Er was maar één oplossing als ik vroeger niet kon slapen: mijn vader zette me in de tractor, ging daarmee aan het werk, en binnen een minuut sliep ik. Nog steeds heb ik moeite om goed de slaap te vatten, al komt dat tegenwoordig ook vaak door het gesnurk van mijn partner. Voor beide problemen is er een oplossing. En of dat nu een droom of werkelijkheid is? De Philips Kokoon slaapgadget belooft je slaaprijke nachten.
Wat is het?
Philips omschrijft het product als volgt: “het is een hoofdtelefoon met een uitstekende geluidsisolatie die werkt in combinatie met een intelligente ruismaskeringsfunctie. De functie gebruikt speciaal afgestemde, langzaam geïntroduceerde witte ruis om pieken in extern geluid die de slaap kunnen verstoren af te vlakken. Daarnaast helpt het nieuwe model dragers gemakkelijker in slaap te vallen door middel van sensoren in de oordopjes. De audiolevering van de oordoppen kan door de gebruiker worden aangepast, waardoor de audio automatisch vervaagt wanneer
men langzaam in slaap valt.”
TechGirl Anke nam de proef op de som in deze review…
Design van de Philips Kokoon
De Philips Kokoon ziet er op het eerste gezicht nogal bijzonder uit. Officieel is het een headset, maar niet te vergelijken met een hoofdtelefoon: het zijn eerder oortjes die met een draad aan elkaar verbonden zijn. Dan ook weer niet zoals de oordopjes (van vroeger) die je met een draad aan je telefoon verbond. Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien zijn de oordopjes met een soort siliconen, gevouwen draad aan elkaar verbonden en in het midden daarvan zit een ovalen, gebogen gadget. Snap je nog?
De in-ears zijn erg klein, en dat is best belangrijk. Toen ik de Philips Kokoon kreeg aangeboden was ik wat bang dat ik ze zou voelen als ik op mijn zij zou liggen. Dit valt in de realiteit enorm mee: de oordopjes zijn zo klein dat je ze, na een tijdje wennen, niet voelt als je op een oor ligt.
Er zit natuurlijk wel de nodige technologie in dit apparaat, en om de oordopjes zo klein te maken moest de slimme technologie zo veel mogelijk ‘verhuist’ worden. Die vind je terug in het midden van de headset in de vorm van een bedieningsmodule. Die draag je op de achterkant van je hoofd. Gelukkig is deze vrij dun en heeft het een lichte kromming die overeenkomt met de vorm van je hoofd, zodat je er geen last van hebt.
Toen ik de Kokoon voor het eerst zag, had ik mijn twijfels. Het zag er fascinerend uit, maar is nou niet echt een fashionable product. Moest dit kleine apparaatje mij gaan helpen?
Maar dat hoeft ook niet, het is bedoeld om mee te slapen. De draden storen mij niet, integendeel: als die draden er niet aan hadden gezeten, was ik waarschijnlijk de oordopjes elke morgen kwijt geweest, en had ik ze ergens onder het matras moeten zoeken. Je raakt ze op deze manier dus ook niet kwijt.
Hoe gebruik je het?
De Philips Kokoon verbindt je via Bluetooth met je smartphone. Op je smartphone installeer je de bijbehorende Kokoon app, en maak je (uiteraard) je eigen account aan. Binnen die persoonlijke app vind je een bibliotheek met muziek bijvoorbeeld. Kies jouw voorkeursmuziek om mee tot rust te komen. Zoek op categorieën, zoals ‘In slaap komen’, ‘Verstoorde slaap’ of volg een programma bijvoorbeeld om te mediteren. In de Kokoon App kun je kiezen aan een heleboel natuurlijke geluiden. Van kabbelende beekjes, regenbuien, onweer, tjilpende vogels tot het geroezemoes van een cafe. Gewoon uitzoeken waar jij je lekker bij voelt.
Voordat je gaat slapen, kies je jouw voorkeursmuziek. De muziek stopt vanzelf als de track voorbij is. Als het goed is ben jij op dat moment al in slaap gevallen. Je kunt het apparaat gewoon de hele nacht inhouden. Sterker nog: de slaapgadget kan daarmee in de gaten houden hoe jij slaapt en hoe effectief dit was. Wanneer je in slaap valt, word het geluid langzaam uitgezet, en start de slaapanalyse. Het aantal uren dat je slaapt en hoe diep je slaapt kun je de volgende morgen in de app zien. Bovendien kun je er na langere termijn misschien ook trends in ontdekken.
Werkt ’t goed?
De Philips Kokoon slaapgadget vind ik een heel fijn apparaat. Zelf ben ik gebaat bij het luisteren naar ‘White Noise’, een constant ruisje. Hierdoor hoor ik mijn snurkende partner minder, en ik vind het geluid heel erg rustgevend.
Persoonlijk vind ik de app niet fantastisch. Ik kreeg soms een track niet gestart, en sommige geluiden speelde het niet af. Ook zitten er kleine spelfouten in de app. Denk aan een categorie die ‘Verstoord slaap’ heet (in plaats van Verstoorde Slaap). En als je je wachtwoord reset, dan krijg je een hele kort mail in vreemd buitenlandse taal, waar je op een link moet klikken. Die link komt (inmiddels) wel op de juiste plek uit, maar door de opmaak van deze mail, begin je haast te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de reset-mail. Daarbij komt dat je voor de app, met extra functies en geluiden, wel 35 euro per jaar moet betalen. Ik denk dat dat beter kan.
Zoals gezegd, het zijn ook gewoon oordopjes. Je speelt de audio immers via Bluetooth af. In de appstore zijn talloze andere apps te vinden met slaapgeluiden. Die zijn ook niet allemaal gratis, maar soms hebben ze wel een betere functionaliteit. Ook op Spotify is er genoeg te vinden en met een slimme timer kan je die tracks ook automatisch laten stoppen, zodat het niet de hele nacht doorspeelt.
De batterij gaat zo’n 10 uur mee. Dat is best goed voor het formaat van de Kokoon. Maar dat betekent dus wel dat je hem wekelijks (of 2-wekelijks) moet opladen. ( afhankelijk van het volume/erergiebespaarmodus/etc)
De prijs van 249 euro is fors… Maar een goed nachtrust is onbetaalbaar.
Meer weten over andere slaapgadgets?
Check dan ook onze eerdere artikelen: