macbook-air-op-grijze-houten-tafel

Is Flipper Zero gebruiken legaal, of mag het eigenlijk niet?

Flipper Zero is een bijzondere gadget. Het is een schattig lijkend apparaat dat stiekem een keiharde hacktool is. Je kunt hem online gewoon heel makkelijk te kopen. Je hoeft geen zwarte hoodie aan: het darkweb bezoeken is voor het kopen van deze gadget niet nodig. Maar, maakt dat het apparaat helemaal legaal?

Flipper Zero is een beetje zoals een mes. Je kunt ze gewoon vrij kopen, maar dat wil niet zeggen dat je er dan maar alles mee moet doen. Een mes is in de keuken helemaal prima om tomaten mee in blokjes te hakken, maar wanneer je datzelfde mes op een druk station in iemands borst duurt, dan is het toch anders. De Europese Unie keurt hem ook goed, mits je de variant koopt die voor de EU is gemaakt. 

Flipper Zero legaal?

Hoewel dit een goede tool is voor pentesters, zit het gevaar hem niet zozeer in het hacken van mensen hun gegevens, maar wel in het uithalen van pranks. Je ziet het hier en daar al op social media voorbijkomen: je kunt met dit apparaat echter ook de privacy van anderen in het geding brengen. Het is daarnaast mogelijk om er bijvoorbeeld hotelkamerpasjes mee te klonen, waardoor je jezelf toegang kunt verschaffen tot de kamer van een ander. Echter hangt het wel weer van het type systeem af of dat ook daadwerkelijk lukt.

Het is in ieder geval een omstreden apparaat. Het is bijvoorbeeld door Amazon van een ban voorzien sinds een maand, omdat het een ‘dienst is om kaarten mee te skimmen’. Maar ja, het is tegelijkertijd ook een mooie, open source-tool die ervoor zorgt dat heel veel mensen technologie beter gaan begrijpen. Bovendien valt of staat het gebruik van deze tool bij de gebruiker: het is aan haar om te bepalen of zij hem voor goed of slecht gebruikt. Je kunt er ook heel goede dingen mee doen waar juist heel veel mensen bij gebaat zijn op een positieve, legale manier.

Dus ja, het is een beetje een kwestie van wat we kennen met pistolen, hoewel die volledig zijn gemaakt om te moorden en dat is Flipper Zero aller minst, maar toch: guns don’t kill people: people do

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.