hyperlinken link

Is hyperlinken link?

Iedereen plaatst wel eens een link op een forum, sociale media of website. Dat mag, want een link plaatsen is in principe toegestaan. Is hyperlinken link? Er zijn alleen wel uitzonderingen waar je als Techgirl op moet letten.

Een link plaatsen is niet toegestaan als je verwijst naar een tekst die een strafbare belediging bevat: smaad of laster. Daarnaast mag je niet hyperlinken als je daarmee auteursrechten schendt. Maar wanneer schendt je eigenlijk auteursrechten met het plaatsen van een link?

Inbreuk op Auteursrecht

Hyperlinken naar een website waarop onrechtmatige content staat (bijvoorbeeld muziek waar de auteursrechthebbende geen toestemming heeft gegeven) is toegestaan. Het is alleen wel verboden als jouw link het mogelijk maakt dat een nieuw groot publiek de publicatie te zien kan krijgen. Dat is grofweg het geval als jij de allereerste hyperlink naar een werk, bijvoorbeeld een foto of film, plaatst. Dat recht heeft alleen de auteursrechthebbende. Recent is er veel opschudding over deze hoofdregel. Dat komt doordat hyperlinken relatief nieuw is en er weinig rechtspraak is rond het hyperlinken. Een voorbeeld is de zaak van Geenstijl/Sanoma.

Geenstijl /Sanoma

Geenstijl plaatste in oktober 2011 een link naar de nog niet gepubliceerde playboyfoto’s van Britt Dekker. Die foto’s stonden op de website Filefactory.com. Volgens Sanoma, de uitgever van Playboy, was de opslag van de foto’s op Filefactory ‘volmaakt privé’. Rechtbank Amsterdam stelde dat er in dit geval een inbreuk was gemaakt op het auteursrecht van Sanoma. De foto’s van Britt werden namelijk dankzij de link van Geenstijl raadpleegbaar voor een nieuw groot publiek.

MobileMobile

Geenstijl ging in hoger beroep en met succes. Het Hof oordeelde namelijk dat er geen sprake was van een openbaarmaking van de foto’s aan een nieuw publiek. Volgens het Hof was de opslag op Filefactory helemaal niet privé en waren de foto’s al openbaar. De partijen laten het niet bij deze uitspraak en zijn eind 2014 verder gegaan met procederen bij de Hoge Raad. Het zal nog jaren kunnen duren voordat de Hoge Raad een uitspraak doet in deze zaak.

De conclusie is dat je gewoon mag linken naar elke website, tenzij je daarmee teksten met laster of smaad openbaar maakt. Daarnaast mag je door het plaatsen van je link geen nieuw groot publiek toegang geven tot een afbeelding of ander werk. Het plaatsen van een eenvoudige hyperlink is vrijwel altijd toegestaan. Alleen als je hyperlink toegang geeft tot een werk dat ‘prive’ is opgeslagen (dat is vaak het geval als het bestand beveiligd is) kan dat link zijn.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.