat weet alleen Kobo. Het zou natuurlijk geweldig zijn om te switchen tussen audioboeken en e-books. Als dat betekent dat mijn Kobo Plus-abonnement iets duurder wordt, maar dan standaard lezen én luisteren beschikbaar is, heb ik dat er graag voor over.

Kobo Libra 2
De Kobo Libra 2 met hoesje

Conclusie

Volgens mij stelt Kobo me nooit teleur. De Libra 2 is ook wederom een heerlijke e-reader binnen de Kobo-familie, ik kan gewoon niet anders zeggen. De toevoeging van audioboeken is geweldig en doordat de koppeling met mijn hoofdtelefoon soepel verloopt, ben ik binnen één minuut aan het luisteren.

Ook de Kobo Store werkt zoals altijd heel fijn. De e-reader heeft geen headphone jack, maar om eerlijk te zijn miste ik die niet. Ik luister toch audioboeken terwijl ik met iets anders bezig ben, en dan is het vooral onhandig als je met een kabeltje aan je e-reader vastzit.

Zijn er minpunten aan deze e-reader? Ik heb ze nog niet kunnen ontdekken. Misschien dat je hier geen handgeschreven notities op kunt maken met de Kobo stylus, maar als je dat wilt is er een simpel alternatief: de Kobo Sage. De donkere modus is erg fijn om ’s nachts te gebruiken en zoals ik gewend ben van Kobo duurt het lang voordat de Libra 2 aan de oplader moet. Vanzelfsprekend moet dat iets eerder als ik de hele dag audioboeken luister dan als ik alleen aan het lezen ben, maar alsnog hoef ik niet bang te zijn dat ik middenin een goed boek de plotseling de ontknoping mis. Over ontknopingen gesproken: ik heb dus mijn huidige boek bijna uit, dus ik denk dat ik mijn hoofdtelefoon er weer even bij pak…

De Kobo Libra 2 is te koop voor €189,99 en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Voor €39,99 koop je er een Sleep Cover bij. Die laatste is verkrijgbaar in de kleuren klaproosrood, lavendel, blauwgrijs en zwart.

Kobo Libra 2
Kobo Libra 2
Pluspunten
Audioboeken luisteren op je e-reader
Intuïtief in gebruik
32 GB opslagruimte
ComfortLight PRO: in te stellen kleurtemperatuur en helderheid
Waterdicht
Minder positief
Geen headphone jack
Geen mogelijkheid tot notities
Geen stylus-compatibiliteit
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.