M1 vs. M2: Wat is het verschil tussen deze Apple chips?

Apple onthulde in juni tijdens hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, WWDC, de nieuw M2-chip, de tweede generatie Apple-siliciumchips. Omdat het een chip van de tweede generatie is, zou je verwachten dat de M2 ​​beter presteert dan de M1. Maar is dat ook zo? En is het de moeite waard om nog een Mac te kopen met de M1 Pro, M1 Max of M1 Ultra? In dit artikel leggen het verschil uit tussen deze twee Apple chips.

Prestaties

Het is duidelijk dat Apple’s M2-chip ​​superieur is aan de M1. Er zijn verbeteringen in elk onderdeel van de chip, zoals de CPU, GPU, geheugensysteem, Neural Engine en media-engine. In deze tabel zie je de verschillen tussen de twee chips:

M1 ChipM2 Chip
8-core CPU8-core CPU (18% faster)
8-core GPU10-core GPU (35% better performance)
CPU cores based on A14 Bionic processorCPU cores based on A15 Bionic processor
1st Gen 5nm technology2nd Gen 5nm technology
Up to 2.6 teraflops of graphics performanceUp to 3.6 teraflops of graphics performance
Up to 16GB Unified MemoryUp to 24GB Unified Memory
RAM Type LPDDR4RAM Type LPDDR5
68.25GB/s memory bandwidth100GB/s memory bandwidth
16-core Neural Engine (11 TOPS)16-core Neural Engine (15.8 TOPS) (40% faster)
Hardware-accelerated H.264 and HEVC Media EngineHardware-accelerated H.264, HEVC, ProRes, and ProRes RAW
ProRes encode and decode engine
16 billion transistors20 billion transistors
4 high-performance “Firestorm” cores4 high-performance “Avalanche” cores
Image signal processor (ISP)New image signal processor (ISP) for better image noise reduction.

Verbeteringen

Ten opzichte van de M1 is de M2 een aanzienlijke verbetering door extra prestaties te leveren en tegelijkertijd het batterijverbruik te behouden of zelfs te minimaliseren. De M2 verslaat de M1-chip in single-core prestaties, grotendeels als gevolg van de nieuwe high-performance cores (10-core GPU). Een van de belangrijkste verbeteringen die we zagen bij de aankondiging van de M2 ​​ten opzichte van de M1, is de nieuwe media-engine. Op de M2 ​​voegt de media-engine een videodecoder met hogere bandbreedte toe, waardoor ondersteuning voor 8K H.264- en HEVC-video mogelijk is. Je kunt ook meerdere streams van zowel 4K- als 8K-video hebben met de ingebouwde ProRes-video-engine van Apple. Evenzo biedt de M2 ​​meer maximaal geheugen (24GB) en geheugenbandbreedte (100GB/sec) dan de M1.

Image: Apple
Image: Apple

Maar beter dan de M1 Pro, M1 Max of M1 Ultra?

Over het algemeen biedt de nieuwe Apple M2 chip een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Apple M1.  Maar als we echter rekening houden met multi-coreprestaties, bevinden deze zich nog steeds achter de M1 Pro, M1 Max of M1 Ultra. De M1 Ultra, de grootste van allemaal, heeft een 20-core CPU met maximaal 64 GPU-cores. Wat betreft geheugenbandbreedte is de M1 Ultra nog steeds aan de top met maximaal 800 GB/s. Het wordt gevolgd door de M1 Max tot 400 GB/s en M1 Pro tot 200 GB/s. Dus zoals verwacht is de M1 Pro nog steeds ongeveer 40 procent sneller dan de M2. Het enige gebied waar de M2 ​​een duidelijk prestatievoordeel heeft ten opzichte van de M1 Pro, is de aangepaste hardware van de Neural Engine-Apple om machine learning en AI-software te versnellen.

Maar de M1 Pro, Max en Ultra zijn verschenen in duurdere Macs, dus er hangt een prijskaartje aan.

Conclusie

De nieuw gelanceerde Apple M2 siliciumchip voor de Mac biedt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Apple M1 door extra prestaties te leveren, maar het bevindt zich nog steeds achter de M1 Pro, M1 Max of M1 Ultra. De ‌M2‌-chip debuteert in de 13-inch MacBook Pro en de opnieuw ontworpen MacBook Air. Het legt het een veelbelovende basis voor de Pro-, Max- en Ultra-varianten van de tweede generatie Apple Silicon. Wij kunnen niet wachten totdat ook deze M2 versies gelanceerd worden.

Wil je meer weten over afgelopen WWDC, dan lees je hier de samenvatting.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.