PlayStation 4 vs PlayStation 5

Playstation 5 vs Playstation 4

De PlayStation 5 (PS5) is nu ongeveer anderhalf jaar uit en heeft gamers en verzamelaars ertoe gebracht deze massaal te kopen. Deze nieuwe console van Sony was dan ook binnen enkele minuten uitverkocht en was een aantal maanden nergens verkrijgbaar. Met een prijs van €499.99 (originele prijs), kost hij ongeveer €100 meer dan de gebruikelijke PlayStation 4. Nu rijst echter de vraag of het echt de moeite waard is om deze console te kopen, zeker als je de PlayStation 4 (PS4) al in bezit hebt. Zoals altijd zijn er nieuwe functies en aanpassingen die de gameplay en alles wat daarbij komt kijken verbeteren en optimaliseren. Is het die 100 euro extra echter wel allemaal waard als je al een PS4 hebt met wellicht vergelijkbare functies? Vandaag presenteren we de verschillen en overeenkomsten tussen de twee consoles. Zo kom je er dus achter of de PS5 een aanrader voor jou is.

Het ontwerp

De Playstation 4 en de Playstation 5 zijn qua vormgeving helemaal niet vergelijkbaar. De PS5 heeft een modern, maar ook futuristisch tintje, terwijl de PS4 vrij eenvoudig en compact is ontworpen. Waarschijnlijk zit het grootste verschil in de ontwerpkleur. Tot nu toe werd er voor elk model en voor elke generatie van de Playstation een zwarte tint gekozen. De PS5 verschilt aanzienlijk, aangezien is gekozen voor een ijswitte kleur voor de frontpanelen. Hierdoor ziet hij robuuster, maar ook moderner. Ook duidelijk herkenbaar is de veel dikkere en grotere vorm van de PS5, die niet per se ideaal is voor het tv-meubel. Dit iets bredere ontwerp heeft echter ook een bijzondere functie. Het verbergt de ventilator van de PS5 en de stofaansluitingen, wat ervoor zorgt dat de koeling geoptimaliseerd wordt en de PS5 niet heet en lawaaierig wordt.

Bij de PS4 zijn er geen frontpanelen die het geheel verhullen. De ventilatoren aan de achterkant zijn open, waardoor het soms luid kan zijn. Ook is het onvermijdelijk dat de PS4 warm wordt.

Opslagruimte

Bij de PS4 is er oorspronkelijk 500GB harde schijf ruimte beschikbaar. Dit kan worden uitgebreid tot 1TB. Deze opslagruimte kan worden gebruikt voor downloads, gamen, opnemen en meer. Op de PS5 is er 825 GB aan ruimte op de harde schijf, wat minder is dan de opslagruimte van de PS4 Pro (1 TB), maar de PS5 biedt een zeer belangrijke verbetering. Ongeduldige gamers zullen nu tevreden zijn met de snelle game start van deze console. Alle games zijn binnen enkele seconden geladen en dit komt door de nieuwe technologie die de PS5 gebruikt, namelijk de Solid State Drive

Graphics

Zoals we allemaal weten, zijn de graphics en resolutie van de Playstation 4 al fantastisch, maar kan dit worden overtroffen? Ja, zeker! De Playstation 5 heeft een nieuwere processor die zorgt voor meer diversere graphics. De prestaties zijn geweldig, net als de resolutie. De Playstation kan 4K-games spelen met 60 fps en zelfs 120 fps als dat mogelijk is in de respectievelijke games. Over het algemeen kan worden gezegd dat de PS5 veel modernere technologieën heeft die unieke lichteffecten, gedefinieerde landschappen en een ongelooflijke game-ervaring mogelijk maken. Natuurlijk heeft de PS4 ook sterke prestaties, maar hij heeft dat soort technologie gewoon niet.

Controller

Zoals je op de foto hieronder al kunt zien is er iets veranderd in het ontwerp van de controllers. De PS5-controller heeft een beetje de vorm van een X-BOX-controller, wat mogelijk vooral opvalt vanwege de witte kleur. Echter verandert niet alleen het ontwerp, ook de naam van de controller verandert. Op de PS4 heette het de “DualShock Controller” en nu de “DualSense Controller”. Ook heeft deze DualSense controller veel aanpassingen. Zo is de bekende “share” button verdwenen en is er een “create” knop toegevoegd. Hierdoor wordt het bewerken van de schermopnames mogelijk. Daarnaast heeft de controller nu bijvoorbeeld een ingebouwde microfoon dat zonder een headset in het spel kan worden gebruikt om met andere spelers te praten.

MobileMobile

Het grootste voordeel van de nieuwe controller is waarschijnlijk wel de batterij. De DualShock-controller heeft altijd een zeer korte levensduur gehad, wat veel gamers irriteert. Zij willen namelijk tijdens het gamen niet altijd aan de oplaadkabel zitten. Deze is nu perfect geoptimaliseerd. Nu is de batterijduur bij intensief gamen ongeveer 12 uur. Dit is een enorme upgrade. Ter vergelijking: de PS4-controller heeft ongeveer een batterijduur van 8 uur.

Compatibiliteit

Een van de sterkste argumenten die gamers geven voor de overstap van een PS4 naar een PS5, is de compatibiliteit van de PS4-games met de PS5. Sterker nog, na vele jaren zijn de makers erin geslaagd om de games die je op de PS4 hebt gekocht, ook compatibel te maken om op de PS5 te spelen. Dit betekent dat er geen gamegegevens verloren gaan van een game, wanneer je deze eerder op een PS4 speelde en nu wilt spelen op de PS5. Deze compatibiliteit betekent dat persoonlijke favoriete spellen niet helemaal nieuw hoeven te worden gekocht en dit geld kan worden gespaard voor belangrijkere dingen.

Conclusie

Het wordt duidelijk dat de PS5 veel meer te bieden heeft op basis van nieuwe technologieën, wat vooral ook de gameplay vereenvoudigt. De graphics en de prestaties zijn aanzienlijk verbeterd, maar dat betekent niet dat de games totaal anders spelen. Het ziet er mooier uit, maar het is nog steeds hetzelfde spel. Het grootste voordeel van de PS5 is dat het veel geld bespaart ten opzichte van het kopen van andere consoles. Games hoeven immers niet opnieuw gekocht te worden. Conclusie: als je een echt hart hebt voor gaming en de extra euro’s niet zo belangrijk meer zijn, dan is de Playstation 5 echt een must!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.