Gazelle Ultimate C5 HMB 2023

Review: Gazelle Ultimate C5 HMB 2023 – de comfortabele en sportieve e-bike

In haar zoektocht naar een goede vervanging voor haar huidige fiets heeft TechGirl Samantha de Gazelle Ultimate C5 HMB kunnen uittesten. Deze fiets wordt gezien als een comfortabele en sportieve e-bike en komt in 2 kleuren. Wordt dit haar nieuwe fiets? Lees hier haar review!

Eerste indruk Gazelle Ultimate C5 HMB

Die kleur…! Gazelle weet mij nu al bijna over te halen deze fiets aan te schaffen en dan heb ik het alleen nog maar over de looks. Op het eerste oog is het een erg mooie fiets. Ik ben echt fan van deze kleur blauw en de kabels zijn mooi in het frame weggewerkt. Daarnaast hebben ze het achterlicht geinig verwerkt in de bagagedrager. Mooie strakke lijnen, niet te veel poespas. Op het eerste oog vind ik het een mooie fiets en oogt hij zeker sportief.

Belangrijkste specificaties

De Gazelle Ultimate C5 HMB heeft veel verschillende features. De belangrijkste heb ik hieronder opgenomen:

  • Shimano Nexus 5 naafversnelling (zorgt voor minder onderhoud)
  • Bosch Performance Line middenmotor (BES3) 
  • Hydraulische schijfremmen
  • Accu capaciteit: 500 Wh + upgrade mogelijk
  • Actieradius: 50 – 110 km (afhankelijk van de fietsstand)
  • 5 versnellingen 
  • RIem ipv ketting?
  • Bosch Kiox 300 (connected biking)
  • Prijs vanaf €3.999,-

Doordat deze e-bike  is uitgerust met een zogenoemde riem (en geen fietsketting) is het onderhoud aanzienlijk minder en maakt dit de fiets ook stiller. Hoewel de actieradio erg verschilt, afhankelijk van de stand waarin je fiets, is het voor mij genoeg. Mocht je behoefte hebben aan meer dan kan je kiezen voor een grotere accu. Het viel mij op dat, wanneer je zelf ook goed doorfietst, de accuratio ook langer gelijk blijft dan hij aan het begin van je fietstocht aangeeft. Positief dus! De Gazelle Ultimate C5 HMB beschikt over vijf versnellingen waarbij het schakelen soepel gaat en je mag gewoon schakelen tijdens het doortrappen. Het viel mij wel op dat ik bijna alleen de versnellingen vier en vijf gebruikte.

De e-bike is verder uitgerust met een zogenoemde middenmotor van Bosch. Een middenmotor heeft zeker mijn voorkeur, omdat dit het meest natuurlijk aanvoelt. Ik vond dit dan ook erg fijn aan deze e-bike, helemaal met ook nog eens de vier verschillende ondersteuningsstanden waar ik zo nog verder op in ga. Ik heb voor een half jaar gefietst op een e-bike met een voorwielmotor en het voelt hierbij echt of je vooruit getrokken wordt. Dat is niet iets voor mij. Verder beschikt de Gazelle Ultimate C5 HMB over hydraulische schijfremmen en ook dat kan ik goed merken. Op mijn fiets zitten trommelremmen en daarmee rem je veel minder hard. Dat is wel even wennen dus. 

De e-bike is uitgerust met een Bosch Kiox 300 systeem. Het ‘kastje’ op je stuur kan je koppelen aan je mobiel door middel van bluetooth en verbinden met een app. Zo kan je zelfs navigatie gebruiken en wordt route getoond op je schermpje. Zelf had ik helaas problemen met het koppelen van mijn telefoon aan de Kiox, waarbij vaak aangegeven werd dat ik was verbonden terwijl dit niet zo was. Ik ben er tijdens mijn testtijd niet achter gekomen of dit nu aan mijn telefoon ligt of aan het systeem, maar ik vond dit wel erg jammer. Ik heb dus niet optimaal kunnen genieten van de features die het biedt.

Ideaal aan de Bosch Kiox 300 systeem is de mogelijkheid om uit vier fietsstanden te kiezen: Eco, Tour, Auto en Turbo. Zelf gebruikte ik met name de Auto stand omdat deze mij erg goed beviel. De fiets voelt in deze stand erg goed aan wanneer extra ondersteuning nodig is (denk aan tegenwind of de brug op fietsen). De Turbo stand vond ik stiekem ook erg leuk. Je bent overal supersnel weg en je haalt met gemak 26km/uur, maar de actieradius ligt dan ook aanzienlijk lager met de Turbo-stand. Naast de vier beschikbare standen toont het systeem onder meer ook je actieradius, je snelheid, afgelegde kilometers fietsduur etc. Handig om te zien en fijn dat je eenvoudig kan switchen tussen de verschillende pagina’s op je scherm.

Gazelle Ultimate C5 HMB rijcomfort

Ik heb de Gazelle over een periode van drie weken uitgetest en gebruikt voor zowel woon-werkverkeer als voor recreatieve ritten. Mijn ritten varieerden van 15 minuten tot 2.5 uur. Zoals hierboven aangegeven werkt het smart systeem goed en maakt dit het fietsen erg comfortabel. Waarbij sommige fietsen erg zwaar fietsen op het moment dat de e-bike uitstaat, is dit niet het geval bij de Gazelle Ultimate C5 HMB. Fijn dat je er dus ook voor kan kiezen om ondersteuning uit te schakelen zonder dat dit je het gevoel geeft dat je een caravan aan het meeslepen bent. 

Een negatieve punt voor mij was wel echt het zadel. Bij kortere ritten viel dit nog mee, maar zodra ik langer op de fiets zat kreeg ik echt last van een ‘houten’ kont. Zadelpijn is niet iets wat ik verwacht van zo’n prijzige fiets. Mocht ik overgaan tot het aanschaffen van deze fiets, dan zou ik zeker het zadel laten vervangen. Het is een redelijk klein zadel, wat de fiets natuurlijk zijn sportievere uiterlijk geeft, maar voor mij is comfort ook erg belangrijk, zéker als je er langere ritten mee wilt maken. Daarentegen vind ik de zithouding van de fiets wel comfortabel. Hoewel het enigszins sportief is, vooral in vergelijking met mijn huidige transporter fiets, heb ik geen last van druk op mijn polsen. 

Conclusie

Overall vind ik dit een erg goede e-bike en staat deze momenteel bovenin mijn wensenlijst. De prijs zorgt er echter wel voor dat ik hier langer over moet nadenken. Hoewel er veel snufjes in de fiets verwerkt zitten en gebruik gemaakt wordt van goede merken (zoals Bosch), vind ik de prijs fors. En als ik hem koop, zorg ik ervoor dat deze e-bike een ander zadel krijgt! 

Gazelle Ultimate C5 HMB 2023
Pluspunten
Mooie looks
Smart system
weinig onderhoud
Minder positief
Hoge aanschafprijs
Oncomfortabel zadel
Connectieproblemen met smartsystem (ik had daar in ieder geval last van)
7.8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.