laptop sneller maken

Je laptop sneller maken? Zo doe je dat!

Zoals ik al eerder heb verteld, was mijn oude laptop in zijn laatste jaren behoorlijk traag aan het worden. Niks geks, want na een jaar of twee hebben de meeste laptops de neiging om trager te worden. Toch was ik hartstikke blij met mijn vervanger: de Asus Zenbook UX305F. Deze razendsnelle laptop is een ultrabook. Dit houdt dan ook onder andere in dat het opstarten binnen enkele seconden gebeurd is! Dat is toch wel heel wat anders dan 20 minuten moeten wachten tot je aan de slag kunt ;-). Nu heb ik dan ook geen last meer van een trage laptop, maar toch zocht ik het volgende uit: hoe kun je je laptop sneller maken? NB: Dit geldt voor Windows.

1. Ruimte vrijmaken

Op een Windows computer is er een optie in het systeembeheer om schrijfruimte vrij te maken. Meer schijfruimte betekent snellere prestaties! Ook helpt het om wat programma’s of bestanden te verwijderen als je deze niet meer gebruikt. Verder zijn er speciale programma’s, zoals CCleaner, die je kunt installeren om je laptop op te ruimen.

2. Virusscanner

Controleer vooral ook eens of je geen last hebt van virussen, spyware of malware op je laptop. Deze virussen kunnen je laptop erg traag maken. Scan je computer eens met een virusscanner, ook al wordt je laptop al continu beschermd. You never know!

3. Hardeschijf defragmenteren

Klinkt moeilijk, maar het valt mee. Hoe meer gegevens en bestanden in aanraking komen met je hardeschijf, hoe gefragmenteerder deze wordt. Het is dus een idee om je hardeschijf eens te defragmenteren. Dit kan via Windows Schijfdefragmentatie of via speciale programma’s. Durf je dit niet aan, neem je laptop dan eens mee naar iemand met wat meer ervaring op dit gebied.

4. Drivers updaten

Drivers zijn stuurprogramma’s die dingen aansturen zoals je toetsenbord, muis, etc. Het is belangrijk dat deze up-to-date zijn, anders kunnen deze drivers je laptop vertragen. Update je drivers via Windows zelf updaten of via SlimDrivers.

5. Internet versnellen

Als iets het bloed onder mijn nagels vandaan kan halen, is het traag internet. Vooral als je haast hebt is het verschrikkelijk. Enfin, om mee te beginnen kun je de toolbar, plugins of addons in je browser weghalen of uitschakelen. Het is browserafhankelijk waar je dit precies kunt doen, maar meestal vind je dit terug in iets zoals ‘Instellingen’. Verwijder ook eens in de zoveel tijd cookies en tijdelijke internetbestanden.

6. Onderdelen vervangen

Dit is helaas wel een optie die het een en ander kost, maar die je laptop wel sneller kan maken. Bezit je laptop weinig RAM-geheugen, koop dan wat bij. Ook kun je je hardeschijf vervangen met een SSD-schijf. Deze is sneller.

Hoe maak jij jouw laptop sneller? Deel je tip!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.