usb stick in laptop

Je data op een USB-stick beveiligen: zo doe je dat!

Je data op een USB-stick beveiligen is geen slecht idee. Je kan je stick altijd kwijtraken en als er dan (gevoelige of persoonlijke) data opstaat, ben je die kwijt. Jouw foto’s, documenten en administratie liggen dan op straat… De vinder kan heel simpel de data op jouw USB-stick uitlezen door ‘m te gebruiken. Reden genoeg om je USB-stick te beveiligen tegen ongewenste gebruikers. Wil je weten hoe je dat doet? In dit artikel delen wij 3 tips voor databeveiliging van je USB!

Datalek, gegevens gestolen, hacks… Je leest er bijna iedere dag wel over in het nieuws. Het is dan ook zó belangrijk om jouw gegevens goed te beveiligen. Waarschijnlijk heb je goede wachtwoorden op je accounts en maak je (zo niet, doe ’t alsnog!) gebruik van two-factor authentication. Maar heb je er weleens over nagedacht dat je ook je externe opslag kan beveiligen? Zowel USB-sticks als externe schijven bevatten een bron van informatie en data. Je kan dit gemakkelijk versleutelen (beveiligen). Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoord op je USB-stick. En er zijn zelfs beveiligde USB-sticks met pincode. Lees maar eens mee.

Een USB-stick beveiligen: de mogelijkheden

Ik zet in dit artikel drie mogelijkheden op een rij om je USB-stick (of externe schijf) te beveiligen.

1) Een wachtwoord zetten op je USB-stick

Een wachtwoord op je USB-stick zetten is misschien wel de makkelijkste manier om – nu, tijdens het lezen van dit artikel nog – je data te beveiligen.

Heb je een Windows-computer? Dan kun je gebruik maken van Bitlocker; een ingebouwde beveiligingsfunctie. Je doet dit door via de instellingen van Windows BitLocker in te schakelen op je USB-stick. Vervolgens kies je een wachtwoord et voilà.

Heb je een Macbook? Dan kan dat ook via het systeem zelf. Selecteer in je menu links je externe device en kies voor ‘Encrypt’. Stel vervolgens je wachtwoord in.

2) USB-sticks met pincode

Er bestaan beveiligde USB-sticks met pincode. Nu denk je misschien ‘huh, hoe dan?’. Dat dacht ik eerst namelijk ook. Het zit zo in ons geheugen dat een USB-stick een stickie is dat je in je computer steekt om er vervolgens moeiteloos mee te kunnen werken. Er zijn echter ook USB-sticks met een numeriek toetsenbord. Je moet dan dus daadwerkelijk een pincode invoeren om tot de bestanden op je USB te komen.

Er zijn ook speciale varianten waarmee je bijvoorbeeld data op micro-SD kunt opslaan en uitlezen, zoals de iStorage datAshur SD, zie ook de afbeelding. Dit is een PIN-geverifieerde, hardware-gecodeerde USB Type-C flashdrive waarmee je je data dus erg veilig stelt. Er is een 8-64 cijferige PIN-code nodig (die je zelf instelt) om bij de gegevens te kunnen.

datAshur SD

3) In een fysieke kluis

Je kunt je USB-sticks natuurlijk ook in een kluis (of iets dergelijks) leggen, maar dan is deze nog niet helemaal goed beveiligd. In een kluis is je USB alleen veilig wanneer deze dus niet wordt gebruikt. Zodra je ‘m eruit haalt om ‘m in te zetten kun je ‘m kwijtraken en dan liggen je gegevens alsnog bloot.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met E-quipment.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.