micky chen techgirl

Micky Chen: “Je moet een idee onderscheiden van de executie”

Weet je nog dat je studeerde en op zoek was naar een bijbaan? Dat was vaak een flinke klus als je iets wilde doen dat bij je opleiding paste. Potentiële TechGirl van de Maand Micky Chen had datzelfde probleem en daaruit ontstond haar bedrijf Minite: “Ik wil studenten helpen aan flexibele bijbanen die bij hun studie passen.”

Wanneer je op de site van Minite komt, dan zie je het meteen: een logo met een vlieger, de term high flyers. Hoe zit dat? Micky Chen: “We noemen onze studenten hoogvliegers. Wij geven ze de tools en kansen, maar het is aan de studenten zelf om de vlieger aan te pakken. Het hangt van henzelf af hoe hoog ze die vlieger laten vliegen.” De naam Minite komt van Minute, omdat het bedrijf niet alleen is bedoeld om studenten te helpen, maar ook om bedrijven te helpen tijd te besparen.

Minite

Micky: “Ik was zelf tijdens mijn studie internationale bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit op zoek naar flexibele bijbaantjes die bij mijn studie pasten. Dat was nog best een opgave. Daarna ben ik een master gaan doen in Information Systems op de Universiteit van Amsterdam en kwam ik na mijn studie bij Salesforce terecht. Ik werkte daar veel met startups en die bedrijven zeiden altijd: ‘We hebben zoveel projecten, we moeten iets met digitale marketing maar we hebben niemand intern. We hebben de kennis én de tijd niet, hadden we maar een slim, jong persoon om flexibel in te zetten.’”

Micky zag dat probleem niet zo: ze wist dat er heel veel capabele studenten zijn om dat op te pakken, waarbij de bijbaan zelfs zou bijdragen aan de studie en de toekomst. “We hebben eerst succesvol een pilot gedraaid en toen besloten er een bedrijf van te maken.” Een spannende keuze, want bij Salesforce had Micky een geweldige baan. “Ik vond het niet eng, maar wel spannend om er weg te gaan. Het is een mooi bedrijf en de kansen die ik daar kreeg, daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van. Ik heb er lang over moeten nadenken, ik had het er heel fijn, maar ik ben altijd geïnteresseerd geweest in ondernemen. Ik dacht bovendien: als ik nu die stap niet zet, dan over tien jaar ook niet.”

Ondernemer op haar zevende

Dat ze altijd interesse had in ondernemen klopt als een bus, want de Minite-CEO had op haar zevende al haar eigen bedrijf: “Het Harry Potter-tijdperk was in volle gang en ik was geobsedeerd door Harry Potter. Mijn vader leerde me hoe je een website kon bouwen en we begonnen met een fanpagina, maar binnen een paar weken breidde ik dat uit en werd het een volledig platform. Kinderen kon er leerling op zijn van Zweinstein, lessen volgen, winkelen, spelletjes spelen… Daar hebben we uiteindelijk een bedrijf van gemaakt, want we haalden zelfs meer dan een miljoen bezoekers. Het advertentiegeld was mijn zakgeld.”

Micky’s vader is software-engineer geweest. Zo had Micky op haar vierde al haar eerste e-mailadres. “Toen ik vier was leerde mijn vader me typen. Ik vond het allemaal enorm interessant en wilde steeds meer leren.” Vaderlief en Micky zijn uiteindelijk in 2003 gestopt met het Harry Potter-platform. “Het werd voor mij iets teveel. Er was zoveel werk, ik zat voor en na school nog gerust acht uur achter de computer. Het vergde zoveel aandacht en ik moest gewoon naar school, dus besloten we ermee te stoppen.“

Het bijzondere is dat Minite niet alleen is gestart door Micky, want ook haar zus Linky was daarbij betrokken. Niet dat Linky dezelfde opvoeding kreeg als Micky, want zij had die grote interesse in tech van Micky helemaal niet zo. “Mijn zus is een heel andere richting opgegaan. Ze heeft rechten gestudeerd, is bij een startup gaan werken en toen bij Indeed, dus dat is een heel ander traject. Daarom is ze mijn co-founder: we vullen elkaar aan. Zij is van sales en operatie, ik van tech en ontwikkeling. Omdat ze al bij een startup heeft gewerkt, heeft zij de obstakels al gezien en dat helpt ons nu enorm.”

Harde groei

Het gaat goed met Minite, maar er zijn wel degelijk obstakels: “Groei bijvoorbeeld. We groeien nu heel hard, maar je moet wel continu je focus houden en goed blijven plannen. Een andere uitdaging is dat we studentenfreelancers aanbieden in een flexibel format. Bedrijven hebben vaak geen idee dat er een tussenweg is tussen stage en freelancer. Het concept uitleggen aan bedrijven is een obstakel, omdat het zo nieuw is. Een stagiaire is een commitment, een studentfreelancer veel minder. Beide partijen kunnen dan ook stoppen wanneer ze willen.”

Minite is een half jaar geleden gelanceerd en inmiddels zijn er 650 studenten in de poule, waarvan 50 stuks gematcht. Er zijn meer dan zestig bedrijven aangesloten. Inmiddels is het Minite-team uitgegroeid tot acht personen. Hoe vindt Micky het om CEO te zijn? “Voor mij is leiderschap heel anders dan wanneer je in loondienst bent. Uiteindelijk werk je allemaal naar dezelfde missie: of dat nou bij een bedrijf is met 8 of 50.000 man. Het naar voren halen van een intrinsieke motivatie van de medewerker is het belangrijkst, dan maakt mijn titel niet uit. In een startup moet je zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Dat is voor mij leiderschap: dat je iedereen meekrijgt.”

Als we Micky vragen naar haar mijlpalen, dan weet ze er zo een aantal te noemen. “Onze samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam is een hoogtepunt. Je ziet dat universiteiten soms ver van de arbeidsmarkt staan en daar moet een brug in worden geslagen. Dat zo’n business school dat erkent en er iets aan wil doen, dat vind ik geweldig. Wat ik ook als hoogtepunt zie dat is de groei. Zes maanden geleden zijn we gestart en elke maand doen we het beter dan onze doelen. We hebben zelfs een partnerschap met The Student Hotel. Geweldig dat zulke grote bedrijven hun naam aan ons willen verbinden.”

Geen spijt van ondernemen

Tot slot heeft Micky ook advies voor andere vrouwen met een goed idee of een ondernemerswens. “Een mentor hebben is belangrijk. Begrijp goed dat je niet alles zelf hoeft te doen. Wees dus niet bang om hulp of advies te vragen. Ik heb mentoren op LinkedIn benaderd die mij helemaal niet kenden en dat heeft allemaal goed uitgepakt. Je hoeft echt niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden, want veel dingen bestaan al.”

“Ondernemen kan eng zijn, maar ik heb zelden iemand ontmoet die spijt had van ondernemen. Je moet alleen wel het idee onderscheiden van executie. Vaak zeggen mensen ‘Ik heb een goed idee maar zoiets is al eens gedaan en dat heeft gefaald’, maar dat zegt niets over jouw idee. Het is de strategie en de dagelijkse uitvoering die zorgen dat je bedrijf succesvol gaat zijn. Als iets eerst faalt, dan zegt dat niets, misschien kun jij het wel goed uitvoeren. Blijf luisteren naar je klant, dan zie ik geen reden om te falen als bedrijf.”

Micky is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl in de gaten voor de stemronde!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.