Er zijn niet genoeg mensen in webdevelopment, meent Manouk Meilof van Ironhack. Deze potentiële TechGirl van de Maand heeft tech met de paplepel ingegoten gekregen en gebruikt dat graag om anderen te helpen in hun carrière.

Manouk: “In 2015 ben ik in Amsterdam The New York Code + Design Academy(NYCDA) gestart. Ik ben dus al een tijdje bezig met het opzetten van Tech Scholen in Amsterdam. Na 2,5 jaar bij NYCDA en net iets meer dan 360 studenten te hebben opgeleid, was ik eigenlijk weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dit jaar raakte ik in gesprek met Ironhack en heb ik de switch gemaakt. De skills gap in Nederland vraagt om meerdere scholen.“

Breder dan coding

Gelukkig gaat dat al wat beter. “De trend die we op dit moment zien is dat alle aanbieders wat meer volwassen beginnen te worden. Er wordt bij veel opleiders breder gekeken dan coding. Zo komen er ook steeds meer Product Management en Data Analytics en UIUX Design courses op de markt. En daarnaast is het ook voor het eerst dat de gemeente de aanbieders gaat steunen met Techconnect. We zien dus eigenlijk steeds meer succesverhalen en waardering vanuit bedrijven. IT-educatie wordt daarmee steeds toegankelijker en diverser.“

Ironhack is een Tech School met wereldwijd acht vestigingen. “We leiden mensen op in de skills waar de techbedrijven behoefte aan hebben. Maar we willen vooral ook mensen helpen met het switchen van hun carrière. Dit doen we met fulltime en parttime bootcamps. Op dit moment lanceren we in Amsterdam Web Development en UI/UX Design, en daarnaast zullen we binnenkort ook Data Analytics starten in Amsterdam.”

Bootcamps

Manouk is erg trots op de bootcamps. “Op dit moment bel ik erg trots op alle workshops die we elke week organiseren. Elke week hebben we zo’n 20 mensen op onze campus voor een introductie tot Web Development en UIUX Design. Ze zijn een hele dag bij ons bezig met lectures en opdrachten. Om dit elke week weer te zien maakt me erg trots!” Voet aan de grond krijgen als vrouw is ook geen probleem, meent ze.

“Ik denk dat het voor vrouwen zelfs makkelijker is. Ik spreek vaak met CTO’s of Tech Lead’s die aangeven wel wat meer diversiteit in hun team te willen zien. Vrouwelijke junior developers worden juist vaak sneller aangenomen vanuit een bootcamp zoals die van ons. Dat zou vrouwen toch moeten aanmoedigen om met programmeren te beginnen. Ik heb vrouwelijke studenten zitten bij grote bedrijven zoals IBM, ANWB en Incentro. Maar ook veel van hen hebben het ontzettend naar hun zin bij de kleinere MKB bedrijven.“

Een vrouw met een missie en een enorme passie voor technologie, die ze al van jongs af aan heeft meegekregen. “Allebei mijn ouders hebben 25 jaar bij IBM gewerkt. Als kind werd me al voor het slapen verteld dat we binnenkort ‘het internet’ zouden krijgen. Ik ben er dus aardig mee opgegroeid! Maar de echte spark kwam tijdens mijn studie. Ik heb een tijdje Chinees gestudeerd in Shanghai en daar woonde ik naast drie enorme winkelcentra met alleen maar nieuwe technologische snufjes. Daar is de liefde echt ontstaan en vanuit daar ben ik in de techscene terecht gekomen.”

Headspace

Natuurlijk is ze enorm tech bezig met haar baan, maar privé weet ze ook wat ze wil. “Op dit moment ben ik groot fan van mijn Google Pixel XL. Na jarenlang iPhones te hebben gebruikt, heb ik dit jaar de switch gemaakt. En ik moet eerlijk toegeven, ik wil nooit meer terug naar iOS. Qua software ben ik fan van Slack en Headspace. Slack als interne communicatietool binnen Ironhack; zo kun je snel in contact zijn met je eigen team, je team in het buitenland en ook zeker de studenten op de campus. Daarnaast is Headspace een erg fijne tool om aan het einde van de dag even je hoofd leeg te maken.”

Manouk haalt ontzettend veel voldoening uit haar werk. “Het allerleukste is om mensen te zien groeien. Op het moment dat ze binnenkomen weten ze nog niets. En als je ze na 1,5 jaar tegenkomt in de Albert Heijn kunnen ze het niet laten om naar me toe te komen om te vertellen aan wat een toffe projecten ze nu werken.” Dat betekent niet dat alles aan haar werk tof is: “Minder leuke zaken? De ongelooflijke administratie die zo’n campus met zich mee brengt. Maar dat hoort er gewoon bij.

TechGirl van de Maand

Manouk is in de race om TechGirl van de Maand te worden. Ze hoopt dat als Ironhack nog meer groeit meer vrouwen aan te kunnen nemen en dat ze met dit interview andere vrouwen weet te enthousiasmeren voor haar beroep. “Zeker, er zijn ontzettend veel intro tot coding workshops en meetups in de steden op dit moment. Volg er een aantal en kijk wat bij jou past! Daarnaast zijn er ontzettend veel toffe tutorials online waarmee je kunt starten. Probeer er een aantal en zie of het bij je past. En solliciteer bij ons, als je al wat verder bent!”

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.