bieb op wielen

In deze bieb op wielen speel je met de nieuwste technologische snufjes!

De laatste keer dat ik naar de bibliotheek ging, was ik een jaar of 13. Tien jaar later stapte ik de bieb weer in, en wel een hele bijzondere: een bieb op wielen! De WoWi! biebbus is een bus vol met de nieuwste technologische snufjes, waar je als echte Techgirl natuurlijk wel door moet gaan watertanden. Wat ik me erbij moest voorstellen? Ik had geen idee. Een paar uur later zat ik te ‘drummen’ op wat Haribo snoepjes. Huh? Dat leg ik nog wel uit 😉

Twee zeer enthousiaste dames, namelijk Carola Oldemaat en Hellen Heesink, vertelden uitgebreid over de bus. Beiden zijn zij werkzaam bij Rijnbrink, een organisatie die bibliotheken in Overijssel en Gelderland ondersteunt, onder andere door middel van advies en boekentransport. Rijnbrink spotte de trend van digitalisering, en dan voornamelijk hoe belangrijk dit kan zijn voor de jeugd. Voor bibliotheken zelf is het niet altijd mogelijk om een plek te maken voor het thema ‘technologie’ in hun gebouwen, maar het is wel goed als kinderen leren wat de nieuwe technologieën precies met zich meebrengen. Als zij dit niet in de bieb zelf kunnen leren, dan zal de bieb op een of andere manier naar hen toe moeten worden gebracht… Met de WoWi! bus!

In de gestripte bus werd een heus lab gebouwd. Hier worden nu lesjes aan kinderen gegeven. Hellen vertelt: “Er worden vier workshops gegeven. We splitsen klassen dan op in groepjes, zodat elk groepje aan de gang kan gaan met een workshop. Zo bieden we op dit moment onder andere Virtual Reality aan en 3d-ontwerpen. We hebben dan ook een 3d-printer in de bus staan, zodat kinderen het ontwerpproces van begin tot eind kunnen ervaren. De andere workshops gaan over special effects met behulp van een green screen en programmeren met Scratch en Makey Makey.”. Wat dat laatste precies inhield? Ik had geen idee, maar het zou gedemonstreerd worden. Allerlei draadjes werden in de laptop geplugd en ineens haalde Hellen een bak met Haribo snoepjes tevoorschijn. Nee, helaas, dit was niet om op te eten. Er werden een soort van klemmetjes op de snoepjes geplaatst, waarna er een drumgeluid uitkwam als je op een snoepje drukte. In no-time gaf ik een hele drumsolo weg door middel van snoepjes – cool!

De lesjes zijn gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar, maar er is ook wel eens vraag van andere doelgroepen naar de bus. Carola vertelt: “De doelgroep van 10 tot 14 jaar kan al vrij veel, maar is ook nog echt op zoek naar nieuwe dingen. De bedoeling van een bezoekje is ook dat leerkrachten zien dat techniek helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn! Helemaal als ze zien dat wij (als niet-techneuten) het ook kunnen, is de afstand niet zo groot meer. De kans is dan groot dat zo’n leerkracht hier ook mee verder wil in het geven van zijn of haar onderwijs. Bibliotheken en onderwijs werken veel samen op het gebied van taal, lezen en mediawijsheid. We zijn logische partners. Daarom richten we ons met WoWi! op het onderwijs.”.

Vorig jaar is het project van WoWi! de biebbus opgestart. Het was even uitzoeken hoe alles het beste geregeld kon worden, maar er is (voor nu) een mooi format uitgerold met vier workshops. Ook organisatorisch moest het één en ander geregeld worden, maar ook dit is mooi voor elkaar. “Er moeten niet te veel begeleiders aanwezig zijn: pas als de kinderen zelf een beetje kunnen knutselen en proberen, komt hun fantasie het beste tevoorschijn. Er is doorgaans een chauffeur aanwezig, die ook kan helpen bij de workshops als assistent. Vroeger reden zij ook al op de biebbus, maar dat was toen het nog geen mobiel lab was maar volstond met boeken. Daarnaast is er altijd een mediacoach aanwezig die de opdrachten uit kan leggen en kan helpen,” vertellen Carola en Hellen.

“Het is toch vaak een bepaald type mens dat op de bus kan staan. Iemand die nieuwsgierig is en samen dingen wil ontdekken met de bezoekers,” vertelt Carola. Zo staat Hellen vaak te helpen in het mobiele lab, maar leert zij zichzelf alle kennis eigenlijk aan. Hoe ze dat doet? “Trial and error,” lacht ze. “Het kijken van YouTube tutorials helpt al een heleboel. Ook is het belangrijk om te kijken hoe en wat anderen doen. Onze inspiratie halen we dikwijls bij andere labs, zoals iXperium. Hier komen veel leerkrachten samen en worden vaak technieken en gadgets gedemonstreerd.”.

De aanvragen voor de WoWi! bus kunnen van een bibliotheek zelf komen, maar ook vanuit scholen. “Het is goed om een bieb mee te nemen in kennis zodat die er vervolgens weer mee verder kan gaan. Die regelen dan in hun eigen werkgebied weer iets om bijvoorbeeld een cursus te kunnen geven of een hoek in te kunnen richten met technische snufjes,” vertelt Carola. Dit is misschien zelfs wel een nieuwe rol van de bieb. “Een cursus volgen kan al heel belangrijk zijn. De maatschappelijke en educatieve functie van de bieb groeit; de bieb is het hart van de wijk. Mensen komen samen, leren en ontmoeten elkaar.”.

Het rondgaan met de WoWi! biebbus stimuleert daarbij de ontwikkeling. “Elke doelgroep, ook kwetsbare groepen, kan leren programmeren of het creatieve maakproces doorlopen. Je leert anders te denken, je leert anders te maken. Het is logisch dat zoiets aangeboden wordt vanuit de bieb, omdat dat natuurlijk dé plek is om jezelf te ontplooien en kennis op te doen. Ook de vaardigheden uit de 21e eeuw horen hierbij,” vertelt Carola.

Wat nou echt de kracht van de bus is? Carola en Hellen kunnen nauwelijks kiezen uit één ding: er zijn zoveel dingen! Toch komt sterk naar voren in alle gezegde dingen: “De grote kracht van de WoWi! biebbus, is dat ‘ie mobiel is. De bus brengt innovaties echt dichtbij en plant hierdoor een zaadje bij de kinderen. Zo kunnen zij op een leuke, speelse manier kennismaken met de techniek.”.

Enne… niet alleen kinderen worden blij van deze bus hoor, geloof mij 😉 Meer weten? Kijk op de website van WoWi!

In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.