Chromecast met Google TV Afstandsbediening

Review: Chromecast met Google TV is het beste vakantievriendje

Inmiddels hebben veel mensen thuis een slimme televisie, maar als je dat niet hebt, of als je even elders verblijft, dan is een Chromecast met Google TV misschien wel iets voor jou. Die zorgt er namelijk voor dat je bijvoorbeeld kunt Netflixen op je hotelkamer, of je vakantiefoto’s kunt laten zien bij je oma. TechGirl LauraJenny legt het aan je uit.

Chromecast is één van die uitvindingen waarvan je zielsgelukkig kan worden. Ik zou dit artikel graag met een grotesk probleem beginnen, maar om eerlijk te zijn, is Chromecast mijns inziens gewoon een heel goed product. Zeker nu er ook Google TV op zit. Hierdoor heb je namelijk een besturingssysteem, zoals je van een smart tv kent, maar dan op een ‘domme’ televisie. Dat betekent dat je niet meer afhankelijk bent van een televisiekastje met standaard zenders, maar dat je juist allerlei streamingdiensten kunt gebruiken op de televisie. 

Chromecast met Google TV Doosje

Chromecast met Google TV

Heb je geen idee waar ik het over heb, laat me dan de basics van de Chromecast even uitleggen. Het is een door Google ontwikkeld dongeltje dat je in je televisie plugt (en in het stroom) en vervolgens connectie met het internet kunt maken. Ben je met je smartphone ook op datzelfde wifi, dan kun je bijvoorbeeld foto’s van je telefoon laten zien op die televisie, of de content van een app tonen (als die tenminste een castfunctie heeft). Bekende apps met die functie zijn Disney+, Netflix, YouTube, Prime Video, Spotify, enzovoort. 

Het is niet nodig om een aparte app te downloaden: bekende apps die je al op je telefoon hebt (zoals die streamingdiensten) hebben ergens een logootje met een vierkantje waarbij in de linkeronderhoek een soort wifi-golfjes te zien zijn. Tik daarop en je kunt de content direct op de eerst zo domme televisie streamen. Superhandig! Bovendien is het ook een eitje om die Chromecast te installeren. Het is net als een Android-telefoon in gebruik nemen, maar dan simpeler: je wordt netjes door het installatieproces heen geloodst. Als je maar een HDMI-poort vrij hebt en een stopcontact, dan zit het al snel goed. 

Nu leven we al jaren met Chromecasts, maar nu is er dus eentje ‘met Google TV’. Wat dat precies te betekenen heeft, teken ik nu op. Het heeft namelijk als besturingssysteem Google TV en dat betekent dat je een mooi vormgegeven menu krijgt om apps in te installeren. Hierdoor kun je dus ook zonder telefoon Netflixen, want je kunt de app op Google TV installeren. Ideaal. Daarnaast ondersteunt deze Chromecast 4K-beeld, wat gelijk staat aan één van de betere beeldkwaliteitsvormen. 

Chromecast met Google TV Apparaat

Afstandsbediening

Bij aanschaf ontvang je een afstandsbediening met toch wel: een prachtig design. Geen zwarte rechthoeken, maar een koddig rond, klein en breed apparaatje. Ik ben fan, al moet ik zeggen dat ik zelf geneigd ben om te casten vanaf mijn telefoon (waarbij je telefoon als afstandsbediening dienst kan doen om iets te pauzeren of harder te zetten). De afstandsbediening heeft wel een voordeel, want er is een dedicated Google Assistent-knop, zodat je heel stoer kunt zeggen: Eternal Sunshine of the Spotless Mind, in plaats van dat je dat helemaal moet intikken.

Als je thuis een slimme televisie hebt, dan denk je misschien dat je weinig aan een Chromecast hebt. Vergis je echter niet: dit is een geweldig reismaatje, vakantievriendje: you name it. Je kunt namelijk de televisie op je hotelkamer in Ibiza, in je bungalowtje tijdens het familieweekend in Schaijk of tijdens de verjaardag van je oma in haar flatje aanzetten. Om op Netflix het haardvuur aan te zetten (altijd een hit), het geweldige audiovisuele spektakel Black is King op Disney+ of gewoon even de foto’s laten zien die je op je telefoon hebt om even herinneringen op te halen. 

Veel jubel en juich over de Google-gadget: is het echt allemaal zo fantastisch? Zeker, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo reageert het soms niet zo snel als de ongeduldige persoon in mij zou willen. Hij heeft soms zelfs echt seconden nodig om met iets te komen. Besef je weer even dat het een ‘first world problem’ is, dan is het niet zo’n ramp, maar er zijn smart-tv’s die aanzienlijk sneller functioneren. Ook blijft de spraakassistent een uitdaging. Even Stranger Things aanzetten door te roepen: “Hey Google, speel Stranger Things af op Netflix”, dat werkt niet zo soepeltjes, dus daar mag wat mij betreft meer aandacht naar uitgaan. Dat is echter muggenziften: dit is gewoon een musthave die altijd wel van pas komt. Chromecast met Google TV kost 69,99 euro en is direct bij Google bestelbaar.

Chromecast met Google TV Stekker
Chromecast met Google TV Afstandsbediening
Pluspunten
Makkelijk te installeren
Een van de beste uitvindingen van het laatste decennium
Een tof design
Minder positief
Is soms een tikkeltje langzaam
Google Assistent kan beter
8.3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.