Vriendinnen

Online vrienden maken #coronaproof en fun

COVID-19-zorgen: het is een erkende bijwerking van het virus dat de wereld teistert. Ook onze nieuwe redacteur Martijn heeft er ‘last’ van: “Als het RIVM nieuwe cijfers bekend maakt, heb ik bij voorbaat de vlekken al in m’n nek staan. COVID-19 levert mij stress op en de beste manier om die te lozen is door de stress van me af te praten. Jammer genoeg beperkt datzelfde COVID-19 me ernstig in mijn sociale beweging.” Tijd dus om aan een nieuwe manier van contacten te komen. Voor ons (en hemzelf) onderzocht Martijn hoe je online vrienden maken kunt.

Ik heb een nieuw publiek nodig. Om dingen van me af te praten, maar ook om nieuwe inzichten te verwerven en nieuwe dingen te ontdekken. Allemaal zaken die ik vroeger uit de contacten op mijn werk, op de sportschool en zelfs uit het praatje bij de bakker haalde. Nu ik elke dag thuis werk en mondjesmaat nog buiten kom, is mijn huisgenoot de voornaamste praatpaal in mijn leven en haar stress-absorberend vermogen neemt steeds verder af. Tijd om mijn vriendencirkel eens flink uit te breiden. Maar hoe pak je dat aan in de huidige anderhalvemetersamenleving?

Hoe je vrienden maakt

Als je jong bent, gaat vrienden maken veelal vanzelf. Je komt aan de lopende band in nieuwe situaties, ontmoet nieuwe mensen. Van school en muziekles tot toneellessen en voetbal. Kansen te over om nieuwe vrienden te maken. En lukt dat toch niet, dan zijn er altijd nog omstreden apps als Yubo die je uit de brand helpen.

Voor wie de ophef heeft gemist: Yubo is een app gericht op jongeren, die nog altijd stijgt in populariteit. Ze zeggen zelf dat hun missie is om je te helpen om nieuwe vrienden te maken. In de praktijk lijkt Yubo het meest op Tinder, maar dan swipe je door een enorme voorraad kinderen tussen 13 en de 17 jaar. Yubo focust zich namelijk op jongeren. En daar zijn ze niet de enige in. Er bestaat een klein leger aan predators, die diezelfde jongeren targetten en dat is dan ook de bron van de steeds terugkerende ophef. Het ‘vrienden maken’ blijkt in de praktijk meer dan eens een hijgerige bezigheid waarbij enge figuren allerlei ongepaste foto’s aan de jongens en meisjes op het platform trachten te ontfutselen.

Contactapps en -websites gaan vaak van start met de beste intenties, maar het duurt nooit lang voordat de club van hijgende mannen de nieuwe speelplaats hebben ontdekt. Aan dat kleine genootschap viezeriken kan je als app of site een aantal dingen doen: de pretenties loslaten en duidelijk zijn over je doel, zoals bijvoorbeeld Second Love dat doet. Een aparte ingang maken voor wie een BFF zoekt. Of de gehele mannelijke soort over één kam scheren en volledig buitensluiten.

Op jacht naar een BFF

Wie een BFF zoekt, kan terecht bij Bumble, een dating-app mét BFF-optie. Die optie helpt je nieuwe vrienden te vinden in iedere levensfase, zo zeggen ze zelf. In de praktijk komt dat alsnog neer op daten, maar dan lekker awkward. Opnieuw swipe je door een voorraadje foto’s, maar dit keer is het anders. Dit keer moet je op uiterlijk oordelen of iemand je beste vriend of vriendin zou kunnen zijn. Ik bleek in de praktijk behoorlijk kritisch, want na 9 afwijzingen – ik vond ze er allemaal uitzien alsof ze nog bij hun moeder woonden – was de voorraad potentiële BFF’s al op en was ik klaar voor deze ronde volgens Bumble.

Had ik een BFF gespot, dan was de bedoeling deze te verleiden – via de chat – om met mij, een volslagen onbekende te gaan borrelen. Eerlijk gezegd was ik blij dat dat niet nodig bleek te zijn, want met een random figuur over het leven bomen zonder bijbedoelingen, maar wel met het risico dat deze persoon zich onmiddellijk om je been klemt en je nooit meer laat gaan… Ik heb toch zo mijn twijfels.

Dan is de drempel bij Nieuwe Mensen Leren Kennen (NMLK) lager. Deelnemers betrokken bij deze sociale onderneming organiseren door het hele land grote en kleine evenementen. Veel wandelingen, etentjes op publieke plaatsen en af en toe eens een workshop icecarving. Deel je de interesses dan kan je aanhaken en voor je het weet ontmoet je nieuwe mensen. Maar, let wel, deze mensen willen leuke dingen doen met anderen en er is een kans dat je hier nieuwe vrienden treft, maar: Dat is niet per se de opzet!

Op dat punt realiseerde ik dat het met vriendschappelijke relaties niet anders is dan met romantische relaties. Je moet er vol voor gaan en hard werken voor die vriendschap, maar dat betekent wel dat je door de zure appel van het gekunstelde kennismaken heen moet. Of is er toch nog een gulden middenweg?

Mannen-weg

Die vergulde weg is er volgens sommigen: Haal de mannen weg en de wereld wordt een stuk vrolijker en vrijblijvender. Alle slechte intenties zijn van tafel en iedereen kan zich open en eerlijk blootgeven: Hoi, ik ben Iris (32) en ik ben onlangs verhuisd naar Arnhem waar ik niemand ken. Ik hou van snorkelen en wil jij een keer thee met me drinken, stuur me dan een berichtje!

Deze tekst komt van Wannabefriends.nl of VriendinnenOnline.nl of één van die andere soortgelijke websites. Dat weet ik niet precies. Ze weren allemaal mannen in ieder geval, want die kunnen geen vriendschappen zonder bijbedoelingen onderhouden. Volgens hen.

Ik hoop dat we dat kunnen weerleggen in de nabije toekomst. Dat we ná COVID-19 concluderen dat het old boys network definitief voorbij is en dat het hijgerige verdwijnt van de contactplatformen als de beide seksen er tegen opstaan. Dat maakt het zoveel makkelijker om vriendschappen op te bouwen en dan kunnen we eindelijk met elkaar de stress van ons afpraten.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
How to: de beste foto’s maken met jouw nieuwe iPhone Xs

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten