Enna Rizvic: “Niet gewoon een schoolproject dat in de kast eindigt”

“De moeder van mijn vriend was terminaal ziek. Ze kwam niet meer buiten en haar enige contact was via televisie en digitale media. Tijdens mijn opleiding kregen we de opdracht om iets te ontwerpen dat sowieso verbonden moet zijn met het Internet of Things. Zo kwam ik op de Digital Garden: een digitale bloem waarmee je met mensen op afstand kunt communiceren.” Onze TechGirl van de Week is Enna Rizvic (20), die deze liefdevolle tech-toepassing bedacht.

Voor haar Bachelor-eindproject (opleiding Industrieel Ontwerp aan de TU Eindhoven) ontwikkelde Rizvic de Digital Garden. “De data die we zouden gebruiken, moest in het dagelijks leven passen, bij dagelijkse rituelen van mensen. Ik koos ervoor ‘het geven van een bloem’ in een andere vorm te gieten. Ik zag dat de moeder van mijn vriend het zwaar had: ze miste echt contact, maar het was tegelijkertijd te vermoeiend voor haar om mensen over de vloer te hebben. Plus, soms denk je wel aan iemand, maar heb je niet per se iets te zeggen. Je kunt via de Digital Garden dan toch laten zien dat je aan iemand denkt, door bijvoorbeeld de bloem aan te raken. Hij gaat dan bij de ander ook bewegen.”

De bloem is een soort lamp en de kleur licht geeft daarbij de emotionele waarde aan. Op het licht heeft Enna een klein hart gemaakt van stof, waardoor het patroon van de lamp beweegt als iemand aan de andere kant de bol heeft aangeraakt. “Helaas heeft de moeder van mijn vriend het eindresultaat niet gezien, maar ze heeft wel een van de eerste modellen gezien.” Enna’s ‘muse’ was enthousiast, en bij de Dutch Design Week bleek ze niet de enige. Samen met Accenture’s Sentiment Analyse ontwikkelt Enna nu een manier om emoties in tekstberichten te analyseren. Dus als je bijvoorbeeld schrijft over liefde, de bloem rood oplicht.

techgirl van de maand

MobileMobile

Enna gaat kijken hoe ze het prototype kan afmaken, de emoties verder kan laten analyseren en hoe ze het apparaat ook daadwerkelijk in productie kan nemen. Ze wil de doelgroepsafstelling nog verbeteren. Je kunt dit goed in een ziekenhuis verkopen, maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen met een langeafstandrelatie.

Hoe zal het nu verder gaan met de Digital Garden? “Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt. In februari wil ik een Master gaan doen en het lijkt me gaaf dit op de markt te brengen. Maar ik ben pas twintig jaar en heb nog meer ideeën om uit te werken. Sowieso wil ik er, zeker na de positieve ontvangst op Dutch Design Week, wel een succes van proberen te maken. Ik ben heel enthousiast over mijn samenwerkingen met ASML, Accenture en Entelligence, en dat ik mee heb gedaan aan de TU contest, want het heeft me gestimuleerd om pro-actiever te worden. Ik had die stap anders nooit genomen om het verder te ontwikkelen. Nu blijft het dus niet bij een schoolproject dat in de kast eindigt.”

Enna zou graag TechGirl van de Maand worden: “Ik vind technologie super interessant. Ik wil dichterbij mensen staan, problemen oplossen en niet met mijn neus tussen de boeken zitten. Wat ik het liefst wil laten zien, is dat technologie niet alleen het berekenen van cijfertjes hoeft te zijn; het kan ook werken met emoties en mensen, en als we meer die richting op gaan dan zou dat heel gaaf zijn.”

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘TechGirl van de Maand’. Vind jij dat Enna dé TechGirl van december 2016 moet worden? Stem vanaf 26 december op haar! Ze maakt dan kans op een groot prijzenpakket met allerlei toffe gadgets. Give her all your support!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.