Marjolein Tromp (25): een bruisende twenty-something die eigenlijk al direct bij onze ontmoeting in een koffiezaakje in Amsterdam het stereotype ‘codeur’ finaal onderuithaalt. Als dit stereotype anno 2017 überhaupt nog een ding is. We praten over haar keuze voor een fast-track-codeeropleiding, vrouwen in tech en… moodrings.

Marjolein, vertel! Dit is toch wel wat men noemt een carrière-switch. “Nou, tijdens mijn studie media en cultuur heb ik een minor in programmeren gevolgd, die ik echt heel leuk vond. Ik heb toen voor het eerst een eigen spelletje gemaakt, een soort pingpong spel. Maar ik was een stuk jonger. Ik vond het lastiger om iets te vragen, als ik het niet begreep en ik was ook het enige meisje in mijn klas. Dat werkte niet in mijn voordeel. Aan het einde van de minor dacht ik dus niet: ‘nu weet ik hoe ik moet programmeren’.”

Het klinkt alsof je nog niet helemaal over de streep was gehaald.
“Nee, toentertijd was programmeren niet iets waar ik verder mee wilde. Daarom heb ik daarna in 2013 een minor in ondernemen gevolgd. Daar leerden we hoe je een eigen bedrijf opricht. Samen met mijn team hadden het idee voor een persoonlijke code, ook wel de QR-code. Wat als je die nu op ‘hippe fashion items’ zou kunnen printen en bij je kon dragen? Een soort persoonlijk profiel wat je zelf kan bewerken en veranderen op je mobiel. Om een voorbeeld te geven: in de nachtclub zou iemand jouw QR-code kunnen scannen, om je telefoonnummer te achterhalen.”

Wat leuk! Ik was laatst op het TechGirl Event en daar was een modebedrijf aanwezig die zich richtte op de verwerking van lichtelementen in kleding, bijvoorbeeld om je mood te benadrukken. Jullie idee was eigenlijk ook tech fashion!
“Ja, zeker! Dat doet me trouwens een beetje denken aan zo’n mood ring, heb jij die vroeger ooit gehad?”

Oh, zo’n moodring die reageerde op temperatuur! Ja, die had ik ook! Ik had nooit het geduld om te wachten op de kleurverandering, dus ik wreef er continu obsessief overheen. Maar heb je de minor, met dit toffe idee, uiteindelijk succesvol afgerond?
“Ja, de minor heb ik afgerond. Aangezien ondernemen goed bij mij paste, heb ik gekozen voor een master bedrijfskunde. Na de master ben ik een jaar gaan werken als SEO-trainee. Mijn interesse voor tech en IT kwamen weer terug via deze functie, en tijdens mijn tijd als trainee kwam ik veel in aanraking met tech-bedrijven. Ik was heel benieuwd hoe alles werkte en geprogrammeerd werd, maar dit zat natuurlijk nog niet in mijn takenpakket. Toch bleef de nieuwsgierigheid. Zo ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de Codaisseur, een codeerschool die studenten in 9 weken opleidt tot junior developer. Ik heb mijn baan opgezegd en ben dat gaan doen!

Je baan opgezegd! Wow, hoe was dat?
“Ja, ik weet dat het misschien spannend hoort te zijn, maar op dat moment vond ik het totaal niet eng. Ik wilde gewoon graag aan die opleiding beginnen en ik had er dus geen twijfels over!

Toch vinden veel mensen dat spannend: hun baan opzeggen en die sprong wagen.
“Ja! Het is natuurlijk altijd spannend, zeker als je erover nadenkt of je later wel weer aan een nieuwe baan komt. Maar aan de andere kant, je moet gewoon doen waar je interesse ligt! Ook al is dat veel makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik denk dat je bij het maken van zulke beslissingen niet meer twijfelt, als je eenmaal weet waar je interesse ligt. Ik heb gewoon mijn gevoel gevolgd! #followyourheart #cheesy #buttrue

Mooi gezegd. Inmiddels heb je die opleiding ook afgerond, toch?
“Klopt! Het was even pittig. Lange dagen en weekenden vol coderen en doorploeteren. Ik wist ook niet of ik het wel kon. Maar als je dan eenmaal een klein appje in elkaar hebt gecodeerd, word je daar heel trots van!”

Je gaat er ook helemaal van shinen als je erover praat, leuk om te zien! Nu moet ik toegeven dat ik bij codeurs toch direct denk aan mannen, of zit ik er compleet naast?
“Dat vind ik een interessant vraagstuk. Ik kan natuurlijk alleen uit eigen ervaring spreken. Het is soms zo’n struggle om te coderen. Je maakt veel fouten en krijgt continu rode schreeuwende errors op je scherm te zien. Er zijn veel momenten waarop je denkt ‘waar ben ik mee bezig?’. Ik heb het idee dat mannen makkelijker met zo’n situatie omgaan dan vrouwen. Of ze delen het in ieder geval minder snel met anderen als ze ergens tegenaan lopen tijdens het coderen. Wellicht generaliseer ik nu hoor, maar dit is mijn ervaring! Ik vond het wel een interessant verschil om op te merken.”

Hoe heb jij jezelf uiteindelijk door de opleiding heen geslagen? 
“Het fijne aan een code is: het werkt of het werkt niet. Het is dus duidelijk of het gelukt is of niet. Ik kan nog weleens te streng zijn voor mezelf, maar bij coderen helpt dat niet. Het lukt namelijk heel vaak niet, maar je leert om rustig te blijven en stapje voor stapje na te lopen waar het mis is gegaan.”

Wat mooi gezegd! Dat klinkt bijna als een goede metafoor voor het leven. Om nog even terug te komen op vrouwen in tech: wat denk je dat vrouwen kunnen toevoegen aan de tech-wereld?
“Ik denk dat elk team gebaat is bij welke vorm van diversiteit dan ook. Ik kan niet exact noemen wat alleen een vrouw zou kunnen bijdragen, want dat is ook weer per vrouw verschillend. Het gaat er niet per se om dat je een vrouw in het team hebt, maar dat je mannen en vrouwen als gelijken ziet met gelijkwaardige vaardigheden. Wat dan vervolgens mooi samenkomt in een team!”

Dit artikel werd geschreven door Jennifer Willemsen en verscheen in de wekelijks terugkerende reeks van TechGirl van de Maand. Wil je ook dat Marjolein dé TechGirl van februari wordt? Stem dan vanaf 26 februari op haar.

één antwoord

 1. Guido Gerritsen

  Bestemd voor Marjolein Tromp Artikel.
  Beste Marjolein,
  Ik las je verhaal “Meet de codeur”. Daar beschrijf je het idee om een QR code op hippe kleding te drukken. En dat je daarachter je eigen verhaal, telefoonnummer, video, etc. achter kunt plaatsen…. en ook weer kunt aanpassen. Dat kan met de Smart QR Code. Als je daar meer over wilt weten, laten we dan even contacten: info@vanguido.nl
  Hartelijke groet en veel succes.
  Guido Gerritsen
  vanguido!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.