Laura Walter Goudsmit

Laura Walter-Goudsmit: “Digitale geletterdheid is geen vast onderdeel van de PABO”

Ze werd op 33-jarige leeftijd CEO van Edutrainers. We spreken potentiële TechGirl van de Maand Laura Walter-Goudsmit over hoe ze dat allemaal heeft aangepakt.

Het ondernemen zit in haar bloed. “Al sinds klein meisje zag ik overal zaakjes in. Ik was altijd van alles aan het maken en aan het verkopen. Ik groeide op in Frankrijk waar je veel rommelmarktjes hebt. Elke zomer stond ik op de rommelmarkt met mijn zelfgemaakte juwelen. Mijn ouders zijn ook allebei ondernemers. Ik heb altijd gedacht dat ik voor de klas zou staan, ik wilde juf worden, maar nu mag ik me bezighouden met het onderwijs in combinatie met technologieën en dit maakt me heel gelukkig.”

Laura Walter-Goudsmit

Laura heeft een grote passie voor het ontwikkel- en leerproces van kinderen. “Het is prachtig om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen. Dat kan alleen optimaal als ze de juiste begeleiding krijgen en daarin is de rol van de leraar zo belangrijk en essentieel. We leven in een digitaal gedreven wereld, ik ben zelf enorm pro-tech, en zie altijd veel voordelen in het inzetten van technologieën, maar ik besef ook goed dat je mensen hierin moet opleiden. Edutrainers is er om leraren in het onderwijs meer techsavvy te maken. Om ze te helpen om digitale didactiek eigen te maken. De kinderen zijn digital natives: Ze zien dagelijks al tech vanaf dat ze baby zijn, maar dat betekent niet dat ze vlekkeloos weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Dit is voor veel mensen die ook al wat langer meelopen ook niet zo intuïtief.”

Sowieso is ontwikkelen een sleutel in Laura’s leven. “Ik ben een self made woman, ik heb altijd alles zelf aangepakt, en evolueer constant. Haar streefdoel is om leraren te faciliteren met hun eigen ontwikkeling, onder andere door praktische en direct toepasbare e-learnings te maken, zodat ze beter les kunnen geven en technologie daarin kunnen integreren. Als je nu naar de PABO gaat of de lerarenopleiding volgt, dan zal je zien dat digitale geletterdheid en digitale didactische vaardigheden helaas niet eens vaste componenten zijn van het curriculum om leraar te worden.

Laura studeerde International Business & Trade en ging later de IT in. Na diverse functies bij bedrijven als Dell, de Rolf Groep en Bechtle werd ze gevraagd bij Edutrainers in maart 2019. De initiële opdracht was om een commerciële propositie te maken. Na een paar maanden en het opzetten van een sterke basis werd ze gevraagd of ze interesse had om directeur te worden, en het bedrijf verder te gaan leiden. “Ik voelde me vereerd en nam deze mooie uitdaging met open armen en gezonde spanning aan.”

Vrouw, moeder en CEO

“Ik was 33 en moeder van twee kleine kinderen toen ik het aanbod kreeg om Edutrainers over te nemen. Mijn man wist dat ik die ondernemersgeest had en steunde mij volledig. Deze uitdaging was voor mij duidelijk de volgende stap. Na 1,5 jaar in deze functie kan ik zeggen dat de rol van CEO een combinatie is van hard werken, veel passie en soms een beetje geluk.”

Laura is enorm trots op haar rol: “Ik heb altijd gezegd: ooit heb ik mijn eigen bedrijf en ben ik aan de leiding. Ik had niet gedacht dat ik deze rol op deze leerftijd zou bereiken. Ik had eerder gedacht dat ik en mijn kinderen wat ouder zouden zijn. Maar ik weet ook dat je je eigen kansen creëert. Het combineren van moederschap en CEO, dat is echter mijn grootste trots. Als je dat echt wil, dan kun je dat. Het is keihard werken, maar ga je passie achterna en zorg voor een goed ondersteuningssysteem.”

De snelheid van tech versus de snelheid van het onderwijs

Laura staat nog veel werk te wachten. “Je moet zorgen dat je de snelheid van tech kunt terugschalen naar de snelheid van de onderwijswereld. Het is onmogelijk voor leraren om bij te houden wat de technologische ontwikkelingen zijn en om deze ook nog te vertalen naar hun dagelijkse lespraktijk. We dienen met Edutrainers altijd relevant te zijn en ervoor te zorgen dat de juiste vertaling beschikbaar is tussen de tech wereld en de wereld in de klas. Het lesgeven met integratie van technologie is niet meer weg te denken. Daarom streven we er met elkaar naar om het onderwijsveld te helpen met de kennis van de praktische uitvoering. Samen werken we aan nog betere leraren voor elk kind.

De grondslag van het Programma Digitaal Didactisch vaardig van Edutrainers is het Europese Framework van Digital Compententies of Educators. Ook zijn de kernwaarden van het bedrijf nauw verbonden aan de Verenigde Naties, sustainable development goals, in dit geval nummer 4, quality of Education. Ze lobbyen voor de integratie van vakken rondom Digitale geletterdheid in de opleiding voor leraren. “Het is noodzakelijk dat de leraren op de juiste manier worden opgeleid, met de juiste vaardigheden, zodat ze de kinderen goed onderwijs kunnen geven en kunnen voorbereiden op de banen van morgen. “De taak van Laura als CEO aan het hoofd van een tech bedrijf heeft duidelijk ook een maatschappelijk doel.”

Voor andere vrouwen die grote stappen willen zetten in hun carrière heeft Laura tot slot nog goed advies: “Vaak zijn wij als vrouw zelf de grootste beperking. Er zijn talloze voorbeelden over de jaren heen van vrouwen die succesvol zijn geweest in welke omstandigheden dan ook. Dus ga ervoor! Werk met integriteit en eerlijkheid, voer uit wat je belooft, zorg dat alles wat je doet kloppend is, en laat zien dat je eigen vaardigheden en wie je bent de sleutel zijn van jouw succes.”

Laura Walter-Goudsmit is in de run om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt eind deze maand op TechGirl het stemronde-artikel vinden. Houd ons in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.