vrouw met hoofdtelefoon op

Noise cancellation: doen of niet?

Zo met het thuiswerken zijn de meeste mensen erg bewust geraakt van omgevingsgeluiden. Opeens viel het op hoeveel je bovenbuurman op en neer liep… Sommige mensen maken daarom dankbaar gebruik van active noise cancellation (ANC). Maar wat is dat eigenlijk, en wat zijn de voor- en nadelen?  

Wat is ANC?

De afkorting ANC staat voor het Engelse ‘Active Noise Cancelling’. In het Nederlands noemen we dit ‘actieve ruisonderdrukking’. Het begrip is niet helemaal correct vertaald uit het Engels, want het gaat om alle geluid, en niet alleen om ruis.  Deze techniek zorgt ervoor dat ongewenste omgevingsgeluiden gereduceerd worden door een antigeluid.

De technologie werkt doordat microfoons naar de geluidsgolven luisteren, en de hoofdtelefoon vervolgens een tegengolf uitzendt om het geluid dof te maken. Het resultaat is over het algemeen minder ruis.

Door ANC-hoofdtelefoons kunnen gebruikers zichzelf beschermen tegen ongewenste geluidsprikkels in rumoerige ruimtes zoals vliegtuigen, voertuigen, openbare plaatsen of tegenwoordig gewoon in huis.

Plussen

Betere luisterervaring: Mensen kunnen beter genieten van het luisteren naar muziek, maar ook een telefoongesprek gaat beter. Het bellen in een rumoerige omgeving kan erg vervelend zijn, maar met een noice cancelling hoofdtelefoon gaat het makkelijk en kun je het gesprek beter volgen.

Meer concentratie: Door de omgevingsgeluiden te blokkeren, raken mensen minder snel afgeleid en kunnen ze zich veel gemakkelijker op verschillende taken concentreren. 

MobileMobile

Minder hoog volume vereist: Met een ANC-hoofdtelefoon hoef je het volume niet hoger te zetten om boven andere geluiden uit te komen. Het volumeniveau van de muziek kan worden verlaagd naar een aangenamer en comfortabeler niveau en dat is beter voor je gehoor.

Ideaal voor reizen: Erg handig voor mensen die vaak reizen. Een goede ANC-hoofdtelefoon zal elke reis in het vliegtuig, de trein of de auto veel aangenamer maken. Lekker rustig!

Minnen

Ze zijn duur: De prijs van ANC-hoofdtelefoons kan hoog oplopen, vooral in vergelijking met normale hoofdtelefoons. De structuur, het ontwerp en de functies van deze gadgets zijn geavanceerd, wat resulteert in een hoger prijskaartje.

Het kan muziekvervorming veroorzaken: ANC-technologie moet de buitenwereld tegengaan met geluidsgolven, dus het kan zijn dat de audiokwaliteit iets minder helder is tijdens het gebruik van de noise cancelling. Soms bepaalt de kwaliteit van de hoofdtelefoon hoe duidelijk deze vervorming is, dus goed om uit te zoeken voordat je er eentje aanschaft.

Het maakt je minder bewust van de omgeving: Als je in het openbaar loopt of fietst, vang je minder omgevingsgeluiden op doordat deze worden geblokkeerd. Daardoor loop je meer risico op een ongeluk.

Heb je interesse in een betaalbare ANC-hoofdtelefoon? Lees dan ook de review van de Skullcandy Hesh ANC.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten