foto-van-vrouwen-die-over-straat-lopen

Navigatie- en wandelapps die onze Instagram volgers gebruiken

Screenshot Instagram story vraag over navigatieapps. 82% gebruikt google maps, 8% waze en 18% iets anders.
De uitslag van de vraag in onze Instagram story

Vorige week vroegen we onze Instagram volgers welke navigatie-apps zij meestal gebruiken. Hoewel Google Maps veruit het meest genoemd werd, werden er ook een aantal andere apps genoemd. Ook vroegen we jullie naar speciale apps voor tijdens het wandelen. Hoewel dit een stuk minder populair is, werden ook daarvoor verschillende tips gedeeld. In deze blog zetten we de tips van onze Instagram volgers op het gebied van navigatie- en wandelapps voor jullie op een rijtje.

Navigatie-apps

Bij navigatie-apps denken we al snel aan Google Maps, maar Apple heeft hun eigen navigatie-app; namelijk Kaarten of Apple Maps. Verschillen tussen de apps zijn vooral de vormgeving. Qua navigatie verschillen ze niet zoveel van elkaar. Waze lijkt qua navigatie ook op Kaarten/Google Maps, al zijn er qua functionaliteit wel wat verschillen. Daarnaast hebben sommige auto’s een ingebouwd navigatiesysteem; soms maakt dit gebruik van Google/Apple Maps, maar het kan ook eigen software van het automerk zijn.

Veel lezers zullen Flitsmeister misschien wel kennen als dé app om boetes voor te hard rijden te vermijden. Echter, Flitsmeister is ook te gebruiken als navigatie-app. Hoewel apps als Waze ook de mogelijkheid geven om flitsers en ongelukken te melden, is de community van Flitsmeister op dit gebied vaak actiever. Daarnaast geven ambulances hun locatie door aan Flitsmeister, zodat jij tijdens het rijden een seintje krijgt als er een ambulance aankomt. Andere handige features zijn het overzichtelijk opslaan van je ritten (handig als je deze moet declareren) en je kunt worden herinnert aan betaald parkeren. Ook verkoopt Flitsmeister apparaatjes die je waarschuwingen geven voor flitsers of ambulances, ongeacht of je je op dat moment met de app aan het navigeren bent.

Ook TomTom is nog steeds actief op het gebied van navigeren. Waar TomTom vroeger vooral navigatie-apparaten verkocht, zijn er nu verschillende apps en smartwatches van TomTom beschikbaar die je helpen met navigeren op de weg en tijdens bijvoorbeeld het sporten.

Een andere tip die werd gegeven was Here We Go, een navigatie-app die, net als Google Maps, de mogelijkheid biedt om kaarten te downloaden. Hierdoor zijn ze makkelijk te gebruiken als je offline bent, bijvoorbeeld wanneer je buiten Europa reist (en geen aangepaste databundel hebt).

Citymapper is een navigatie-app die zich vooral op het OV in grote complexe steden richt (beschikbaar in Nederland voor de randstad). De app helpt gebruikers om hun reis te plannen met het meest geschikte vervoersmiddel; een bus, trein, taxi of deelauto bijvoorbeeld. Door de integratie van apps als Uber wordt dit extra makkelijk gemaakt.

Wandelapps

Sommige navigatie-apps kun je ook prima gebruiken tijdens het wandelen, bijvoorbeeld Google Maps of Kaarten. Apps die zich specifiek richten op wandelen (en soms ook fietsen) bieden vaak meer dan alleen de mogelijkheid om te navigeren van adres naar adres; ze bieden vaak ook routes aan en geven informatie over bezienswaardigheden onderweg.

Routiq is een app vol wandel- en fietsroutes. Naast routes van anderen te gebruiken, kun je ook zelf routes maken. Om meer features beschikbaar te krijgen, zoals het offline gebruiken van routes, heb je een premium-abonnement nodig. AllTrails is een soortgelijke app, wederom met een abonnement voor meer features. Wikiloc is een ook een gelijksoortige app, maar biedt veel meer soorten routes. Naast wandel- en fietsroutes vind je er bijvoorbeeld ook segway-, kano-, ski- of kameelroutes (ja echt!).

Ben je op zoek naar een meer avontuurlijke manier van wandelen? Overweeg dan eens om met de app Geocaching of c:geo aan de slag te gaan. Geocachen is eigenlijk een soort schatzoeken. Met een van de apps, of een GPS-apparaat, ga je op zoek naar een ‘schat’: de cache. Geen uitgestippelde route dus, maar zelf speuren naar de juiste plek. Soms moet je hiervoor puzzels thuis of in het veld oplossen, een andere keer wandel je bijvoorbeeld via bezienswaardigheden naar het eindpunt. In een logboek houd je bij welke caches je gevonden hebt. In Nederland zijn er inmiddels meer dan 40.000 caches te vinden, wereldwijd zouden dat er minstens 2,4 miljoen zijn.

Wandel (of fiets) je regelmatig een wat langere afstand? Dan is een Garmin handheld navigatietoestel wellicht iets voor jou. Eigenlijk een ouderwetse TomTom, maar dan om te wandelen. Het voordeel is dat je hierop kaarten downloadt en je dus niet afhankelijk bent van je mobiele bereik (handig voor wandelingen in afgelegen gebieden). Daarnaast is de batterij verwisselbaar en gaat deze een stuk langer mee dan de batterij van je telefoon. Met de Garmin Explore app kun je je smartphone of tablet koppelen aan je Garmin toestel, om zo gegevens te synchroniseren.

Wandel je liever te paard dan te voet? Dan is Equisense een interessante app voor jou. Hierin kun je bijvoorbeeld je ritten bijhouden. Daarnaast bieden ze ook activity trackers voor je paard; hiermee kun je de conditie van je paard nog beter in het oog houden.

Welke navigatie- of wandelapp ontbreekt volgens jou nog in dit lijstje? Laat het ons weten in de comments.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.