OnePlus 8 Pro Series

OnePlus 8 Pro review – een Android beauty met brains

GesponsordOnePlus

Wie denkt aan OnePlus, denkt aan flitsende smartphones en een fanatieke achterban. ‘Die snelle jongens en meiden’ en ‘Android nerds*’. OnePlus is cool, en dat komt onder andere door hun nieuwste shiny phone: in deze OnePlus 8 Pro review lees je waarom het een aankoop waard is.

Design

Laten we meteen goed beginnen: de OnePlus 8 Pro is prachtig. Voor de test heb ik de turkooizen variant toegestuurd gekregen. De fabrikant noemt het zelf ‘Glacial Green’. Ach, als ’t beestje maar een naampje heeft…
Je kunt deze telefoon ook in een Ultra Marine Blue of Onyx Black uitvoering kopen.

Maar laten we het vooral niet bij de kleur houden, dat is net alsof iemand vraagt: “Wat voor auto heb je?”, en het antwoord vervolgens luidt: “Een rooie”. Nee, het design van de OnePlus 8 Pro mag er meer dan wezen: het heeft een langwerpig design met een lekker helder scherm dat over de randen doorloopt. De 4 (!) camera’s op de achterzijde zien er indrukwekkend uit, zonder dat het als een ‘blok op je telefoon’ lijkt. Toegegeven: ik gebruik wel het liefst een cover voor de smartphone, want zonder cover leunt hij met de camera op de tafel, en ik ben bang voor krassen en dergelijke.

De OnePlus 8 Pro is groot, het is goed om daar rekening mee te houden voor je hem wilt kopen. Persoonlijk vind ik het wel prettig, zeker bij het gamen, maar ik ken ook genoeg TechGirls die liever voor een kleiner design gaan, omdat dat makkelijker in de hand te houden is. Plus als je gewend bent om veel met één hand te besturen, dan moet je je even achter de oren krabben.

Gebruiksgemak

Zoals we dat van OnePlus kennen draait hun nieuwste toestel op een zeer cleane Android 10 versie (OxygenOS). Één van de prettigste Android versies die je kunt treffen, wat mij betreft. Geen scherm wat direct is volgegooid met allerlei apps van de fabrikant. Laat mij zelf maar kiezen.

Qua gebruiksgemak heeft OnePlus wat extra aandacht besteedt aan nuances, aan persoonlijke voorkeuren die gebruikers zelf kunnen kiezen. Darkmode 2.0 bijvoorbeeld, maar ook of je het toestel graag fysiek wilt bedienen of liever met handgebaren. Of wat dacht je van de Fnatic-modus waarbij je niet gestoord wordt door notificaties tussendoor, terwijl je aan het gamen of Netflixen bent?

Camera’s

De OnePlus 8 Pro heeft nogal wat camera’s aan boord. Houd je vast: een 48 megapixels hoofdcamera (met extra grote sensor voor beelden in het donker), een 48 megapixels groothoeklens (120 graden beeldhoek), een 8 megapixels telelens camera (3x optische zoom / 30x digitale zoom) en een 5 megapixels color filter camera. Die vind je allemaal aan de achterzijde. En aan de voorkant? Één 16 megapixels camera.

Goed, maar wat voor kwaliteit leveren ze dan? Over het algemeen kun je stellen dat de camera’s veel detail vastleggen en dat fotograferen tijdens wat schemering niet veel problemen oplevert. Kleuren lijken íets bijgewerkt, minimaal, maar wel dat het voldoet aan het ‘perfecte plaatje’. Gelukkig lijkt foto’s nog realistisch en is het kleurtechnisch niet zo ver ‘opgefuckt’ als Huawei eerder wel eens liet zien.

MobileMobile

Qua breedhoek ben ik tevreden: hiermee zet je met gemak een groot gebouw in zijn geheel op de foto. Het inzoomvermogen is prima. Liever gebruik je de optische zoom- en niet de digitale zoom om de scherpte in foto’s op orde te houden.

Geluidskwaliteit

Wie mijn reviews vaker leest, weet dat ik een kritisch luisteraar ben van de smartphonespeaker. De opmerking: “Maar uit zo’n smalle behuizing, kan toch geen goed geluid komen?”, weerleg ik graag. 1: het is smartphonefabrikanten toch ook gelukt om een fantastische camera in de behuizing te krijgen? En 2: zeker met een jonge doelgroep als die van OnePlus is het belangrijk om het geluid op orde te hebben. Jongeren/studenten luisteren veel muziek rechtstreeks uit hun telefoon en schaffen daar niet altijd een (JBL) speakertje voor aan.

Goed, dat gezegd hebbende: what’s the verdict? Hoge tonen klinken vrij hoog, de bas dreunt niet genoeg door en ik mis ook een ruimtelijk gevoel uit de speaker. Het klinkt wat statisch. Een nuance is op zijn plaats: ik ben allang blij dat OnePlus niet voor een basgeluid heeft gekozen dat de hele smartphonebehuizing doet trillen en het geluid laat vervormen. Daar valt ook wat voor te zeggen, want er zijn ook genoeg fabrikanten die denken: the harder, the better. Maar da’s natuurlijk ook niet zo.

Batterij

De batterij van de OnePlus 8 Pro is goed te noemen. Met 4500 mAh zit hij qua specs aan de bovenkant van de huidige markt, ook al is het een minimaal verschil ten opzichte van andere high-end smartphones van het moment. Bovendien vragen bepaalde prestaties vrij veel van de capaciteit: dat zal ervoor zorgen dat je uiteindelijk toch weer eerder aan het opladen bent.

Pluspunt van dit toestel is dat je hem supersnel kunt opladen. ‘Standaard’ laadt hij van 0 tot 50% op in 23 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om hem draadloos op te laden: je koopt daarvoor de Warp Charge 30 snellader. Zou ik eerlijk gezegd niet voor kiezen, want het kost je weer 70 euro extra, plus hij laadt minder snel op én het design vind ik niet per se heel sierend naast de (wel mooie) 8 Pro.

Prijs

De verkoopprijs mag inmiddels niet meer één van de Unique Selling Points van OnePlus genoemd worden. Waar het bedrijf ‘vroeger’ echt scherpe prijzen hanteerde, is dat inmiddels geen reden meer om voor OnePlus te kiezen. De 8 Pro wordt verkocht voor een prijs vanaf 899 euro en loopt op naar 999 euro. Dat is een soortgelijke prijs als Apple en Samsung voor hun flagship toestellen vragen.

Conclusie

Bij het schrijven van een conclusie bedenk ik mijzelf altijd: zou ik dit toestel zélf willen hebben? In dit geval is het antwoord ‘ja’. Er zitten wat mitsen en maren aan het toestel, maar als je daar niet zwaar aan tilt, is de OnePlus 8 Pro een fijne keuze. Je weet zeker dat je als opvallende verschijning ten tonele opkomt. Bovendien is ie retesnel, is hij heerlijk gebruiksvriendelijk en kun je er ook hele goede foto’s mee maken.

*het woord ‘nerds’ is wat ons betreft een ere-titel. Wij houden van mensen die slim zijn met hard- en software <3

OnePlus 8 Pro Series
Pluspunten
Design
Snelheid toestel
Heel gebruiksvriendelijk
Minder positief
Prijs
Speaker
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.