Jlab oordopjes

Jlab in-ear oordopjes: dit is het verschil tussen Jbuds Air ANC en Jlab Go Air POP

New Music Friday is een cadeautje dat je elke week van Spotify krijgt: een doos bonbons met allemaal muziek om van te bepalen of je het tof vindt en wil bewaren of niet. Deze week luisterden we New Music Friday met twee verschillende oordopjes: Jbuds Air ANC en Jlab Go Air POP. Welke zijn beter?

Audio

Over het algemeen ben ik niet heel gevoelig voor audio. Of ik nu naar het geluid van mijn televisie luister of van een soundbar. Natuurlijk is het wel merkbaar en mooier bij menig soundbar, maar het is niet per se iets wat ik heel belangrijk vind. Als het tenminste om televisie gaat. Ik denk daar anders over als ik op de fiets, tijdens het hardlopen of tijdens het wandelen naar Spotify luister. Dan wil ik een goede audiobeleving.

Toen we de Jlabs op de redactie binnenkregen, dacht ik in eerste instantie dan ook: ‘Ik weet het niet hoor…’ Zeker de Jlab Go Air POP leken me eerder iets wat me gehoorproblemen kon opleveren dan luistergenot. Ietwat aarzelend stak ik ze dan ook in mijn oren, denkende dat ze voor die lage prijs van 27 euro vast niet goed zouden paren, laat staan dat ik er geluid uit kon horen. 

Dat had ik even goed mis! Het paren was zelfs heel vanzelfsprekend: je haalt ze uit het doosje en ze geven zelf aan dat ze klaar zijn.. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kun je muziek luisteren. Er is verder op de Jlab Go Air POP-oordopjes weinig in te stellen, want ze bevatten geen ruisonderdrukking. Gewoon maar iets aandoen dan. Enigszins verbaasd zat ik op mijn fiets: dat geluid was helemaal niet zo heel slecht.

Geen dreunende bas

Laat ik vooropstellen dat het geluid niet zo goed is als dat van oordopjes in een veel hogere prijsklasse. Daarvoor is het geluid wel net even te veel ‘los zand’. Je merkt bijvoorbeeld dat een bas wel hoorbaar is, maar niet bepaald lekker doordreunt. Het geluid klinkt hierdoor niet zo rijk, maar juist wat simpel en plat. Toch is dat vooral als je oplet, want uiteindelijk viel het me 100 procent mee hoe het geluid van de JLab-oordopjes klinkt. 

Ook het idee dat je voor een paar tientjes al oordopjes hebt die je in hun case kunt opladen en waarmee je in totaal zo’n dertig uur kunt luisteren is top. Wel moest ik even wennen aan de methode van opladen, want je kunt de case niet opladen met de oplader van je telefoon. Er zit in de case een draadje met een USB-A-aansluiting verwerkt. Dat ziet er grappig uit en heeft als voordeel dat je niet elke keer een telefoondraad bij je moet hebben om het apparaat vol te laden, omdat hij zijn eigen draad al mee heeft. Wel duurt het opladen via USB-A wat langer, dus heb daarin wel wat geduld.

Eenzelfde soort oplaadcase (maar dan groter) zien we bij de grote zus van Jlab Go Air POP. De Jbuds Air ANC zijn echt bedoeld voor wie niet gestoord wil worden bij het muziek luisteren (of podcast luisteren of gewoon slapen in de trein). De ruisonderdrukking staat niet zo stevig in zijn schoenen als bij andere merken, maar voor de 85 euro die deze oordopjes kosten is het niet heel slecht. Het geluid is ook goed en iets rijker en dieper dan dat van de POP-variant. Wel had ik wat ruzie met de rubbertjes die om de oordopjes heen zitten. Die flubberen nogal en zorgden op een moment zelfs voor een oplaadprobleem, waardoor ik maar met één oor kon luisteren tijdens een vrij lange treinreis.

Jlab oordoppen

Plastic

Balen, maar geen ramp natuurlijk. De oordopjes voelen erg plastic aan wat erg jammer is. Je merkt het al als je de case vast houdt: de oordopjes behoren tot een low-budgetmerk, zeker in het geval van de POP-variant is dat erg duidelijk. Ook is er geen app waarmee je de oordopjes kunt gebruiken, dus je moet zelf opzoek in de bijgeleverde informatie (of online) hoe je ze instelt. Zo kunnen de Air ANC’s bijvoorbeeld drie verschillende muziekprofielen hebben, die je alleen kunt instellen door een paar keer te tikken op het oordopje. Daarbij moet je maar net weten wat 1, 2 of 3 piepjes betekenen. Het ene profiel klinkt wat schel, het andere is beter geschikt voor muziek met flink wat bas. 

Al met al is het verschil tussen beide oordopjes wel vrij groot. De Air ANC’s zien er net even wat luxer uit, bevatten ruisonderdrukking en kun je langer (40 uur) mee luisteren (waarbij je dan wel tussentijds moet opladen in de case). Ik denk dat ik iemand, die op zoek zou zijn naar oordopjes van rond de 100 euro, echter eerder andere oordopjes zou aanraden, zoals JBL Reflect. Zoekt iemand echter oordopjes van minder dan 30 euro, dan zijn de Jlab Go Air POP-oordopjes helemaal geen slecht idee. Het is misschien gek, maar hoewel de Air ANC’s beter zijn in veel opzichten, zouden we die dus uiteindelijk minder snel aanraden dan die goedkopere variant.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.