Tinderende vrouw

Is Tinder een datingapp of een seksapp?

Tinder is af en toe een grote snoepwinkel. Je kunt heel onschuldig blijven swipen en chatten met leuke mannen en vrouwen, maar je kunt ook afspreken. Tinder draait altijd erg om de foto’s en menig Tinderaar heeft niet eens een tekst in zijn profiel. Het is een feit dat het in eerste instantie om looks draait: wordt de app terecht neergezet als een seksapp? We duiken erin.

Of Tinder een seksapp of een datingapp is, dat is hetzelfde als vragen of je bij een supermarkt komt voor je gezondheid of om een moddervette kettingroker te zijn. Het draait uiteindelijk om de keuzes die je maakt: ga je voor die gezonde sinaasappel of die zware shag? Zo zit het ook bij Tinder, al is het hier soms iets minder duidelijk waarvoor je precies kiest. Er zijn Tinderaars die al in hun profiel schrijven dat ze op zoek zijn naar een serieuze relatie of slechts iets casuals, maar soms is het niet helemaal uit een profiel op te maken.

Tinder voor seks of voor liefde?

Het klinkt een beetje vreemd, maar vraag het gewoon op de man af als je er nieuwsgierig naar bent. Als hij of zij niet helemaal weet wat het is, of het alleen voor seks zal zijn of ook voor liefde, dan kan hij of zij dat op dat moment aangeven. Wees wel gewaarschuwd: zo’n vraag kan -zeker vroeg in een gesprek- iemand tegen de haren instrijken. Aan de andere kant is duidelijkheid wel zo prettig, zeker als jij juist puur naar of het één, of het ander op zoek bent.

Je kunt je op Tinder soms wat ongemakkelijk voelen als je op zoek bent naar een relatie. Veel mensen proberen erg tof te doen en soms kan het lijken alsof iedereen op zoek is naar hook-ups. Zeker als je als vrouw ook in vrouwen geïnteresseerd bent, dan is het aantal stelletjes op zoek naar trio’s een veelvoorkomende Tinderkaart. Aan de andere kant: voor hetzelfde geld mondt zo’n trio uit in een langere verhouding en worden jullie alledrie verliefd op elkaar en eindigt de hook-up alsnog in een relatie: het kan soms vreemd lopen. Zeker nu we mede door Tinder steeds meer in een datingland veranderen, is het ook weer niet heel vreemd dat relaties schaarser lijken te worden. Het kan altijd beter, slimmer, mooier en dat heeft sowieso zijn weerslag op liefde in ons land, en in onze wereld.

50 miljoen gebruikers

Goed, even terug naar de zo simpel lijkende vraag: is Tinder een seksapp of een datingapp? Uiteindelijk ligt dat geheel aan jezelf. Sommige mensen vinden het niet sexy om duidelijkheid te vragen, maar zeker als je juist alleen het ene of juist alleen het andere wil, dan is dat wel iets essentieels om te weten voor je aan het daten slaat. En ja, dates eindigen vaak in meer: of dat nu seks is of een relatie, dat kan haast niet anders op een relatieplatform dat maar liefst 50 miljoen gebruikers telt. 

Psychologen hebben zich overigens ook over de vraag gebogen en zeggen dat het erop lijkt dat er meer mensen op zoek zijn naar hook-ups, dus seks zonder verdere opvolging in de vorm van een relatie. En mensen die daarnaar op zoek zijn, grijpen vaker naar mobiele dating apps als Tinder. Deze geven je immers heel snel toegang tot een enorme bibliotheek aan potentiële bedpartners. Plus: iemand die op zoek is naar een onenightstand, zal morgen terugkomen op het platform om weer naar een onenightstand te zoeken.

Iemand die naar een relatie zoekt, zal waarschijnlijk langere tijd spenderen met het hof maken van één persoon. Dus ja, de kans dat je mensen tegenkomen die het Tinder-spel alleen spelen voor de hook-ups is aanzienlijk groter. Maar speel je dit spel slim, dan kun je daar zomaar de vader of moeder van je kinderen tegenkomen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.