vrouw-met-macbook

Werken met SAP, welke opties zijn er?

Dat SAP een grote naam is in de software wereld hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wat houden al die verschillende SAP functies eigenlijk in? In dit artikel vind je naast een uitleg wat SAP is de meest voorkomende functies uit SAP vacatures op een rij.

Wat is SAP?

SAP (System Analysis Program Development, oftwel in het Duits Systemanalyse Programmentwicklung) is een softwarebedrijf dat software maakt voor het managen van bedrijfsprocssen en zorgen voor effectieve dataverwerkingen en informatiestromen tussen organisaties.

De software die ze maken wordt ook wel ERP-software (enterprise resource planning) genoemd en bevat verschillende pakketten. De nieuwste bevatten geavanceerde technologieën als AI en machine learning.

Inmiddels is het een multinational met meer dan 105.000 werknemers. Dat is ook niet zo gek als je weet dat 77% van de transactie-inkomsten in de wereld een SAP-systeem raakt. SAP heeft wereldwijd dan ook 440.000 klanten verspreid over 180 landen.

Welke banen zijn gerelateerd aan SAP?

Oké, SAP is dus een software dat ontzettend veel opties biedt. Daarom zijn bedrijven gebaad bij gespecialiseerde kennis omtrent SAP. Als SAP consultant ben je vaak gespecialiseerd in een specifieke module van SAP. In de vacature van een functie rondom SAP zie je daarom vaak de naam van zo’n module terug.

Voorbeeld = Senior Technical SAP BI Consultant

In deze functie is “SAP BI” de module. Andere voorbeelden van modules zijn EAM (Enterprise Asset Management), CS (Customer Service), PM (Plant Maintenance), MM (Material Management), SD (Sales & Distribution), PS (Project System) enzovoort.

In welke functie weet je wat over SAP? Hieronder 5 functies op een rij.

SAP consultant

Voor de invulling van de rol van SAP consultant zijn er twee verschillende richtingen te onderscheiden: Technisch SAP consultant en Functioneel SAP consultant.

Technisch SAP consultant
Als technisch SAP consultant zorg je voor de ontwikkeling van standaard- of maatwerkoplossingen. Daarnaast ben je ook bezig met het inrichten van het systeem en customizen. Hoe meer maatwerk er om de hoek komt kijken, hoe meer je programmeert.

Functioneel SAP consultant
Als functioneel consultant implementeer je de software en zorg je voor de algehele communicatie. Zo regel je ook het beheer en het onderhoud van de SAP software. Ook is het geven van trainingen over het gebruik van SAP een belangrijk onderdeel van deze functie.

SAP Developer

Ondanks dat SAP veel gestandaardiseerde processen bevat, is de kans groot dat om ze aan te laten sluiten op de processen van een bedrijf maatwerk nodig is. Daar komt de SAP developer om de hoek kijken. Deze rol ontwikkelt, test en deployt de nieuwe SAP modules en functies. Ook kan het nodig zijn om bestaande modules te optimaliseren.

Ook als SAP developer zijn er weer twee verschillende functies te onderscheiden: SAP Frontend Developer en SAP Backend developer

SAP Frontend Developer
Als frontend developer van SAP software onderhoud je nauw contanct met functionele SAP consultants, zodat je weet welke eisen van functioneel naar technisch ontwerp vertaald kunnen worden. Vervolgens richt je het SAP-systeem naar wens van de klant in. Je bent daarom ook goed in het definiëren en ontwikkelen van technische standaarden. Ook houd je je bezig met het UX/UI van de SAP applicatie.

SAP Backend Developer
Als backend developer zorg je dat aan de achterkant dat de technische oplossingen kloppen. Zo zorg je dat alle datastromen en systemen op elkaar aangelosten zijn en monitor je de werking hiervan.

Succes met je zoektocht naar een SAP baan!

Dit zijn bij lange na niet alle beschikbare SAP functies, en daarnaast zal de precieze invulling ook weer per bedrijf verschillen. Hopelijk helpt dit artikel je in ieder geval op weg om dé baan te vinden die bij jou past!

Dit artikel is samen met www.ProgressiveRecruitment.com tot stand gekomen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.