Geldbiljetten tellen

Onderhandelen: Zo reageer je op een salarisvoorstel

Je hebt de ballen gehad: je hebt om een salarisverhoging gevraagd, maar dan start de onderhandeling. Niet terugdeinzen nou, zorg dat je goed voorbereid die salarisonderhandeling ingaat. Als een opdrachtgever of werkgever een X bedrag op tafel legt: wat doe je dan?

Salarisvoorstel: vraag om tijd om na te denken

Het is geen teken van zwakte als je niet meteen BAM met een weerwoord komt. Je mag iemand best even laten ‘zweten’, al is dat niet het doel van het vragen om tijd om na te denken. Je hebt namelijk ook daadwerkelijk tijd nodig om na te denken. Misschien wil je nog wat berekeningen doen, misschien vergeet je in de haast anders belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden te bespreken. Neem dus je tijd om na te denken en zeg dan ook: ‘Bedankt voor het voorstel. Ik neem graag de tijd om dit te overwegen.’ Dat is hartstikke netjes en vriendelijk, niks zwaks aan.

Gebruik cijfers en feiten

Als je met een comeback komt waarin je hoger gaat (en spoiler alert: dat moet je eigenlijk altijd doen), dan is het verstandig om goed beslagen ten ijs te komen. Zorg dat je je cijfers kent. Check wat de gemiddelde salarissen in je regio zijn, en de gemiddelde salarissen voor dit vak en voor jouw ervaring. We zijn met ons chronische imposter syndrome erg geneigd om onszelf te onderschatten: doe dat niet, je hebt veel in huis en daar mag voor betaald worden. 

Onderhandel op meer dan alleen salaris

Zijn je reiskosten niet vergoed, en vind je het salarisvoorstel wel oké, maar zou je toch die reiskostenvergoeding willen? Zeg het gewoon. Geef aan dat je dat graag wil en dat dat belangrijk voor je is. Je kunt ook aan andere dingen denken, zoals bepaalde uren dat je altijd vrij wil of dat je geen piketdienst wil draaien. Er is zoveel meer dat komt kijken bij een arbeidscontract, dat het zonde zou zijn om je blind te staren op dat salaris.

Als ze een salarisvoorstel ontvangen zijn veel mensen geneigd om te denken dat ze heel blij moeten zijn dat ze de baan krijgen en gaan daarom veel bescheidener een onderhandeling in dan ze zouden moeten doen. Onthoud, het kost je werkgever persoonlijk niks om je meer salaris te geven: het zijn allemaal bedrijfskosten. Het is niet arrogant om om een hoger salaris te vragen: als je je werk goed doet, dan moet dat altijd een optie zijn, tenzij je werkgever echt in zwaar weer zit natuurlijk. Maar zelfs dan kun je onderhandelen en aangeven: ik accepteer nu dat het is zoals het is, maar ik wil graag dat als we weer X winst maken, er voor mij een salarisverhoging van X procent inzit.

Zet die stip aan de horizon, zodat je, juist in die moeilijkere tijden, iets hebt om naar uit te kijken.

Heel veel succes!

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.