Influencer Talk: Lieke Lamb wordt niet wild van de nieuwste telefoonspecs

De nieuwste telefoonspecs, daar hoef je Lieke Lamb niet voor wakker te maken. Maar er zijn een heleboel technologische ontwikkelingen die deze trendwatcher op de voet volgt. Ze deelt er een paar in Influencer Talk.

Wat doet een trendwatcher precies met technologie?

“Ik kijk naar de invloed van technologie op de maatschappij en dan vooral onderwijs en bedrijven. Ik onderzoek niet alleen wat er technisch mogelijk is, maar wat wenselijk is en praktische relevantie heeft. Op basis daarvan adviseer ik dan bedrijven en scholen om wel of niet met bepaalde technologie in zee te gaan en daarbij schets ik ook meteen de mogelijke toekomstscenario’s.

Ik doe dat samen met mijn echtgenoot, Richard Lamb, die van de TU Delft komt en dus uit de wetenschappelijk hoek kijkt wat er technologisch mogelijk is. Daarnaast ben ik in de media te zien, waarbij ik “saaie technische” ontwikkelingen vertaal naar mensen en de praktijk, om zo technologie toegankelijker te maken.”

Je bent veel met tech bezig, ben je tech-minded?

“Hoewel ik niet iemand ben die wild wordt van de nieuwste telefoonspecs, vind ik het machtig om te zien wat er mogelijk is met technologie. Ik word heel warm van bedrijven die met geweldige oplossingen komen en ik houd intens bij welke nieuwe innovaties en tech-ontwikkelingen er wereldwijd zijn. Vroeger ging ik veel naar beurzen, zoals CES, maar ik volg het liever (en intensiever) als ik thuis zit. Heerlijk 24/7 aan m’n scherm gekluisterd, haha.”

Gebruik je zelf veel tech?

“Voor mijn werk gebruik ik de nieuwste technologie tijdens mijn trendpresentaties en we maken live-uitzendingen voor TrendWatcher.TV die een technisch hoogstandje zijn. Waar mijn man heel erg van de gadgets is, ben ik daar eigenlijk zelf wat lui (of is het nuchter?) in. Mijn papieren agenda functioneert nog prima! Ook bij bedrijven die ik adviseer waak ik ervoor tech zaligmakend te verklaren.”

Oké, zaligmakend misschien niet, maar is er een ontwikkeling die jij erg kunt waarderen?

“Ik ben enorm geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie die wordt toegepast in producten. Daar komen filosofische vraagstukken bij kijken, zoals: wat is persoonlijke aandacht, kan je een band opbouwen met een systeem en gaan we ons hechten aan apparaten?

Natuurlijk zijn de toepassingen ervan in de medische en educatieve wereld ook boeiend. Hoe gaat AI er voor zorgen ons leven makkelijker, fijner en zorgelozer te maken? Verder volg ik Elon Musk op de voet, vooral om zijn projecten rondom mens-machine koppelingen (Neuralink). Daar komen weer vragen bij kijken als: is onze ‘geest’ te vangen? Hoe werkt het samenspel van hormonen, stoffen en neurologische verbindingen? Kortom: wat maakt ons mens en wat onderscheidt ons van een machine? Het kan me eindeloos bezighouden!”

Heb je weleens een techtrend gezien waarvan je dacht: dit wordt nooits iets, terwijl het juist heel groot werd?

“Eigenlijk niet, eerder andersom dat dingen minder goed opgepikt werden en vooral ook minder snel dan verwacht. Ik verbaasde me wel over de vluchtigheid van social media die zo omarmd wordt: Snapchat en dan later Instagram en Facebook met hun Stories. Hoeveel moeite er wordt gedaan voor content die niet bewaard blijft. Dat is niet verrassend, maar werd wel breder opgepakt dan ik had verwacht.

Verder verbaas ik me steeds weer over de acceptatie in China van een systeem dat alles tot in detail vastlegt. Dat roept bij mij de vraag op in hoeverre wij al meegaan en hoe mensen privacy opgeven voor gemak.”

Hoe denk je over de trend van opvouwbare telefoons?

“Haha, die ontwikkeling zag ik dus al wat jaren geleden in de labs en ik was zo enthousiast dat ik daar gelijk over vertelde waarna mijn ‘voorspellingen’ dus niet uitkwamen. En ik doe eigenlijk nooit voorspellingen… Nu zijn ze eindelijk op de markt en dat volg ik met interesse. Heeft het genoeg toegevoegde waarde? De techniek erachter is prachtig en ik verwacht niet anders dat we ‘t op allerlei manieren terug gaan zien in verschillende toepassingen. Vooralsnog is een opvouwbare telefoon echter nog een luxe product. Echt super interessant wordt het pas als het zo dun is als fotopapier.”

Je bent tech-expert, loop je nog weleens tegen vooroordelen aan omdat je vrouw bent?

“Tech en vrouwen blijft een dingetje. Al is het minder dan vroeger. Ik zet me erg in om meer meiden naar de techniek, het onderwijs en het bedrijfsleven te trekken. Je moet het aantrekkelijk maken. Het is van oudsher een mannenwereld en dus erg mannelijk ingericht, terwijl techniek juist erg veel voor (de bevrijding van) vrouwen heeft betekend en we mooie voorbeelden hebben van krachtige (tech) vrouwen in de geschiedenis.

Mijn persoonlijke ervaringen met vooroordelen is dat ik die eerder bij vrouwen dan bij mannen merkte. In verhouding heb ik eigenlijk weinig te maken gehad met heren die me niet serieus namen of minder lieten meetellen omdat ik een vrouw was. Voor een zaal moet je soms wel even laten merken dat je er serieus iets van weet. Maar daar staat tegenover dat het ook wel weer in je voordeel kan werken: er staan al veel mannen op het podium, dan willen ze er graag een vrouw bij hebben.”

Wie zijn nou jouw idolen?

“Ik hou van sterke vrouwen uit de geschiedenis: van Eleanore van Aquitania tot aan Catharina de Grote. Vrouwen die openstonden voor wetenschap en voor veranderingen in de maatschappij. Vrouwen die niet bang waren daar hun stempel op te drukken. Echt op tech-gebied is Ada LoveLace een van mijn helden en Elon Musk en zijn baanbrekende plannen.”

En tot slot, dit moeten we gewoon vragen aan iemand die constant met de toekomst bezig is: wat hoop je dat ooit nog eens uitgevonden wordt?

“Een tijdmachine en een perpetuum mobile, hahaha. Maar realistischer: ik zou echt autonoom rijdende auto’s (al volop in ontwikkeling, maar tegelijk best ver weg) al heel gaaf vinden, net als vliegen als individueel persoon (ik kijk watertandend naar de drone-ontwikkelingen) en daarnaast dus projecten zoals Neuralink, om onze hersen-opslag op de een of andere manier te kunnen bereiken en koppelen.

Verder vestig ik mijn hoop vooral op de medische hoek en de energiewereld. Schone, overvloedige, gezonde energie voor de wereld en voor elk menselijk individu is een -wellicht wat vergaande- vurige droom.”

Dit interview verscheen in onze reeks Influencer Talk. Over twee weken zijn we bij je terug met Pauline Weuring.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.