iOS 16: alles wat je moet weten

Hey iPhone liefhebber! Sinds een paar dagen is de publieke bèta van iOS 16 uit, dus ook jij kan ‘m nu installeren! Maar wat gaat er allemaal veranderen na de update naar iOS 16? Ik vertel je alles wat je moet weten over iOS 16.

Tijdens de WWDC (World Wide Developers Conference) vorige maand werd ‘ie al aangekondigd: iOS 16. Deze versie van iOS is te installeren op de iPhone 8 en hoger. Met deze nieuwe versie van het besturingssysteem gaan er een aantal dingen veranderen. Lees daarom snel verder!

Vergrendelscherm

Vanaf iOS 16 is er een nieuwe variant van het vergrendelscherm. Je kunt je vergrendelscherm zelf customizen. Zo kun je foto’s bijvoorbeeld voor de tijd zetten, wat meer diepte geeft aan je scherm. Een ander onderdeel van dit customizen is het toevoegen van widgets. Je kunt je agenda toevoegen aan het vergrendelscherm, of bijvoorbeeld het weerbericht. Ook grappig, je kunt je favoriete emoji’s gebruiken om je scherm te ontgrendelen. Kortom, het vergrendelscherm kan veel persoonlijker gemaakt worden.

Berichten

In de berichten app gaat er behoorlijk wat veranderen na de update naar iOS 16. Zo kun je berichten die al verstuurd zijn achteraf nog aanpassen (kan altijd van pas komen ;)). Ook is het mogelijk om berichten te verwijderen, voordat de ontvanger ze gezien heeft. Berichten als ongelezen markeren is een andere optie vanaf iOS 16, op deze manier kun je ze later makkelijker terugvinden.

De Shared with You functie, die al sinds iOS 15 bestaat, wordt in iOS 16 naar een hoger niveau getild. Door middel van deze functie worden filmpjes, muziek of andere media die gedeeld worden, automatisch in de juiste app geopend. In iOS 16 is dit een stapje verder gebracht. Je kunt zo content op hetzelfde moment bekijken als je vrienden. Dit kan allemaal via de berichten app en op de achtergrond kun je ook nog eens gewoon door blijven chatten, handig!

Maps

Een functie waar we denk ik allemaal al wel een tijdje op aan het wachten waren, maar eentje die eindelijk beschikbaar zal zijn in Apple Maps als je iOS 16 geïnstalleerd hebt: Multistep routing! Op deze manier kun je meer dan één bestemming invoeren (om precies te zijn: tot wel 15 bestemmingen), en zo je reis veel makkelijker plannen.

Ook zal het uiterlijk van Apple Maps veranderen. Er zijn namelijk elf landen (waaronder Nederland, yeey!) die dit jaar ook (in de Verenigde Staten was dit al enige tijd beschikbaar) het nieuwe uiterlijk van Apple Maps zullen krijgen. Dit nieuwe design voegt veel meer detail toe aan Street view. Via deze link kan je zien hoe dat er uit zal zien.

Mail

Waarschijnlijk niet de meest fancy app op je iPhone, maar ook hier gaan wat dingen veranderen door iOS 16. Zo gaat de Mail app je berichten scannen, om je te waarschuwen als je iets belangrijks vergeet. Geen bijlage toegevoegd? Met iOS 16 zul je dit niet zo snel meer vergeten.

Ook kun je mailtjes schrijven en instellen wanneer je wilt dat deze mailtjes verstuurd zullen worden. Je telefoon zal je dan nog wel een reminder geven vlak voor de mail verstuurd gaat worden, mocht je je bedacht hebben.

Gedeelde foto bibliotheek

Zo’n foto bibliotheek kan best veel geregel zijn als er veel mensen toegang willen. Met iOS 16 is dit echter verleden tijd. Apple heeft er voor gezorgd dat je nu met z’n allen (althans, tot en met 6 personen) toegang kunt krijgen tot een foto bibliotheek. Hier kun jij foto’s vanuit je bestaande bibliotheek aan toevoegen, maar de rest van de groep kan dit ook. Ook kan iedereen foto’s bewerken of verwijderen, wel zo handig.

Nintendo Joy-Cons gebruiken op je iPhone

Een van de dingen die ik zelf denk ik wel het allerleukste vindt: iOS 16 komt met een ondersteuning voor de Nintendo Joy-Cons. Sommige Nintendo spellen doen het al erg goed in de App Store en zijn nu dus ook te spelen met je Nintendo Joy-Cons. Hoe cool?! Je kan de Joy-Cons met je iPhone verbinden via bluetooth.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.