Kat voor laptop

Je kat een camera omhangen: handige tool of privacyinbreuk?

Vraag jij je ook wel eens af wat jouw kat allemaal uitspookt overdag als jij aan het werk bent? Het is niet heel aannemelijk dat ‘ie stil in een hoekje zit tot je weer thuis bent. Of misschien is je kat, ondanks dat strikte dieet, toch veel dikker geworden en vermoed je dat je kat stiekem bij een ander adres wat eten ophaalt. Voor je je kat uitroept tot een verrader, is het misschien handig om een camera aan je kat te hangen om dat te na te gaan. Maag mag dit eigenlijk wel?

Kat camera

Je vraagt je misschien af wat je je moet voorstellen bij het gebruiken van zo’n camera. Hoewel het wel tof zou zijn als het zou kunnen, is het qua gewicht en formaat waarschijnlijk niet mogelijk om een GoPro aan je kat zijn staart of halsband te knopen. Er bestaan wel wat kleinere camera’s die je aan de halsband van een kat kunt bevestigen. Op die manier heeft hij of zij er waarschijnlijk geen last van.

In de meeste gevallen worden de beelden opgeslagen op een geheugenkaart. Je kunt de beelden dan terugkijken wanneer je de camera uitleest. Wil je live meekijken hoe je kat een muis achterna rent, dan zal je een camera met wifi moeten kopen. De vraag is alleen wel of je dat er qua kosten voor over hebt. Daarnaast vragen wij ons af hoe zwaar en groot zo’n camera dan is, en of dat dus nog wel te doen is voor je favoriete huisdier.

Mag zo’n camera wel?

Voor je nu naar de winkel rent: mag je eigenlijk wel een camera aan je kat hangen? Of dit mag, is heel erg afhankelijk van wat je kat precies filmt. Een factor om te bepalen of er sprake is van een privacyinbreuk, is of er sprake is van een openbare of niet-openbare plek. Film je op een niet-openbare plek, dan is de kans steeds groter dat je filmt terwijl dat niet mag.

Bedenk je in dat kader eens dat een kat behendig over dingen heen kan klauteren en zo overal en nergens kan komen. Dat jij niet over de schutting kruipt van drie buren, betekent niet dat de kat zich ook ervan bewust is dat dit niet mag. En stel je eens voor dat de kat naar binnen kijkt, en vervolgens de buurvrouw op het toilet ziet zitten met de deur open… Dat jij dit dan hebt vastgelegd, is toch een behoorlijke privacyinbreuk.

Filmt de kat alleen jouw tuin, zonder hierbij mensen op film vast te leggen, dan is het een ander verhaal. Maar dat zal niet de reden zijn waarom jij een camera voor je kat koopt. Je wil juist zien waar de kat is als hij niet thuis is, toch? Omdat je niet altijd in de hand hebt waar je kat loopt, en wat hij daardoor dus filmt, kun je misschien beter kiezen voor een wat veiliger alternatief. Met een GPS-tracker zie je bijvoorbeeld ook waar je kat is geweest, zonder dat deze hierbij beelden heeft vastgelegd.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.