Storytel Reader

Review: de Storytel Reader – lezen én luisteren op één device

Na Zweden, Denemarken, Finland en IJsland is het nu ook voor Nederland eindelijk zover: de Storytel Reader is te koop! De Storytel Reader is de allereerste e-reader waarop je naast ePubs lezen ook audioboeken kunt luisteren. Op één device! TechGirl Susan is groot fan van e-books en luisterboeken, dus onderwierp ze deze nieuwe e-reader aan een uitvoerige test. Is ze fan?

De Storytel Reader

Als mijn PostNL-app aangeeft dat de Reader onderweg is, lig ik praktisch naast de voordeur te wachten tot de bel gaat. Ik ben groot fan van e-books én van luisterboeken, maar tot dusver loop ik altijd tegen één probleem aan: het gebrek aan synchronisatie. Het is een first world problem, maar als ik lekker in een boek zit en een uur lang heb geluisterd, is het toch een opgave om vervolgens de juiste pagina op te zoeken op mijn e-reader. En ja, je kunt in de Storytel-app ook lezen, maar een boek lezen op je telefoon als je een e-reader gewend bent is het toch net niet. Kortom: bring on the Storytel Reader, deze e-reader gaat al mijn dromen waarmaken.

Storytel Reader

Zodra de postbode geweest is, haal ik enthousiast het roze doosje uit de verzendverpakking en peuter ik het plastic los. Onder het deksel komt een witte e-reader tevoorschijn die (op de Kobo Libra H2O en de Kobo Nia na) lekker afsteekt bij de rest van het huidige e-readeraanbod. De 6 inch e-reader is voorzien van een soort home button in de vorm van het oranje Storytel-logo en er zijn aan beide zijkanten van het scherm knoppen voor het bladeren. Aanzetten gaat eenvoudig: even de knop bovenop ingedrukt houden en de rest gaat vanzelf. In de doos zit verder nog een installation guide, een USB-C-oplaadkabel en een adapter voor het stopcontact.

Een e-reader met abonnement

Tijd voor de installatie! Daarbij komt een klein (hoewel niet onverwacht) probleem naar voren: je hebt een Storytel-abonnement nodig om deze e-reader te gebruiken. Dat betekent dus dat je er geen zelf aangeschafte ePubs op kunt zetten. Bij aanschaf van de e-reader krijg je er momenteel twee maanden gratis Storytel bij, maar daarna ben je dus verplicht om een abonnement te nemen. Als audioboekofiel (is dat een woord? Ik vind van wel!) heb ik gelukkig al een Storytel-abonnement, dus ik verbind de Reader met mijn wifinetwerk en log in luttele seconden in.

Even later krijg ik een korte gids te zien welke menu-opties waarvoor dienen en mijn huidige lees- en luisteractiviteit is meteen gesynchroniseerd met de Storytel-app. Is een boek beschikbaar als e-book en als audioboek, dan is dat meteen zichtbaar en kan ik ervoor kiezen om een van beide (of allebei) op mijn Storytel Reader te downloaden.

Luisterboeken op je e-reader

Storytel Reader

En dan gebeurt er iets wat je bijna magisch zou kunnen noemen. Ik download het luisterboek waar ik momenteel mee bezig ben (Liever Verliefd van Sophie Kinsella), verbind mijn hoofdtelefoon via bluetooth (of via de standaard 3.5 mm mini-jack-aansluiting) met de Reader en… ik luister. Naar een luisterboek. OP EEN E-READER. Ik val bijna flauw van hoe geweldig ik dit vind. De e-reader pikt meteen op waar ik in de app ben gebleven en als ik stop met luisteren om vervolgens verder te lezen gaat het naadloos in elkaar over. Dit. Is. Geweldig. Dit is alles waar een lees- en luisterboekenfan op hoopt.

Navigeren door de bibliotheek gaat eigenlijk prima (al is het vanwege het e-inkscherm natuurlijk niet zo snel als op je telefoon) en ook de knoppen werken intuïtief – al moet ik zeggen dat ik de eerste keer per ongeluk op de bladerknop druk bij het vasthouden. Door op de oranje knop te drukken openen de leesvoorkeuren en kan ik mijn schermhelderheid en -temperatuur aanpassen, alsmede de lettergrootte, regelafstand en meer. Het 6 inch scherm is een prima e-readerformaat en de batterij gaat volgens de handleiding enkele weken mee. De Reader heeft een geheugen van 8GB, waardoor je er maar liefst 3000 boeken op kunt opslaan.

Is het een 10?

Dit had de allereerste 10 op TechGirl kunnen zijn. Hád, want… er zijn nog wel wat minpuntjes aan de Reader. Kleine minpuntjes, maar niettemin: minpuntjes. De belangrijkste is dat het synchroniseren tussen app en reader toch iets minder soepeltjes gaat dan ik hoopte. In één week intensief gebruik krijg ik tot twee keer toe na ruim twee uur luisteren op mijn telefoon netjes de melding ‘Recentere bookmark gevonden’ op mijn Reader, maar als ik kies voor ‘synchroniseren’ werkt het niet. Gevolg: toch nog zoeken naar die juiste bladzijde. Met ‘intensief gebruik’ bedoel ik meer dan twintig keer afwisselen en dan twee keer die melding krijgen, maar toch…

Het tweede is het uitlezen. Zodra ik de laatste pagina van Liever Verliefd bereik, geeft de Reader een melding: je hebt het boek uit, wil je het afsluiten? Deze melding verschijnt over de eerste regels van de pagina (die ik nog niet gelezen heb), dus ik kies ‘dismiss’ (wederom een Engelse melding, naast de ‘bookmark’ en ‘currently reading’. Is de software nog niet helemaal klaar voor het Nederlands?).

Gevolg is alleen dat ik daarna geen optie meer krijg als ik het boek wél heb uitgelezen. Ik kan op de ‘volgende bladzijde’-knop drukken wat ik wil, maar er gebeurt niks. Blader ik terug en weer vooruit, dan krijg ik weliswaar de melding opnieuw, maar gebeurt er alsnog niks als ik nu wel op ‘finish’ druk. Ik blijf de laatste pagina zien. Ook als ik daarna weer de app start op mijn telefoon, blijft het boek staan op 99%. Waar is de mogelijkheid om sterren te geven? Waar is mijn ‘je hebt het boek uit’-melding? Ik moet het boek nogmaals ‘uitlezen’ op mijn telefoon om eindelijk die melding te krijgen.

Stiekem hoop ik dat deze twee kwesties met een volgende software-update gewoon verholpen zijn, want deze e-reader heeft een plekje in mijn hart veroverd. Zeker met de talloze beschikbare Storytel Originals en de duizenden titels in de bibliotheek ben ik nog lang niet uitgeluisterd. Én -gelezen.

De Storytel Reader is vanaf vandaag voor €129,- verkrijgbaar bij alle e-readerverkooppunten.

Storytel Reader
Storytel Reader
Pluspunten
Lezen én luisteren op één device
Lange batterijduur
Synchronisatie tussen telefoon en e-reader
Te verbinden met bluetooth
In te stellen backlightverlichting (zowel helderheid als warmte)
Minder positief
Synchronisatie gaat nog niet écht optimaal
Je moet een Storytel-abonnement hebben om de e-reader te gebruiken
De e-reader wisselt af en toe tussen Engels en Nederlands
9.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.