Website Accessibility

Is een Marktplaats betaalverzoek veilig?

Vond je dat ene Sinterklaascadeau toch niet helemaal geweldig, of heb jij van de Kerstman iets gekregen waarvan je je afvraagt of de beste man je wel kent? Mocht je er echt toe willen overgaan: je verkoopt dit soort dingen gemakkelijk via Marktplaats. Maar, is gelijk oversteken of zo’n betaalverzoek veilig te noemen?

Marktplaats kent meerdere manieren om te zorgen dat je als koper veilig kunt betalen aan je verkoper, en je als verkoper weet dat je netjes je geld krijgt. Het voordeel van deze diensten: betaalverzoek en gelijk oversteken, dat is dat je meteen een bericht krijgt dat er is betaald.

Niet meer wachten

Je hoeft dus niet te wachten tot het bedrag op je bankrekening staat om alvast iets op te sturen. Hierdoor heeft de koper eerder zijn goederen -waar hij of zij wel degelijk voor heeft betaald- in huis.

Voor ik duik in de veiligheid van deze diensten, is het handig om te vertellen wat ze precies zijn en wat het verschil is tussen de twee. Het betaalverzoek is een betaalmethode waarbij je koper betaalt met iDEAL. Er komt wel een extra toeslag bij van 40 eurocent. Hierdoor krijgt de verkoper echter een berichtje dat de betaling is voltooid en dat deze morgen op de rekening van de verkoper staat.

40 cent voor de service

Het pakje kan dan tenminste vast op de bus. Gelijk oversteken is eigenlijk hetzelfde als een betaalverzoek en kost ook 40 cent, maar daarbij wordt het geld niet na een dag overgemaakt bij de verkoper. Het wordt pas overgemaakt als het pakketje is afgeleverd bij de koper.

MobileMobile

Zolang je je verzendbewijs van de pakketdienst fysiek goed bewaard hebt, kun je er in principe vanuit gaan dat betaalverzoek en gelijk oversteken veilig zijn. Zelfs als de koper nooit meldt het pakket te hebben ontvangen, krijg je na zeven dagen alsnog je geld gestort.  En als je als koper geen pakje hebt ontvangen, dan krijg je je geld ook terug.

Marktplaats betaalverzoek veilig?

Zolang je de diensten gebruikt, kun je er meestal wel vanuit gaan dat de persoon die bij je koopt zuivere koffie is. Wordt er heel moeilijk gedaan over de toeslag van 40 cent (en in sommige gevallen een percentage van het verkoopbedrag), dan heb je mogelijk te maken met een oplichter.

Marktplaats is zeker veiliger geworden door de toevoeging van deze twee betaalmethoden. Gewoon gebruiken dus, en als iemand er ingewikkeld over doet: zoek dan naar een andere koper.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.