Koning Willem-Alexander heeft een hekel aan kaas

Dit is overduidelijk fake news. Niet alleen omdat het gek zou zijn als de Nederlandse Koning der kaaskoppen zijn ongenoegen zou uitspreken over een van onze grootste exportproducten, maar ook omdat je hier op een techsite bent. Er is nu AI ontwikkeld op MIT in Amerika, waardoor fake news kan worden gedetecteerd.

Fake news is vooral in Amerika een groot probleem. Menig Amerikaan komt regelmatig misleidende artikelen op nieuwswebsites tegen. Soms is dat makkelijk gespot, zoals onze kop hierboven, maar het is in veel gevallen veel subtieler, waardoor het moeilijk te beoordelen is of je met iets echts of iets neps te maken hebt.

AI tegen fake news

Daarvoor heeft universiteit MIT, en dan specifiek het Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) in samenwerking met het Qatar Computing Research Institute, een programma ontwikkeld waarmee via een artificial intelligence-systeem kan worden beoordeeld of een bron accuraat is. De onderzoekers hebben 1.000 nieuwsbronnen gebruikt en die beoordeeld op in hoeverre er feiten en vooroordelen in de uitingen te vinden zijn.

Volgens de onderzoekers mag nepnieuws dan vooral worden verspreid via social media, er is altijd een bronwebsite nodig. En, zo menen ze, als een bronwebsite al eens nepnieuws heeft geplaatst, dan is de kans groot dat dat weer gebeurt. De AI beoordeelt de websites op ge-crowdsourcede encyclopedieën, de structuur van de URL’s van het nieuws en social media. Er zijn maar 150 artikelen nodig om te beoordelen of een nieuwe bron kan worden vertrouwd. Uiteraard kijkt het ook naar de complexiteit, het onderwerp, de structuur en het sentiment van het artikel. Allemaal om de wereld net even wat eerlijker, opener en oprechter te maken.

Later deze maand wordt er meer bekendgemaakt over deze nieuwe technologie.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.