Nienke Budde: “Ik had niet verwacht dat een vrouwelijke ceo zo snel al impact zou maken”

Wil je lekker je favo Netflix-serie kijken op vakantie, blijkt dat in dat land helemaal niet te kunnen! Onze potentiële TechGirl van de Maand Nienke Budde kwam daarom met Zezame, een bedrijf dat zorgt dat je op reis om alle online censuur heen kunt.

Nienke houdt erg van reizen en daar is het plan voor Zezame geboren: “Op vakantie liepen we er tegenaan dat we vaak niet toegang hadden tot alle services of apps om onze gmail te checken of te appen tijdens het reizen. Om dat op te lossen gebruikten we de Keezel, de startup van de vrienden waarmee ik op reis ga, een online security device. We ontdekten, dat we met een Keezel thuis en een Keezel op reis wel om alle online censuur en blokkades van content providers en overheden heen konden.” Nu gaat Keezel om een hardwareoplossing, want je hebt een kastje thuis en op reis. Daarom besloten ze op reis dat een online platform te starten met datzelfde doel, een decentrale vpn. Huidige VPNs verbinden je IP adres met centrale servers en die worden steeds vaker “ontdekt” door software van overheden en bedrijven en vervolgens geblokkeerd. Het internetverkeer ziet er door het nieuwe platform niet uit als een VPN en blijft daardoor onder de radar van de blokkerings-software.”

Zezame

De naam werd Zezame. “Je spreekt het uit als Sesame op zijn engels, van “Open Sesame”. We willen het internet weer toegankelijk maken voor iedereen, overal en op een veilige manier. Via het Zezame platform kunnen mensen direct hun IP adres met elkaar delen, tegen betaling. Je verhuurt of huurt dus niet het fysieke adres maar het digitale adres van iemand. De meeste Nederlanders gebruiken niet al hun internetcapaciteit en zouden dus prima andere mensen kunnen “hosten” zoals we dat noemen. Je kan zelf instellen wat je allemaal wilt en wanneer. De huurders, of “guests”, kunnen hierdoor altijd bij alle digitale informatie die ze willen.”

Het klinkt nu alsof Zezame vooral dient voor entertainment, maar het gaat wel dieper dan dat. “We zien dat het internet steeds meer gecensureerd wordt. Momenteel heeft 77% van de wereld bevolking te maken met internet censuur, en elk jaar wordt dit erger. In Europa merken we misschien hier nog minder van, maar zijn er ook zeker bedreigingen. Daarnaast kan je tijdens je vakantie, of studie in het buitenland hier wel tegen aan lopen. 4 jaar geleden deed ik een project in het Midden Oosten als Projectleider en moesten we bijna elke week weer een nieuwe video call software vinden omdat de oplossing die we de week daarvoor gebruikten alweer geblokkeerd was. Daarnaast zien we dat steeds meer mensen zich zorgen maken over hun online privacy, en terecht natuurlijk. Privacy schandalen (zoals Cambridge Analytica met Facebook) spelen hier een grote rol in. Hierdoor zien we dat met name nu in Europa en Amerika VPN diensten een snelle groei doormaken.”

Het is Nienke opgevallen dat vrouwen veel minder vaak VPN gebruiken. “Qua gebruikers is 62% man en 38% maar vrouw. Ik denk dat vrouwen toch nog minder bewust zijn van enerzijds de risico’s online en anderzijds de mogelijkheden. Ik denk ook dat de huidige VPN oplossingen te gebruikersonvriendelijk zijn. Ik ziet het ook als een persoonlijke missie om meer vrouwen bewust te maken van wat een VPN kan en doet en vervolgens meer vrouwen gebruik te laten maken van VPN.”

