Lisette Atsma: “Heerlijk als ik freeform aan de slag kan”

Sommige vrouwen in deze rubriek hebben al jaren een doel: de IT in, terwijl anderen er meer in zijn gerold. Onze TechGirl van de Week, Lisette Atsma, is van de laatste categorie. Niet dat het met haar passie niet goed zit: “Het puzzelen is fantastisch, maar het leukste is om helemaal los te gaan en op de meest creatieve manieren het product te slopen.”

Na haar bachelordiploma in Koreastudies te hebben behaald aan de Universiteit Leiden, zette Lisette haar tanden in een MA Asian Studies. Ze kwam er tijdens haar studie achter dat die droom om iets te doen wat niemand deed, eigenlijk niet was wat ze echt wilde. “Ik heb geen spijt van mijn keuze. Ik had alleen na mijn studie geen idee wat ik wilde gaan doen. Toen heb ik een paar parttime baantjes gehad, in het buitenland gewerkt en gefreelanced voor drie jaar. Een paar vrienden van mijn studie waren via traineeships of startersfuncties voor non-ict-mensen de branche ingerold en een van hen werkte bij Sogeti. Daar besloot ik ook te solliciteren op een functie in de Java-branche, maar door mijn gebrek aan ervaring op dat vlak startte ik in een baan als test engineer.”

Volop genieten

Lisette geniet nu volop van haar werk: “De momenten waarop ik even freeform aan de slag kan, zijn het mooist. Veel van het werk is geordend: je puzzelt netjes uit welke scenario’s je wilt testen, hoe je dit het beste of snelste doet en hoe je dit in zo min mogelijk stappen kunt doen. Dat puzzelen is fantastisch, maar het leukste is om helemaal los te gaan en op de meest creatieve manieren het product te slopen.”

Klinkt als iemand die ook wel van een spelletje houdt, en dat is Lisette ook. “Mijn passie voor tech begon met games. We hadden thuis een Super Nintendo en ik werd er steeds bij geroepen als mijn broer vastliep in een spel. Ik kon het rustig tien keer opnieuw proberen zonder op te geven. Al gauw begon ik zelf meer te gamen: eerst op de console en later ging ik over op PC-games. Toen internet een breder bereik kreeg, creëerde ik bovendien allerlei blog-looks voor de website Livejournal. Zo leerde ik omgaan met CSS en HTML, nooit gedacht dat ik daar mijn werk van kon maken.”

Full-Stack Developer

Via haar werkgever heeft Lisette al veel cursussen gedaan om zichzelf te blijven ontwikkelen. “Bij mijn eerste klus ging ik direct bezig met Test Automation en daardoor ging er weer een heel nieuw blik kennis open. Op dit moment ben ik druk bezig met een omscholing naar Full-Stack developer, wat ik doe naast mijn werk. Dit zorgt voor lange werkweken (36 uur bij de klant aan het werk + 12 uur zelfstudie), ik heb er alleen zo veel plezier in dat ik het niet echt voel.”

MobileMobile

Lisette is nog vrij nieuw in het wereldje, maar ontwikkelt zich razendsnel: “Ik ben nu bijna anderhalf jaar werkzaam als Test Engineer en zit nu op mijn derde klus via detacheerder Sogeti. Mijn eerste klus was bij de startup Ignation, waar ze druk bezig waren aan een nieuw ticketing platform dat Tickr heet. Recentelijk is dat live gegaan. Hierop volgend heb ik drie maanden bij het Openbaar Ministerie gewerkt als tester aan het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht. Een enorm systeem dat door het OM wordt gebruikt om alle gegevens rondom rechtszaken te verwerken. Sinds januari dit jaar werk ik bij Centraal Beheer in Apeldoorn, waar ik een test automation systeem aan het introduceren ben dat breder gebruikt kan worden dan door programmeurs alleen. Het maakt gebruik van een hele simpele manier van geautomatiseerde testen schrijven.”

Voor mensen die ook Test Engineer willen worden, heeft onze TechGirl van de Week nog wel een tip: “Als je houdt van puzzelen, doen! Als je sterk in je schoenen staat en geen blad voor de mond neemt, doen! Als je het leuk vindt om bezig te gaan met automatiseren van testen (want dat willen toch alle bedrijven), doen! Als je jezelf hierin niet herkent, maar het lijkt je toch leuk werk, gewoon doen! Er zijn bedrijven in allerlei soorten en maten en testers in allerlei soorten en maten. Het enige waar je zeker van moet zijn is of een baan waar geen dag hetzelfde is en waar je eigenlijk elke dag nieuwe dingen moet leren om bij te blijven wel echt iets voor jou is.”

Cool en stoer

Uiteindelijk droomt onze TechGirl van de Week ervan om de hele wereld over te reizen en daarbij remote aan de slag te gaan als front-end ontwikkelaar. Een echte vrouw in de tech dus! “Ik vind het jammer dat vrouwen in dit wereldje grondig in de minderheid zijn. Tot nu toe heb ik alleen maar opmerkingen te horen gekregen hoe ‘cool en stoer’ het is dat ik als vrouw geïnteresseerd ben in de technische kant van de ICT en ik heb eigenlijk geen negatieve ervaringen. Hopelijk geldt dat voor steeds meer vrouwen in de tech.“

Lisette is enorm bescheiden (“Stem alsjeblieft op de persoon in wiens verhaal jij je het beste kan vinden. Dit hoef ik helemaal niet te zijn.”), maar ze maakt toch echt kans om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl.nl in de gaten voor de eindpoll!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten