Chantal Schinkels

Podcast #8 “Ik blijf tegen schenen aanschoppen”

Ze is inmiddels een begrip in de Nederlandse IT wereld: Chantal Schinkels. Ze schreef het boek de IT girl en zette zich daarmee op de kaart. Zodanig, dat ze zelfs genomineerd is voor het Managementboek van het Jaar. Wij vragen ons af: is ze al bezig met een opvolger?

“Ik hoor op 8 maart of ik op de shortlist sta. Ik vind het een ontzettende eer dat mijn boek wordt overwogen. Het boek heeft me sowieso veel leuke dingen gebracht. Het aantal verkochte boeken ben ik heel trots op, maar ook hoeveel leuke mensen ik heb mogen ontmoeten. Ik krijg ook enorm veel energie van het onderwerp: mensen een beetje wakker schudden.” Dat deed ze onder andere in het interview hier op TechGirl.

Positieve recensies

Tel daar ook de lovende recensies bij op en je gaat er eigenlijk direct van uit dat Chantal wel zeker van haar zaak is. Toch is niets minder waar. “Een paar weken voor het boek uitkwam, was ik als de dood. Ik wilde eigenlijk de uitgever bellen en zeggen: laat maar, ik doe het niet meer. Maar uiteindelijk heb ik zulke leuke reacties gekregen. Een voorbeeld is een vrouw die naar me toekwam die zei: ‘Ik heb je boek gelezen en daar heb ik wat praktische dingen uitgehaald. Daardoor heb ik ook de stap genomen om naar de directie te gaan met een idee dat ik had en daar werd positief op gereageerd.’”

Chantal vindt dat erg mooi. “Dat de dingen die jij hebt opgeschreven zorgen dat iemand dingen durft te doen die jij eng vond en ook hebt meegemaakt, dat is geweldig. Toen ik het meemaakte wilde ik er ook echt iets mee, ik wilde er een verhaal over maken. Het is allemaal begonnen toen ik ontdekte dat ik minder verdiende dan mijn jongere collega’s. Ik wilde heel graag weten wat de succesfactoren zijn om gelijkheid te bereiken. Ik heb veel vrouwen gesproken over hoe zij het voor elkaar kregen en ik kwam steeds meer negatieve verhalen tegen. Toen dacht ik: wacht eens, hier spelen veel meer dingen, en toen ben ik gaan onderzoeken en schrijven.”

Succesvolle IT girl worden

Uiteindelijk staan er in het boek inderdaad tips over wat je als vrouw kunt doen om die succesvolle IT girl te worden. “Ik krijg vaak de opmerking waarom de vrouw iets moet doen. Natuurlijk wil ik liever dat morgen het systeem gefikst is, maar dat gebeurt niet zomaar. Ik zeg niet dat je als vrouw compleet moet veranderen, maar er zijn wel kleine trucjes om te zorgen dat je sterker staat. Mijn uiteindelijke doel is dat steeds meer vrouwen financieel onafhankelijk worden, omdat we dan ook echt zelf keuzes kunnen maken op basis van wat we willen en niet op basis van het geld dat we verdienen.”

“Ik had zelf een goed salaris en ik werkte fulltime. Maar je ziet dat vrouwen minder snel de sector binnenstappen of snel weer weg gaan. Dat komt onder andere door de rekrutering. Maar 45 procent van de werkgevers zoeken echt actief naar mensen die misschien niet helemaal in het plaatje passen en dan verder intern worden opgeleid. Er wordt meer gezocht naar een senior met twintig kernkwaliteiten, terwijl die gewoon niet (of weinig) bestaat. Dus in plaats van dat werkgevers dan breder gaan zoeken of mensen gaan opleiden, kiezen ze om development teams in het buitenland aan te trekken.”

Dat vindt Chantal erg zonde. “Dit is het echt de sector bij uitstek waar je gewoon heel veel kansen kan pakken. Ik hoor van veel werkgevers dat dat de mensen die van school af komen vaak al enorm achterlopen. Hier moet het onderwijs echt aan trekken. Ik vind het moeilijk om hierover te praten omdat ik zelf hoogopgeleid ben, maar inmiddels weet ik dat bijvoorbeeld het MBO de nieuwe elite is. Als je een baan wil, dan kun je beter een praktische opleiding hebben gedaan dan een universitaire opleiding.”

