Asus ZenBook 14

Review: ASUS ZenBook 14 (UX425JA) – Het is het nét niet

Ken je dat, dat je wekenlang naar iets toeleeft en dat het vervolgens uitpakt als een lauw feestje? Martijn heeft dat zolang als hij zich kan herinneren met oudejaarsavond. Dit jaar dankzij Covid-19 niet. Dit jaar heeft hij het met de ASUS ZenBook 14.

Ik had gehoopt op een stoere Windows-machine met finesse en excellente prestaties. Wat ik kreeg was een grijze muis met middelmatige prestaties in zijn prijsklasse. De Skyradio onder de laptops, onuitgesproken en bovendien met een hoop reclame.

Eerste indruk: mooi

De ZenBook 14 – ik ontving om precies te zijn de UX425JA – is een plaatje. Het is een kleine, lichte 14” laptop en de behuizing is bijna geheel van metaal. Je hoeft je geenszins te schamen als je met deze laptop gezien wordt. Dat komt ook door het ‘ErgoLift’-scharnier waarmee het scherm in de open stand iets achter het toetsenbord verzinkt. De laptop, althans het toetsenbord, kantelt daarmee iets naar je toe. Of het echt ergonomisch voordeel biedt, is niet bewezen, maar het is wel mooi.

Ook het NumberPad springt in het oog. Op het touchpad zit rechtsboven een toets waarmee je op het touchpad een numeriek toetsenbord tevoorschijn tovert. Uiteraard werkt het in de praktijk niet zo fijn als een echt fysiek setje numerieke toetsen, maar het is desondanks wel handig om snel berekeningen uit te voeren. En anders is het gewoon een leuke gimmick om te showen aan je studiegenoten of collega’s. Het is een van de weinig écht opvallende dingen aan de ZenBook.

Inclusief en exclusief

Wat heel fijn is, is dat de laptop wordt geleverd met een sleeve waarin je hem veilig kunt vervoeren. Vaak moet je daar zelf naar op zoek, maar ASUS geeft hem je cadeau. Dat geldt ook voor een ethernetadapter (voor USB-A). Die zit er ook gratis bij. En een verloopkabel voor een minijackaansluiting. Heb je nog een ouderwetse koptelefoon met een draadje, dan moet je die verloopkabel niet kwijtraken want de ZenBook heeft geen minijackaansluiting.

Wat de ZenBook wel heeft is uiteraard een USB-A poort (voor je ethernetadapter) en 2 usb-c aansluitingen waarvan je eentje vaak zult gebruiken om de laptop op te laden. Tenslotte kan je ook niet zonder een HDMI 2.0-poort om een extern beeldscherm aan te koppelen.

Prestaties

Je koopt de ZenBook 14 voor een winkelprijs van € 1.299 (december 2020) en qua looks maakt het apparaat die prijs misschien nog wel waar. Qua prestaties echter niet. Kijk je alleen naar laptops met een i7 aan boord, dan vind je de ZenBook 14 ergens aan de bovenkant van het midden op het lijstje. De i7-processor is jammer genoeg qua rekenskills lang en breed ingehaald door de AMD Ryzen processoren. Bovendien zijn laptops met een AMD Ryzen processor ook al gauw een paar honderd euro goedkoper.

De SSD in de ZenBook presteert qua snelheid flink onder de maat. De PC Mark Storage 2.0-test plaatst de ZenBook onderaan het lijstje met daarop vergelijkbare machines zoals de Yoga Slim 7 van Lenovo en de HP Envy x360.

Is er dan ook nog iets positiefs te melden? Jawel. De ZenBook houdt het op één accu veel langer vol dan zijn soortgenoten. Daardoor neem je het apparaat makkelijk mee als je moet reizen en onderweg wilt werken. Let er wel op dat in de standaardconfiguratie hij ook in rust (scherm uit) nog aardig wat stroom wegslurpt. Pas dus na installatie gelijk je energieschema’s aan om meer uit de accu te halen.

Conclusie

Nog even terug naar mijn opmerking over de hoeveelheid reclame aan het begin van deze review. Asus geeft de ZenBook 14 aardig wat bloatware mee: die voorgeïnstalleerde programma’s die je vaak liever niet wilt. Met name McAfee LiveSafe irriteert je de oogballen uit je kop door elke keer te gillen dat je niet beschermt bent tegen virussen. Het is me een raadsel waarom je je als laptopfabrikant inlaat met dergelijke schreeuwerige software.

Door al die reclame kwam bij mij de vergelijking met the Xmas Station, Sky Radio, bovendrijven. Veel reclame, veel van hetzelfde, betrouwbaar maar eigenlijk ook best saai. Krijg je hem van je baas om op te werken, dan zou ik niet klagen. En ook niet als je ouders je dit apparaat cadeau doen voor je studie.

Maar bedenk wel dat voor het bedrag dat je voor de UX425JA moet neerleggen je ook een meer uitgesproken machine kunt kopen. Dat kan bij de competitie in de vorm van een Lenova Yoga of Acer Swift 5. Maar ook de broertjes en zusjes van deze machine hebben meer in hun mars. De UM462DA is een ZenBook 14 met een AMD Ryzen processor. Dat maakt hem sneller én een paar honderd euro goedkoper. En anders ga je voor de Flip (UX463FA), want dan heb je voor hetzelfde bedrag een ZenBook 14 met een kantelbaar touchscreen-scherm.

Asus ZenBook 14
Pluspunten
Lange accuduur
Ziet er strak uit
NumberPad verstopt in het touchpad
Kan beter
Prestaties i7 processor
Prestaties SSD
Algehele onuitgesprokenheid
6

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.