Inge Scholten

Inge Scholten: “Ik stuur soms mannen beteuterd terug naar hun stoel”

Toen ze 14 jaar was, liet ze haar vader nog zuchtend weten dat ‘dat internet’ toch helemaal niets zou worden. Inmiddels is onze potentiële TechGirl van de Maand Inge Scholten daar wel op teruggekomen. Nu staat ze zelfs aan het roer van TechTeach! 

Ze was vroeger wel bezig met LEGO en Meccano, maar computers vond ze totaal niet interessant. Inge Scholten veranderde echter van mening toen ze van haar oom een cadeau kreeg. “Ik kreeg in mijn tienerjaren, na mijn fameuze uitspraak over het internet, twee halve computers van mijn oom. Ik moest kijken of ik daar iets beters van kon maken. Ik vond dat leuk! Harde schijven en moederborden uitwisselen en ineens werkte er iets!”

Inge ging desondanks niet de IT in. “Ik wist niet wat ik moest doen. Mijn vader werkte in een museum, dus ik dacht: ik ga een museumopleiding doen. Daar leer je collectiebeheer en hoe je tentoonstellingen organiseert. Ik kon er mijn draai niet zo vinden, dus ik ben uiteindelijk een bibliotheek-opleiding gaan doen. Het had veel raakvlakken met de museumopleiding, maar ik vond een leuke stageplek waar ik computerles kon geven.”

Inge Scholten

Inge Scholten vermaakte zich naar eigen zeggen prima met ouderen in ‘zo’n lekker benauwd lokaal’. Gelukkig kon ze daarmee doorgaan. “Vanuit Den Haag verhuisde ik naar Nijmegen, waar ik mijn eerste baan kreeg die iets met IT te maken had. Ik gaf workshops vanuit de bibliotheek. Dus bijvoorbeeld ouderen uitleggen wat Facebook is en hoe je het kunt gebruiken. Helaas stopte die baan en moest ik weg bij de bieb.”

Toen is het idee voor TechTeach ontstaan. “Helaas mislukte het toen door de economische crisis. Niemand had geld om een ZZP’er in te huren. Marketing was ook lastig, want ik wist niet hoe, en er was natuurlijk Student Aan Huis. Ik ben uiteindelijk in een andere bieb gaan werken. Ze zochten een vrijwilliger en ik zat in het bekende ‘in-between-jobs’. Dus ja, ik dacht, ik doe het gewoon, je weet nooit wat eruit komt.”

Uiteindelijk was dat een slimme zet van Inge, die al gauw in dienst kwam toen niemand ziek werd. “De vervanging heeft uiteindelijk twee jaar geduurd en daarna ben ik toch voor de volle 100 procent voor TechTeach gegaan. Ik geef nu niet alleen workshops in biebs, maar ook op scholen en naschoolse opvang. Onder andere bij de bieb waar ik na mijn stage ook ben begonnen: OBGZ Nijmegen.”

Ouderen en kinderen lesgeven

Dat is nogal een verschil, ouderen of kinderen lesgeven. En dat merkt Inge ook: “Kinderen zijn dingen al gewend: je geeft ze één vinger en ze gaan supercreatief aan de slag. Ouderen zijn wat meer verwonderd. Die kennen het nog niet zo goed. Ik doe daarom ook graag veel met VR en robots, om ouderen te laten zien dat techniek niet eng en zelfs fun is. Bij kinderen kan ik vaak dieper de materie in en leer ik ze bijvoorbeeld programmeren via Scratch. Met ouderen is het meer gezellig, dan zetten we een VR-bril op en zijn ze helemaal happy dat ze weer op Bali kunnen zijn.”

Met de kinderworkshops gebruikt Inge een robot die ze kunnen programmeren. “Een meisje was een keer met haar broer mee. Schoorvoetend kwam ze aan, het leek haar maar niks. Na afloop zei ze: ‘Misschien word ik later ook wel techniekmens!’ Kinderen zijn zo ontwapenend.” Soms zijn hun ouders dat wat minder. “Er zitten weleens vaders in de zaal die graag wil vertellen wat ik aan het doen ben. Een soort ‘mansplaining’, maar dat is gelukkig zelden. Ik praat ze er gewoon onder hoor. Dat ik basale dingen uitleg, wil niet zeggen dat ik alleen de basis ken. En dat zeg ik ook gewoon: als een vader meent dat Python een betere ontwikkeltaal is, dan zeg ik: ‘Natuurlijk, maar je moet ergens beginnen’. Vaak gaan ze dan beteuterd terug naar hun stoel en hoor je ze de rest van de workshop niet meer.”

Helaas is het door de maatregelen een tijdje niet mogelijk geweest om workshops te geven. Inge is daarom begonnen met een 3D-print business op Etsy, waar ze sleutelhangers met wc-papier en andere grappige hebbedingetjes verkoopt. “Ik kan niet stil blijven zitten, dus ik vond het grappig om een winkeltje te beginnen.”

TechTeach

Inge heeft nog een flinke kluif nu het leven weer opstart. “Ik vind klanten werven best lastig. Ik vind het heel leuk om workshops te bedenken, maar hoe ik het aan de man krijg, is een uitdaging. Welke kanalen gebruik je, hoe bereik je mensen? Ik probeer te netwerken, maar online werven vind ik echt heel moeilijk.” Tegelijkertijd heeft ze veel om trots op te zijn, en dat weet ze gelukkig ook: “Ik ben blij dat het ditmaal wel gelukt is met TechTeach, nadat het in de crisis van 2013 niet van de grond kwam. Ik moet er vol voor gaan. Ik heb inmiddels wel een techniekbus (WoWi! Bus) gevonden, waarmee ik soms mee kan naar scholen. Ik hoef er helemaal niet rijk van te worden, dat is mijn doel nooit geweest. Ik wil gewoon doen waar ik gelukkig van word.”

Inge is in de race om TechGirl van de Maand te worden. Over een paar weken gaat in een apart artikel de stemronde hiervoor live. Houd TechGirl in de gaten!

Foto: Marcel Krijgsman Photography (The Night at the Library 2019 – junior, bibliotheek Zwanenveld)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.