Maak het beter voor jezelf

Met haar boek hoopt Chantal te zorgen dat vrouwen het wel blijven proberen in de IT. “Vrouwen kijken bijvoorbeeld naar Paris Hilton voor hoe ze willen zijn: een echte klassieke it-girl. Maar ik maak de woordspeling met IT girl, omdat dat minstens net zo begeerlijk zou moeten zijn. Als je in bepaalde werkomgeving zit, maar je geen erkenning krijgt of dat je constant met jezelf in gevecht bent over bijvoorbeeld geld, dan hoop ik dat vrouwen door het boek de stap durven te nemen om het beter voor zichzelf te maken.”

Uiteindelijk is dat ook beter voor andere vrouwen in de IT. “Ik weet nog dat ik ontdekte dat mijn mannelijke collega’s meer verdienden en dat ik echt boos was. Hoe kan dat nou dat je dezelfde opleiding deed, dezelfde soort ervaring hebt en dan kom je op de werkvloer en dan krijg je geen gelijke kansen? Ik begreep er niets van en ik wilde weten wat daarachter ligt. We hebben natuurlijk de afgelopen maanden heel veel gezien over vrouwen die zich niet veilig voelden op de werkvloer. Maar waarom? Het is 2022! Ik ben nu niet meer boos, maar ik ben wel strijdvaardig. Er wordt wel aan gewerkt, maar het heeft gewoon geen prioriteit. Het gaat om nieuwe klanten binnenhalen, maar het behouden van het personeel staat niet hoog op de prioriteitenlijst.”

Chantals doel

Daarnaast baalt Chantal dat een woord als inclusie zoveel wordt gebruikt. “Niemand weet  eigenlijk wat dat betekent, het is een buzz-woord geworden. Het komt in het nieuws en dan willen we dat belangrijk maken, maar vaak resulteert het in een training volgen en dan denken bedrijven dat ze er wel zijn. Het stoort me heel erg, want het gaat echt om levens en ervaringen van mensen die daar 10 jaar later nog steeds last van hebben. Mensen vragen weleens wanneer ik niet meer de barricade op hoef, wanneer ik tevreden ben, maar ik kan dat niet beantwoorden. Eigenlijk als het 50/50 is natuurlijk, maar in hoeverre is dat haalbaar?”

“Het schijnt dat 30% of 40% vrouwen op de werkvloer al echt een toevoeging kunnen zijn. Uit onderzoek bleek ook dat als je in een beroepsgroep veel meer vrouwen hebt, dan gaat de status weg uit een beroep, dan dalen de salarissen en dan wordt er niet meer naar het beroep opgekeken. We zijn nog onvoldoende gewend dat er vrouwen zijn op het werk. Daarom vind ik het ook belangrijk dat mannen mijn boek lezen: die moeten dit probleem ook omarmen. Misschien dat de titel van mijn boek mannen minder aanspreekt, maar de dubbele betekenis is zo belangrijk. Ik kan me voorstellen dat het dreigend is voor mannen en dat ze zich afvragen wat dit voor hen kan betekenen op zowel werkgebied als hun leven.“

Opvolger

De hamvraag is natuurlijk, komt er een opvolger? Chantal weet het nog niet. “Ik kon wel alles zeggen wat ik wilde zeggen in de IT girl, qua vrijheid, maar ik moest me wel een aantal woorden houden. Dus nee, ik heb zeker niet alles kunnen zeggen wat ik wilde zeggen. Ik denk er ook wel over na of ik ermee verder wil: met een boek of iets anders. Dit is nog steeds een onderwerp waarmee ik tegen scheenbenen aan blijf schoppen: klokkenluider zijn, het eerlijke verhaal vertellen. Er staan ook nog veel leuke dingen op stapel. Ik vind IT ontzettend leuk: misschien denk je na het lezen van het boek: ‘ik wil niet in de tech gezien worden’, maar het is een geweldige branche om in te werken. Meer mensen zouden ermee in contact moeten komen, het is echt een toevoeging.”

Dit was aflevering 8 in de TechGirl Podcast

Maandag hoor- en lees je weer een nieuw interview: dan spreken we Saskia Groenewegen over haar werk als Virtual Reality expert. Hoe ze tot dat werk gekomen is, en wat dat met een koeienstal te maken heeft, dat legt ze in de podcast aflevering.

Wil je alle afleveringen in de TechGirl Podcast nog eens luisteren? Ga dan naar www.techgirl.nl/podcast! En houd ook de homepage van TechGirl.nl in de gaten. Elke maandag hoor je een interview met een nieuwe vrouw in de IT en op donderdag gaan we in gesprek met een oude bekende uit de reeks ‘TechGirl van de Maand‘. Wij zijn na vijf jaar lang interviewen namelijk wel benieuwd hoe het nu is met onze oud-deelnemers…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.