In deze podcast spreken we met Masha Steinmann en Noor van Ewijk. De vriendinnen werken als .NET developer, maar doen niet bepaald hetzelfde in hun job. Hoe kan dat, als je toch allebei dezelfde functierol uitoefent? En heeft hun werk ook invloed op hun vriendschap, aangezien de club van .NET developers niet zo enorm groot is? Je hoort en leest het in dit artikel.
Masha: “Het was eigenlijk een heel lang traject om tot dit werk te komen, ik wist niet wat ik wilde doen. Ik was geïnteresseerd in fitnessen en in voeding, maar tijdens mijn jaar aan de voedingsopleiding was dat het toch niet. Mijn bijbaantje bij de groenteboer werd vervolgens mijn echte baan. Ik kreeg ook een wat meer leidinggevende rol, dus ik had een aantal mensen die ik moest leiden. Het was heel gezellig en ik ben wel 9 jaar gebleven, al deed ik tussendoor ook nog een make-up artiest-opleiding. Ik vond het leuk om me af en toe op te maken, maar daar bleef het bij.”
Van wiskunde naar ICT
Op de middelbare school vond Masha wiskunde heel leuk. “Iemand raadde me aan om dan ICT te doen, maar ik had geen idee wat het was. Ik ging naar de open dag en toen leek het me heel leuk. Om te voorkomen dat ik een derde opleiding zou doen waarvan ik niet mijn werk zou maken, heb ik nog een jaar gewacht, maar ik heb het uiteindelijk toch gedaan en nu zit ik bij Ordina.”
Masha’s vriendin Noor werkt ook bij Ordina. “Toen ik van de middelbare school af kwam, wist ik echt totaal niet wat ik wilde. Ik ben toen meer met Biologie gaan doen, maar dat was niets voor mij. Dan zat je soms van 9 tot 5 in het lab een beetje planten te tekenen. Nou, dat was niet aan mij besteed, net als omgaan met de gereedschappen. Toen ik 12 was HTML’de ik wel eens wat en mijn zus zei: ‘Je vond het toch leuk om websites te maken?’ Dat zette me aan het denken. Toen ben ik informatiekunde gaan doen, waarbij ik het programmeren toch beduidend leuker vond dan de andere dingen die voorbij kwamen tijdens de studie.”
Van planten tekenen naar codes en rekenen
Noor wilde graag bij het echte programmeerwerk terechtkomen en startte toen een HBO ICT software development. “Vanuit de opleiding hadden we veel Java. Veel van geleerd, maar toen we het vak .NET kregen, was ik verkocht. Hoe je alles aan elkaar kunt koppelen en overzicht hebt in wat mensen doen. Je maakt je applicatie in .NET en dat is dan dus echt het framework. Het is de architectuur: de regels waar je aan houdt. Ik vergelijk het vaak met een broodje maken: je hebt brood, sla en tomaat: dat zijn elementen waar je uit kunt kiezen om je sandwich te bouwen. Het is makkelijker om dat broodje, die sla en de tomaat al te kunnen kiezen, in plaats van dat je ze eerst nog moet gaan (ver)bouwen in je moestuin.”
Masha: “Ik werk nu bij Rabobank en daar bouw ik proxy’s. Bij de Rabobank is zoveel data. Er zijn heel oude en nieuwe systemen en wat onze applicatie doet, is dat het de systemen helpt om informatie te vinden die nodig is. Wij regelen waar de informatie vandaan komt: dat kan uit restful services zijn of een database. Het is een vrij domme applicatie, het is een doorgeefluik, maar dat betekent niet dat het niet leuk is, integendeel.”
De uitdaging van een .NET developer
Noor: “Nee, ik werk aan de chatbot bij VGZ. Net zoals Masha doe ik er ook niet veel mee productinhoudelijk gezien, maar je kunt wel creatief nadenken over alles wat nodig is: vragen over declaraties, vergoedingen, van alles. Ik moet alleen over de technische werking weten van de chatbot te werken. En daar zit nogal veel achter. Dat maakt het soms ook moeilijk om uit te leggen wat je nou precies doet: alle taken zijn zo verschillend.”
Iets dat moeilijk is om uit te leggen, is vast ook moeilijk om te leren… Noor: “Toen ik de opleiding begon wist ik echt niets, ik had ook nooit iets met HTML of C+ gedaan. Toch denk ik dat iedereen het kan leren. Als de basis er eenmaal is, dan herken je ook weer dingen in andere programmeertalen en je kunt je dan uiteindelijk specialiseren. Maar elke keer begin je als je bij een nieuwe opdracht komt weer opnieuw, want je moet de context leren. Gaandeweg word je daar wel vlotter in. Uiteindelijk kun je ook heel veel vinden op Google, dus ook als je benieuwd bent of dit werk iets voor je is, dan zou je online vast kunnen leren over ontwikkelen.”
Werken bij Ordina
Lijkt het je ook leuk om in de IT aan de slag te gaan, en ben je benieuwd wat Ordina je daarin kan bieden? Bekijk dan zeker de ‘Werken bij Ordina’-pagina eens of neem contact op met Claudia van Triest om de mogelijkheden te bespreken.
De TechGirl Podcast reeks wordt mogelijk gemaakt door Ordina.