Wat is Myndr? De ontwikkelaars van de Myndr vergelijken het zelf met een Ja/Nee -sticker. Het is een kastje waarmee je het internetgebruik in je gezin kan regelen. En TechGirl Marianne, gezin met drie kinderen, was wel benieuwd hoe dat nu precies werkte, dus die ging testen. En de belangrijkste conclusie is toch wel: maak duidelijke afspraken over internetgebruik, houd elkaar eraan en evalueer regelmatig. De Myndr als aanleiding tot een goed gesprek en meer rust in huis.
De Myndr bestaat uit 2 apparaten
Een internetknop, de Myndr switch, met 5 verschillende standen en de Myndr WiFi box. De WiFi box sluit je aan op je router. Je verbindt je laptop en telefoon met de Myndr WiFi. De Myndr switch hang je op een handige plek in huis en daarmee bepaal je op welke stand je het internetgebruik zet. De switch knop is zwart/bruin en ongeveer net zo groot als onze Nest thermostaat. Als je de switch omzet, is je internettoegang binnen een minuut aangepast. Je kunt de Myndr uiteraard ook gebruiken als je een WiFi-versterker gebruikt.
Er wordt aangeraden om je eigen WiFi-signaal uit te zetten of het wachtwoord te wijzigen. Zodat je niet in verleiding komt om naar een ander WiFi-kanaal te schakelen om de Myndr te omzeilen. Wij hebben het WiFi-signaal gewoon aan laten staan. Ook omdat onze Nest thermostaat ook WiFi gebruikt. stand 1: geen WiFi, geen verwarming? Sorry, het is winter. Ik heb het niet uitgeprobeerd.
De Myndr heeft 5 verschillende standen
Stand 1: Even niet online
Je hebt geen verbinding met internet. Gebeld worden kan wel, maar bellen via WhatsApp bijvoorbeeld niet. Ik kan op mijn Chromebook wel gewoon werken, typen, documenten openen en bewerken. Maar dus niet sharen.
Stand 2: Werken zonder afleiding
Hier kan je wel mailen en streaming audio beluisteren. Ik kan in webmail en ook in de mail van mijn werk. De Gmail-box kan ik gewoon in. Maar YouTube doet het niet. Facebook ook niet. De site van Sky Radio kan ik wel bekijken en beluisteren. Nu.nl kan ik ook gewoon bezoeken en de filmpjes die daar op staan wel bekijken. Maar als een site een YouTube video embed, dan kan je die niet zien. TechGirl.nl kan je dus prima bezoeken, maar de filmpjes niet bekijken.
Stand 3. Ongestoord ontspannen
In deze stand kan je wel video’s en Netflix kijken. Ik kan op mijn laptop niet op de sites van Facebook, Instagram of Twitter komen. Op mijn telefoon worden de nieuwsoverzichten van deze sites niet vernieuwd. Whatsapp is ook uit. Ik krijg geen meldingen en notificaties.
Stand 4. Veilig en vrij
De stand waarin bijna alles kan. Behalve 18+ sites bekijken. Het klopt inderdaad dat alle notificaties gewoon binnenkomen. Maar voor de rest heb ik geen moeite gedaan om gok- en adult sites te zoeken om te kijken of het echt waar is wat ze hier beweren. Ook heeft deze stand een extra Malware bescherming.
Stand 5. Alles aan
Mocht je een fan van goksites of 18+ sites zijn, dan is deze stand voor jou. Hiermee kan je alles bezoeken.
Gesprekken over internetgebruik
We hebben de Myndr drie maanden in huis gehad. De eerste dagen hebben we vooral gekeken wat wel en niet kan in de verschillende standen. En hoe snel het schakelde. En we hadden gesprekken aan tafel over ons internetgebruik. Mag je je telefoon aan tafel aan? Als we met z’n allen The Voice of Holland kijken, mag je dan een tweede scherm aan (en dan niet alleen The Voice app, maar spelletjes/TikTok etc)? Is gametijd hetzelfde als video-kijktijd? TikToks opnemen is ook schermtijd? Is schermtijd alles op je telefoon en iPad of ook op tv? Is samen gamen hetzelfde als samen verstoppertje spelen buiten? Als je je telefoon meeneemt naar school, ga je dan niet de hele pauze zitten gamen? Mag je spelletjes spelen op je Chromebook?
We hadden leuke gesprekken. En je merkt dat je er als ouder heel anders tegenaan kijkt dan als kind (duh, die willen het liefst alleen op de iPad). En dat je regelmatig het gesprek weer aan moet gaan omdat de omstandigheden veranderen. Gelden in de vakantie andere regels dan tijdens een weekend of een doordeweekse dag?
Uiteindelijk hebben we de Myndr niet zoveel gebruikt
Hij bleef vooral op stand 4 staan. Vooraf had ik bedacht dat het handig zou zijn voor bijvoorbeeld tijdens het huiswerk maken. Of dat je schermtijd kunt inperken. Maar ik wil de Myndr niet als straf gebruiken, als in: “nu ophouden met Fortnite, anders zet ik de WiFi uit”. Dus dan ga je toch het gesprek met je puber weer aan.
Als ik de baas zou zijn over Myndr…
Een andere reden waarom we de Myndr niet zoveel gebruikten: al het huiswerk wordt op school gedaan. En dus niet thuis. Stand 2 was daarmee overbodig. Voor mijn werk is toegang tot social media wel handig, en daarmee was stand 3 niet handig. Dat maakt wel dat je gaat filosoferen over je eigen Myndr. Als ik een knop mocht instellen welke standen zou ik dan gebruiken?
Ik zou namelijk in stand 1 wel bellen én WhatsApp willen hebben. Omdat voor mij WhatsApp een deel van het belverkeer heeft vervangen. In stand 2 zou ik dan toegang tot mail willen hebben, maar geen toegang tot andere social media, zoals Facebook of Instagram. In stand 3 hebben we dan wel toegang tot social media, maar niet tot Netflix en video en gaming. Dat kan dan pas in stand 4. Stand 5 is dan voor 18+ en goksites, maar die mag wat mij betreft ook gewoon weggelaten worden. Filter dat standaard maar weg!
Waren wij dan toch niet het ideale gezin om deze Myndr te testen?
Zou het meer een apparaat zijn voor een gezin met alleen maar pubers? Ik vermoed dat je dan ook tegen beperkingen aan gaat lopen. Als ik wil dat mijn kinderen ongestoord huiswerk gaan doen, dan kan ik ineens niet meer mijn eigen werk doen. Als de ene nog met een opdracht bezig is en de ander wil zijn gametijd gaan gebruiken, dan moet je de switch alweer verzetten.
Maar de ontwikkelingen hebben ons ingehaald. Ze zijn bij Myndr bezig om de switch zo te maken dat je deze zelf kunt programmeren. Dat vind ik een mooie toevoeging. Maar misschien moet je wel naar een persoonlijke switch per gezinslid?
Wil jij de Myndr testen?
Onze testtijd zit er op. Maar we mogen de Myndr doorgeven aan een ander gezin dat graag eens zou willen ervaren hoe dit werkt. Wil jij het nieuwe jaar ingaan en de Myndr proberen? Laat het ons weten via e-mail: info@techgirl.nl