Een buggy met afstandsbediening

Voor Nienke is technologie eigenlijk altijd heel vanzelfsprekend geweest. “Als kinderen speelden we al met de oude computer van mijn ouders en hadden we technisch speelgoed. Een van mijn eerste technische creaties was een buggy voor mijn pop met afstandsbediening, haha. Ik geloof niet dat dat echt ooit een succesvol product zou moeten worden en mijn ouders moesten heel hard lachen toen ik daarmee aan kwam zetten. Ik had altijd al een sterke interesse in de rest van de wereld, andere talen, andere culturen. Toen we voor het eerst internet kregen vond ik het geweldig om allerlei dingen op te zoeken en te leren. Later tijdens mijn studie had ik al snel vrienden over de hele wereld en onderhield ik contact met hen via het internet. Dat hielp mij ook om op een goedkope manier de wereld te ontdekken, want ik kon vaak in het buitenland bij vrienden logeren. Destijds bestond airbnb of couchsurfing nog niet.”

Het mooie is dat Nienke nu vaak de wereld rondreist voor haar werk: om conferenties te bezoeken en met potentiële investeerders en partners om tafel te gaan. Op zich logisch om juist als je voor een platform werkt als Zezame ook overal te kunnen werken. Overigens wonen de oprichters allemaal wel in Amsterdam. “Ik vind het ook fascinerend hoe mensen zelf techniek inzetten voor hun behoeftes. Ik heb bijvoorbeeld in 2006 een project gedaan in Congo voor een telecom bedrijf. De Congolezen gebruikten toen al de mogelijkheid om beltegoed aan andere mensen over te maken als betaalmethode. Mobiel bankieren stond toen in Nederland echt nog in de kinderschoenen.”

Zelf maakt ze haar huis ook zo techie mogelijk: “Ik ben altijd aan het verbeteren en dus hebben mijn 4 plantenbakken een irrigatiesysteem met een sproeicomputertje, heb ik allerlei trackers in het huis voor slaap en gezondheid, een stofzuigrobot, alexa’s, noem het maar op. Ik vind het altijd leuk om zodra iets op de markt is het meteen uit te proberen.”

De vrouwelijke ceo

Nienke is helemaal op haar plek als ceo van Zezame. “Ik ben enorm trots dat we niet alleen heel een leuk maar ook heel kundig en gemotiveerd team hebben opgebouwd. Het team bestaat ook meteen uit hele diverse mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten. Ik heb er bovendien nooit bij stilgestaan dat je zelfs in een vroege fase van je bedrijf al zoveel impact kunt hebben. Een trots moment in mijn carrière was dat er twee vrouwelijke studenten na mij toe kwamen na een lezing aan de Wits University in Johannesburg over Zezame. Het was voor hen de eerste keer om een vrouwelijke ceo van een tech bedrijf te zien en dit gaf hen ook hoop en inspiratie voor hun eigen ambities.”

Nienke heeft nog wel wat tips voor je, mocht je ook meer met technologie willen doen. “Vertrouw in je eigen kunnen. Dat er minder vrouwen in ICT zijn betekent niet dat we er slechter in zijn. Zeker qua consumenten zijn heel veel vrouwen online en ik denk dat meer vrouwelijke ICT-ers daar echt ook een verschil kunnen maken. ICT is zo breed, kijk vooral goed waar jouw interesse ligt. Eigenlijk heeft elk bedrijf en zelfs ook non-profit en overheid zo’n ontzettende ICT behoefte dat alles wel een “ICT-bedrijf” kan worden. Probeer al in een vroeg stadium met zoveel mogelijk mensen te praten en vraag om hulp en advies als je dat nodig hebt. Mijn ervaring is dat mensen het alleen maar leuk vinden om te helpen.”

Nienke is in de race om TechGirl van de Maand te worden. Stem op haar wanneer de stemronde opent hier op TechGirl. Zelf vertelt ze je waarom: “Omdat wij met Zezame het internet weer open en veilig gaan maken en hoe meer mensen ons daarbij helpen hoe sneller en hoe beter wij deze missie kunnen volbrengen. Alvast ontzettend bedankt voor de stemmen en volg ons via een van onze social media kanalen: @zezameco (Facebook, Twitter) en via onze website.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.